Een nieuw document dat bij een rechtszaak openbaar werd gemaakt, maakt Googles langtermijnplannen rond gaming bekend. Het bedrijf wil games aanbieden op Android-telefoons, en computers die werken op Windows of macOS. We bespreken wat er is onthuld.
Googles plannen rond games
De gamingindustrie is nog steeds een groeimarkt waar Google maar al te graag van wil profiteren. Naast Stadia en de games die in de Play Store te vinden zijn, werken medewerkers van het bedrijf aan een overkoepelende game-service die spellen van verschillende diensten samenbrengt in één interface en op zowat elk apparaat dat een scherm heeft.
Dat nieuws is bekend geraakt uit gerechtelijke documenten uit oktober 2020 die zijn vrijgegeven als onderdeel van de rechtszaak tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic games en Google, aldus The Verge. Games Future, zo zijn de plannen gedoopt, en Google wil ze tegen 2025 realiseren.
Dit mag je verwachten
Het lijkt te gaan om een gamedienst die games uit verschillende bronnen moet verzamelen. Of het nu mobiele games zijn of spellen van cloud-gamingdiensten de bedoeling is dat Google ze voor je verzamelt in één interface, en dat zou er ongeveer hetzelfde moeten uitzien als de Chromecast met Google TV die series van verschillende streamingdiensten haalt.

Gelekt beeld uit de presentatie
Hoe dat technisch zal werken, is nog een groot vraagteken. In de plannen zegt Google bijvoorbeeld dat het Play Services op Mac-computers wil laten werken, maar daarover hebben we nooit eerder wat te zien gekregen. Het moet ook native werken op Windows, en dat lijkt logisch gezien het nieuwe Windows 11-besturingssyteem Android-apps zal ondersteunen. Google wil ook smart displays betrekken bij het gameplatform, en het is ook een eerste keer dat Google slimme schermen echt serieus voor games wil gaan gebruiken.
Googles vervolgstrategie
In het begin wil Google 100 tot 125 gametitels gaan aanbieden op het platform, maar dat aantal moet later tot 1.000 titels worden uitgebreid. Een ander onderdeel van deze uitbreiding, is de lancering van een goedkope bluetooth controller.
Tot slot zegt Google dat het ontwikkelaars wil ondersteunen door zijn clouddiensten beschikbaar te stellen. Googles servers kunnen de games laten draaien, vergelijkbaar met hoe Stadia werkt, maar anderzijds zal Google ook gametoernooien hosten. Ontwikkelaars krijgen de nodige tools om hun games vlot te laten werken op alle verschillende soorten van apparaten.

Google heeft ook al vervolgplannen
Komt deze dienst er echt?
Of deze grootse plannen van Google echt in 2025 realiteit zullen worden, is maar de vraag, want Google heeft al meermaals bewezen dat het razendsnel van strategie kan wijzigen. Het bewijst wel dat Google duidelijke ambities heeft als het om games gaat. Het is een markt die nog veel kansen biedt, en die opportuniteiten laat Google liever niet links liggen. Wat denk jij van de plannen die we hier hebben omschreven? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.