'Google gaf eigen gamestudio complimenten alvorens ze te sluiten'

'Google gaf eigen gamestudio complimenten alvorens ze te sluiten'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een week voor Googles eigen gamestudio 'Stadia Games & Entertainment op de schop ging, stuurde topman Phil Harrison nog een enthousiaste e-mail over het werk van de ontwikkelaars. Dat blijkt uit een nieuwe anonieme getuigenis van ontwikkelaars.

Einde van de gamestudio

Google maakte vorige week bekend dat het per direct stopt met de ontwikkeling van eigen games via zijn gamestudio Stadia Games & Entertainment. "Het kost jaren tijd en significante investeringen om de allerbeste games vanaf nul te ontwikkelen, en de kosten ervoor blijven exponentieel stijgen", schreef Stadia's vice president Phil Harrison in een blogbericht.

Androidworld vroeg Google om al meer uitleg omtrent de verdere plannen met Stadia, maar het bedrijf wenste niet te reageren. In de plaats krijgen we nu via Kotaku een getuigenis van vier ontwikkelaars die voor Googles gamestudio werkten. Een week voor Google de stekker trok uit Stadia Games & Entertainment ontving de studio nog een lovende e-mail van Stadia-topman Phil Harrision.

'Google gaf eigen gamestudio complimenten alvorens ze te sluiten'

Positieve e-mail

"[Stadia Games and Entertainment] heeft goede voortgang geboekt in het bouwen van een divers en getalenteerd team en het heeft een sterke line-up klaar van exclusieve Stadia-games", aldus een gedeelte uit de e-mail van Harrison. "We bevestigen de investeringen in SG&E binnenkort en die bepaalt op zijn beurt de strategie voor 2021", schrijft de Google-topman.

Gerelateerde artikelen

Niets uit de e-mail deed kennelijk vermoeden dat de studio een week later het nieuws zou krijgen dat alle investeringen worden stopgezet. De meer dan honderd medewerkers van de gamestudio hielden later een Q&A-sessie met Harrison waarin ze om antwoorden vroegen. Hij bevestigde daarin dat hij een week eerder, bij het verzenden van de e-mail, al wist wat de ontwikkelaars te wachten stond.

'Google gaf eigen gamestudio complimenten alvorens ze te sluiten'

Googles verklaring

Uit de vragensessie bleek dat er meerdere factoren hebben geleid tot de drastische beslissing van Google. Allereerst de grote investeringen van Microsoft als het om eigen content gaat, want het bedrijf nam recent de bekende gamemaker Bethesda Software over. Dat was volgens de Stadia-medewerkers één van de factoren die Google ertoe gedreven heeft om de boeken van zijn eigen gamestudio dicht te doen. Anderzijds werd er ook naar de coronacrisis gewezen, al heeft die bij de meeste gamebedrijven eerder geleid tot een groeiend succes.

Gerelateerde artikelen

"Ik denk dan mensen gewoon de waarheid wilde over wat er gebeurd is", zegt één van de gameontwikkelaars die getuigen bij Kotaku. "Ze willen gewoon een verklaring van hun leidinggevenden. Als je een studio opent en een honderdtal mensen aanneemt, dan verwacht je niet dat je er na een jaar mee stopt, niet? Je kan in die tijd geen game maken. We hadden een garantie gekregen voor de komende jaren, maar nu niet meer", aldus de anonieme bron.

'Google gaf eigen gamestudio complimenten alvorens ze te sluiten'

Herstructurering

Op dit moment zoekt Google naar manieren om de medewerkers van zijn studio aan het werk te zetten in andere afdelingen binnen het bedrijf. Volgens de bronnen zou dat geen gemakkelijke klus zijn omdat gameontwikkelaars over heel specifieke vaardigheden beschikken. Het is ten slotte ook nog steeds niet duidelijk wat Googles verdere strategie is nu Stadia nu first-party-titels vaarwel zegt. Wat hoop jij voor de toekomst van Google Stadia? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Stadia? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Stadia

Stadia

Stadia is het nieuwe cloudgebaseerde gamingplatform van Google, waarmee je je favoriete populaire videogames direct op verschillende schermen kunt spelen. Googl ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk