Fortnite-ontwikkelaar Epic definitief geblokkeerd uit de App Store

Fortnite-ontwikkelaar Epic definitief geblokkeerd uit de App Store

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Apple en Epic Games

Epic Games opende recentelijk een openbare aanval op Apple en Google door zijn betaalsysteem in de app toe te voegen, en daarmee de betaalsystemen van de appwinkels te omzeilen. Apple zegt dat het ‘niet is toegestaan’ om eigen betaalmethoden aan apps toe te voegen. Epic is van mening dat de techgigant zijn macht misbruikt door exorbitant hoge tarieven te rekenen bij het betalen.

Fortnite

Epic Games richt zich daarbij op de transactiekost van dertig procent van het totaalbedrag die Apple met zijn eigen betaalmethode in rekening brengt. Epic is niet de eerste ontwikkelaar die zich aan de praktijken van Apple ergert. Zo lanceerde Spotify zijn eigen website om het probleem aan de kaak te stellen. Met succes: de Europese Commissie startte een onderzoek naar het concurrentiebeleid van Apple.

Rechtszaak Epic

Dat onderzoek zal, indien de Europese Commissie concludeert dat Apple zijn macht misbruikt, enkel effect hebben op de prakijken in Europa. Vandaar dat Epic - op de avond dat het besloot zijn eigen betaalmethode toe te voegen - een dagvaarding openbaarde tegen zowel Apple als Google. Er werd tevens een video gelanceerd om Fortnite-spelers op de hoogte te brengen van de situatie.

Definitieve blokkade

Een rechter in Californië moest eraan te pas komen om Apple ervan te weerhouden om Epic Games’ ontwikkelaarslicentie op te zeggen. Dat lijkt nu toch te zijn gebeurd, zo heeft een woordvoerder van Apple tegenover The Verge bevestigd. Het ontwikkelaarsaccount is definitief verwijderd, waardoor games zoals Fortnite en Infinity Blade uit de App Store zijn verdwenen. Gebruikers die de apps eerder hadden geïnstalleerd op hun iPhones of iPads, kunnen ze niet nogmaals downloaden.

Fortnite Android verschijningsdatum

Apple zou overigens niet de eerste of enige partij zijn die ‘tegen Epic’ was. De Fortnite-ontwikkelaar claimt dat Google fabrikanten als LG en OnePlus verhinderde om een ‘Epic Games’-app te installeren. Google zou deze maatregel hebben genomen omdat de fabrikanten in de samenwerking met Epic apps zouden laten installeren die niet in de Play Store staan. In een contract tussen LG en Google zou zijn opgenomen dat voorgeïnstalleerde apps van derde partijen in de Play Store dienen te staan.

Google Play Store

Hoewel Fortnite eerst niet in de Play Store beschikbaar kwam, besloot de ontwikkelaar later dat het zijn applicatie toch via Googles appwinkel aan wilde bieden. In augustus kwam daar plots een einde aan, nadat Google besloot Fortnite uit de Play Store te verwijderen. Volgens Google overtrad Epic de richtlijnen met betrekking tot in-app aankopen: de tarieven via het betaalsysteem van Epic en Googles betaalsysteem verschillen. Dat is niet toegestaan volgens Googles beleidsregels.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk