Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Doktersjas aan!

Dr. Mario World: dit kan je verwachten van deze Nintendo-klassieker

· 23 juni 2019

Nintendo blaast de oude klassieke 'Dr. Mario' nieuw leven in door een game op Android. Het spel wordt volgende maand alvast gelanceerd. Wat kunnen we verwachten?

Dr. Mario World

In 1990 verschenen de eerste Dr. Mario-games voor de NES-console van Nintendo en de Game Boy. Het spel laat je virussen bestrijden door pilletjes - of 'megavitamienen' - die uit twee kleuren bestaan te machten met de kleuren van de virussen. Ondertussen zagen we verschillende nieuwe uitgaven van de puzzelklassieker verschijnen, en recent maakte Nintendo bekend dat het op 10 juli het nieuwe Dr. Mario World voor Android mogen ontvangen. 

Een reclamespot uit 1991 voor Dr. Mario

Anders dan bij de klassieke Dr. Mario-spellen, vallen de pilletjes niet van boven naar beneden à la Tetris, maar je kan ze van beneden naar boven slepen met je vinger. Door op een pilletje te tikken, kan je hem draaien, zodat hij precies door alle hindernissen heen kan en je hem vervolgens kan plaatsen waar je wil. Anderzijds heb je wel maar een beperkt aantal vitaminen, waardoor je vooral moet nadenken waar je elke pil plaatst.

Candy Crush-gehalte

Het spel zal dus heel anders aanvoelen, want je zit niet langer tegen de tijd te beslissen waar je alle pilletjes wil achterlaten, maar je zal daarentegen eerder bedachtzaam te werk gaan. Op die manier krijgt Dr. Mario een groter Candy Crush-gehalte, en dat wordt nog meer versterkt door de speciale aanvallen. De rode schildjes die je doen huiveren in Mario Kart zorgen er in Dr. Mario voor dat een hele rij virussen wordt uitgeschakeld. De schildjes zijn in sommige levels terug te vinden. Net als in Candy Crush zijn er ook virussen vergrendeld,die je eerst moet bevrijden alvorens je ze kan uitschakelen. 

Dr. Mario World

Je kan ook voorwerpen kopen in het spel die je helpen om het level te voltooien. Die extra's helpen om je te doen valsspelen. Je kan namelijk meer pilletjes per level krijgen of automatisch een betere score krijgen. Je zal die voorwerpen vermoedelijk via microtransacties kunnen kopen met echt geld, of mogelijk ook met in-game geld. 

De teaser die Nintendo heeft gedeeld

Meerdere dokters

Toch heeft Nintendo niet alleen naar het succesvolle spel met de snoepjes gekeken om Dr. Mario naar Android te brengen. Het Japanse bedrijf keek gelukkig ook naar zijn eigen troeven. Naast Dr. Mario kan je ook Dr. Peach, Dr. Joshi, Dr. Toad, Dr. Luigi en Dr. Bowser vrijspelen. Die dokters verschijnen niet enkel voor de schone schijn, maar komen met unieke vaardigheden - laten we het 'expertises' noemen -  om virussen uit te roeien. Prinses Peach gaat bijvoorbeeld kolommen aan banden leggen terwijl Toad op willekeurige plaatsen komt helpen.

Hopelijk zorgt de toevoeging van de personages voor meer strategie in het spel. Het is ook nog niet duidelijk hoe je Mario's vrienden vrijspeelt, want het spel bevat zowel in-game geld als microtransacties. Wat we wel weten is dat Nintendo later nog meer dokters wil toevoegen aan het spel en we mogen ook meer werelden verwachten dan de huidige vijf. Wij kijken vooral uit naar de expertise van dokters Waluigi en Wario.

Screenshots van het spel

Verdienmodel

Nintendo is altijd van het principe geweest dat zijn mobiele spellen niet te veel mogen afwijken van de games voor handhelds en consoles. Spellen zijn dan wel gratis en bevatten microtransacties, maar de spelervaring moet altijd voorop staan. Dat is het Japanse bedrijf goed gelukt met zijn gratis Pokémon spellen: Pokémon GO, Pokémon Quest en Pokémon Rumble Rush. Anderzijds hebben we bij de twee aankomende games, Mario Kart Tour en Dr. Mario World, wel onze twijfels.

Mario Kart Tour krijgt kritiek van bètaspelers over het systeem met lootboxen dat willekeurige beloningen bevat die je gameprestaties verbeteren. Dat is een zogenaamd Pay-to-win-systeem. Daarnaast kan je ook niet eindeloos blijven karten, want je energiemeter raakt na een tijdje leeg, en hem opnieuw vullen kan enkel door te betalen. Zo'n energiemeter komt ook in de vorm van hartjes naar Dr. Mario en ook dit spel lijkt  verder een stevige portie microtransacties te bevatten. 

Screenshots van het spel

Voorlopige conclusie

Het is goed om te zien dat Nintendo creatief met de spelklassieker aan de slag gaat om hem prima op telefoons te laten werken. Het systeem van de dokters en de rode schildjes ziet er veelbelovend uit, maar het valt nog af te bezien of de game zich voldoende van Candy Crush kan onderscheiden nu de vingervlugheid van de klassieke game is opgedoekt. Een laatste bezorgdheid is net als bij de Mario Kart-game het verdienmodel.

Op 10 juli zullen we in ieder geval meer weten. Je kan je vooraf registreren voor het spel via deze Play Store-link. Zo zorg je ervoor dat je het spel als eerste kan spelen. 

Screenshots van het spel

De nieuwste artikelen over Dr. Mario World

De 10 beste gratis Android-games om je thuis mee te vermaken

Dr. Mario World is nu beschikbaar in de Play Store

Nintendo brengt nieuwe puzzelgame Dr. Mario World op 10 juli uit

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (1)
Bezig met laden van reacties...