Ingress: meest verslavende augmented reality-game ooit?

Ingress: meest verslavende augmented reality-game ooit?

Ingress - naar buiten

"Wat is Ingress?", hoor ik je denken. Ingress is een MMO-game. Dat wil zeggen dat het door meerdere spelers tegelijkertijd over de hele wereld spel realtime gespeeld wordt. Het is ontwikkeld door Niantic Labs, een project van voormalig Google-directeur John Hanke, en opgekocht door Google. Ingress heeft als doel mensen te laten gamen, maar dan niet achter hun pc of laptop, nee, buiten. Je zult naar buiten moeten gaan en de realiteit met andere ogen moeten bekijken. Frisse lucht en conditie opbouwen dus. En dat is ze gelukt...

Enlightened en Resistance - maak een keuze

Het Engelse werkwoord 'to ingress' betekent in het Nederlands 'binnendringen' en dat is wat er gebeurt in het spel. Overal ter wereld is er energie tevoorschijn gekomen. Er zijn twee zogenaamde 'Factions': de Verlichten (the Enlightened) en het Verzet (the Resistance). Wanneer je de training aan het begin van het spel hebt voltooid, zul je moeten kiezen tussen één van deze twee.

In de fictieve wereld van Ingress is ontdekt dat er materie bestaat die gedachten en creativiteit kan beïnvloeden, Exotic Matter (XM) genaamd. Er wordt gesuggereerd dat er een Shaper Force (vormende kracht) bestaat die dus het gedrag van mensen kan beïnvloeden. Waar deze kracht precies vandaan komt is niet bekend, maar er wordt gesuggereerd dat buitenaardse en/of oude beschavingen de zogeheten Shapers zijn. Deze wetenschap drijft de mensheid in twee kampen: zij die vinden dat de mensheid deze krachten moeten omarmen (de Enlightened, groenen of "kikkers"), om "ons" naar een hogere samenleving te tillen, en zij die sceptisch tegenover XM en de Shapers staan en moeten vechten om onze menselijkheid te behouden door de invloed van XM te beperken (de Resistance, blauwen of "smurfen").

Let op: je kunt eenmalig een keuze maken voor een Faction. Dit kan achteraf gewijzigd worden maar hiervoor dien je wel een verzoek in te dienen bij Niantic via deze pagina. Je verliest dan al je voortgang.

Choose Faction

Portals en Fields

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor je Faction, groen of blauw, kikker of smurf, Enlightened of Resistance, zul je zoveel mogelijk portalen of portals moeten veroveren. Portals zijn voornamelijk standbeelden, gebouwen en andere opvallende objecten. Je kunt zelf ook een portal in de app indienen, maar portalen moeten wel aan een aantal richtlijnen voldoen. Portals kun je door middel van sleutels of portal keys aan elkaar verbinden met links. Wanneer je drie portals aan elkaar hebt verbonden, ontstaat er een veld of field en genereer je een bepaald aantal MU (Mind Units). Op deze manier kun je veel, heel veel oppervlakte beslaan en de mensheid onder deze velden (gedefineerd in MU) deze krachten laten omarmen of juist ze tegen deze krachten te beschermen. Bedenk wel dat er geen links van de andere Faction in de weg moeten liggen. Soms zul je dan eerst deze moeten weghalen alvorens je een field kan creëren.

Elke portal kun je 'hacken' waardoor je items kunt verzamelen zoals 'resonators', wapens (XMP), 'mods', 'portal keys' en 'power cubes'. Pas na 5 minuten kun je de portal weer opnieuw hacken. Dit kan maximaal vier keer achter elkaar, daarna is er 4 uur wachttijd/cooldown.

Portals en Fields

XM en AP

Door het hacken en verzamelen van items krijg je AP of Action Points. Hiermee kun je 'levellen' oftewel punten verzamelen om een level hoger te komen. Je begint uiteraard op level 1 en je kunt eindigen op level 8. AP krijg je onder andere ook als je links tussen portals legt en velden creëert. Hoe hoger je level is, hoe beter je wapens worden.In het begin van het spel zul je veel, heel veel op pad moeten om items te verzamelen. Pas dan kun je portals gaan veroveren of overnemen van de andere faction.

Door het hacken, aanvallen en 'rechargen' (bijladen) verlies je ook XM (Exotic Matter). Deze energiemeter moet je weer aanvullen. Dit kan meteen door een Power Cube te gebruiken of XM te verzamelen onderweg. Bij portals is er veel XM te vinden, alsmede in dichtbevolkte gebieden. XM zijn de oplichtende deeltjes zoals te zien is in bovenstaande screenshot.

Game on

Ik heb een aantal maanden gekozen voor de Resistance. Sander koos voor de Enlightened. Wanneer ik op pad ga (en dan bedoel ik ook echt op pad) en een portal van hem zie (groen) dan zou ik deze meteen kapot maken door er XMP Bursters op af te schieten. Hiermee verzwak en uiteindelijk vernietig ik de resonators op de portal (in totaal 8), waardoor hij grijs wordt. Deze resonators voorzien de portal van de benodigde energie die dagelijks afneemt. Wanneer je een Portal Key ervan hebt, kun je de portal op afstand bijladen zodat je er niet fysiek naar toe hoeft te gaan.

Vervolgens plaats ik 8 resonators op de grijze portals zodat hij blauw wordt (de kleur van de Resistance). Daarna kan ik hem linken met andere blauwe portals in de omgeving en eventueel een field maken.

Ingress Fields

Samenwerken, bier en gevaren

Overal waar je bent, zijn portals dus het loont om even Ingress aan te zetten en de omgeving te scannen. Het kan dus zo maar zijn dat ik rondjes loop om een rotonde, naar een gebouw 100 meter verderop loop en even later weer bij de rotonde sta te hacken of deployen (resonators plaatsen). Wanneer je in een dunbevolkt gebied woont, zal de kans op het vinden van portals kleiner zijn. Dan is het zaak om er zoveel mogelijk in te dienen of vaker naar een stad af te reizen.

Het mooie van Ingress is het samenspelen. Door samen portals van resonators te voorzien, kun je het level van de portal hoger krijgen waardoor deze moeilijker is voor de andere Faction om te vernietigen. Zo hebben wij in Apeldoorn een actieve Resistance-groep die vaak afspreekt bij de Belastingdienst. Naast deze gebouwen ligt namelijk een beeldentuin en elk beeld is een portal. Om alle portals naar level 8 te krijgen, het hoogste level, heb je 8 level 8-spelers nodig. Het vereist dus overleg om 8 spelers bij elkaar te krijgen.

Wanneer je dan een hele beeldentuin aan het veroveren bent, willen omstanders nog wel eens raar opkijken en soms vragen ze zelfs wat we aan het doen zijn. Die vraag krijgen we ook wel eens van bewakers als we door de tuin struinen rond een uurtje of 23.00 uur 's avonds. Je krijgt dan vragen als: "Zijn jullie Wifi-hotspots aan het controleren?" of "Zijn jullie drugs aan het dealen?" Niets van dat alles dus. Ingress!

Afspreken kan natuurlijk ook op een terras waar drie portals in de buurt staan. Zorg dan voor een tafel dichtbij die portals, een glas bier en je kunt meteen aan de slag. Plaats op alle portals een Multi Hack en Heat Sink. Dit zijn mods met extra functies zodat je vanuit je luie stoel meerdere keren een portal kunt hacken en items kunt verzamelen zonder dat je 5 minuten hoeft te wachten.

Nog enkele bijkomende gevaren en nadelen:

* tegen mensen oplopen wanneer je naar je telefoon staart en portals hackt.

* je telefoon laat vallen wanneer je headset achter je stuur blijft haken.

* over hekken moet klimmen om in de 'range' van een portal te komen.

* je data-bundel is snel op.

* een accupack/extra accu is een vereiste.

* iedereen met een smartphone in de hand bij een portal zien als potentiële tegenstander.

* wanneer je de deur uitgaat, zul je eerst in IITC kijken welke portals je onderweg tegenkomt en kunt hacken.

Intel en Google+-community's

Er is ook een Ingress Intel Map waar je alle portals, links en fields kunt bekijken, in je browser. Met de IITC plug-in kun je nog uitgebreidere informatie bekijken. Dit kan ook in een app op je Androidtelefoon of -tablet. De IITC-app is voor Ingress een vereiste. De Ingress-app laat je alleen info over portals in de buurt zien waar je je op dat moment bevindt, de IITC-app kan alle gebieden ter wereld laten zien inclusief uitgebreide informatie over spelers, resonators, links et cetera. Daarbij moet wel vermeld worden dat het gebruik van IITC door Ingress officieel niet toegestaan is dus het gebruik ervan is voor eigen risico.

IITC

In de app kun je communiceren met medespelers via de COMM maar dit blijkt in werkelijkheid niet zo veilig te zijn. Hiervoor heeft de Resistance in Apeldoorn een Google+-community en een speciale Hangout. Voor iedere stad of gebied is er wel een community of Hangout en het is handig om je hierbij aan te sluiten om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes of plannen.

Steve Djadoenath deelde dit weekend deze foto met een veld over heel België. Je zult begrijpen dat deze operatie (Operation FUN) veel overleg vooraf heeft gevergd tussen verschillende Resistance-groepen in Nederland, België en Engeland!

Intel

Video

De toekomst

Ingress levert voor Niantic Labs als Google weinig op. Of toch wel? Wat doe ik met Ingress precies waar Google profijt van heeft? Het vergaren van data, data en data. Dat data geld oplevert weten we allemaal en in Ingress ben je ten slotte aan het wandelen, fietsen, autorijden (niet aanbevolen), maakt foto's voor nieuwe portals en hebt continu je GPS aan. Deze data wordt naar de servers van Google gestuurd. Dit soort informatie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de andere app van Niantic Labs, Field Trip, een applicatie die als doel heeft het ontdekken van nieuwe, interessante plaatsen op basis van jouw locatie. Maar ook een nieuwe functie in Google Maps, routes voor voetgangers, zou baat kunnen hebben bij deze data.

Dit artikel gaat een stapje verder. Ingress zou een verandering in 'mobile computing' moeten teweeg brengen. In de wereld van producten als de Fitbit, Pebble en Google Glass, zou Ingress een voorloper moeten zijn op het gebied van de nieuwe soort augmented reality-apps. Er is zelfs een mogelijkheid dat Ingress beschikbaar zal komen voor Google Glass, net als Field Trip.

Niantic Labs product manager Brandon Badger wil in de toekomst delen van de Ingress API beschikbaar stellen aan ontwikkelaars zodat er meerdere games als Ingress worden ontwikkeld.

Daarnaast zijn er ook partners gevonden die iets willen verdienen aan de game. Dit noemt men locatie-gebaseerd adverteren waarbij je een aanbieding op een bepaalde locatie kunt treffen. Zo kun je bij bepaalde winkels in de Verenigde Staten barcodes scannen om wapens te verzamelen, bepaalde zaken zijn omgetoverd in een portal en biedt Vodafone Duitsland een Ingress-abonnement aan. Zo word je niet lastiggevallen door advertenties in de game zelf maar kun je op een leuke manier een bedrijf 'steunen'. Ook voor Google is dit uiteraard een interessante inkomstenbron. Hopelijk zal de data in de toekomst niet gebruikt worden voor locatie-gebaseerde advertenties in apps, maar met Google weet je het nooit.

Ontwerp sweater: Eric Janssen

Conclusie

Is Ingress de meest verslavende augmented reality-game ooit? Ik kan volmondig zeggen, ja! Wat mij betreft is het de meest verslavende game ooit. Alhoewel, ik moet zeggen dat ik niet meer in de regen naar buiten ga om portals te vernietigen nu ik sinds een tijdje level 8 ben. Dat blijkt dan ook een zwak punt van de game te zijn: veel spelers (agents) stoppen met Ingress wanneer ze level 8 bereikt hebben.

Gelukkig heeft Niantic Labs onlangs in een update bronzen, zilveren, gouden, platinum en zwarte medailles toegevoegd die je op verschillende manier kunt behalen. Bijvoorbeeld het indienen van 50 nieuwe en goedgekeurde portals levert je een zilveren plak op. Ingress is dus actief aan het ontwikkelen om het spel extra uitdagingen te geven, zo veel mogelijk spelers er in te betrekken en natuurlijk zoveel mogelijk data te vergaren.

Ingress kost veel tijd, zeker in het begin wanneer je nog aan het levellen bent. Overleg altijd met het thuisfront hoeveel tijd je eraan besteed (om ruzies te voorkomen), speel dus bij voorkeur samen met je vriend of vriendin. Speel niet vanuit de auto om ongelukken te voorkomen en blijf Ingress vooral als een spel zien. Daarnaast ontmoet je met Ingress veel nieuwe mensen uit je eigen stad of dorp maar ook daarbuiten, ben je actief buiten (frisse lucht) en val je door het lopen wat kilootjes af. Veelal pluspunten dus en dit maakt Ingress zeker het proberen waard.

Kies Enlightened of Resistance, Sander of Claudia en speel alsof je leven ervan afhangt.

Beschikbaarheid

Ingress is uit gesloten bèta dus iedereen kan het spel spelen zonder eerst uitgenodigd te hoeven worden. Om de app te installeren klik je op de onderstaande knop (Android 2.3 of hoger).

Interessante links:

+Ingress / Niantic Project Nederland

+Ingress

Ingress op YouTube

Niantic Projects

+Ingress Nederland

+Ingress Passcodes

+DeCode Ingress

Decode Ingress

+IITC

+IITC Community

Getting Started with Ingress Resistance

Lees meer over:
Arcade en actie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties