Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

5 digitale bordspellen om te spelen op een regenachtige dag op de camping

· 13 juli 2014

Het weer in Nederland en België is niet altijd om over naar huis te schrijven. Zit je je misschien een beetje te vervelen met je familie in een tentje, bungalow of caravan? Deze vijf games zijn digitale varianten van bekende bordspellen en kun je spelen met meerdere mensen op één tablet of smartphone.

Carcassonne 

In 2000 kwam het spel Carcassonne op de markt. In dit spel dat zicht afspeelt in de middeleeuwen leg je landtegels tegen elkaar aan en verdeel je je zeven horigen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De basisversie van Carcassonne is erg eenvoudig qua spelregels. De digitale versie zal voor mensen die de normale versie van Carcassonne gewend zijn zonder problemen te volgen zijn. Voor de mensen die niet bekend zijn met Carcassonne is een uitgebreide geïllustreerde 'handleiding' meegeleverd.

Carcassonne kan alleen offline gespeeld worden, maar dat is op de camping natuurlijk geen probleem. Carcassonne ziet er erg goed uit op de telefoon en tablet en speelt heel intuïtief. Het spel kost € 3,99, uitbreidingen zijn te koop via in-app-aankopen.

Carcassonne

Carcassonne voor Android

De Betoverde Doolhof

Veel mensen zullen wel bekend zijn met het spel (de Betoverde) Doolhof, van Ravensburger. Dit spel, waarbij je een rij met kaarten verschuift en daarmee een pad voor jezelf baant, of juist je tegenstanders blokkeert, heeft een uitstekende Android-variant. 

Het leuke aan Doolhof is dat er echt iets toegevoegd is bij de omzetting van het bordspel naar de digitale variant. Er zijn twee nieuwe spelmodi toegevoegd, namelijk een duel waarbij het spelbord omgebouwd is tot een schuifpuzzel en een puzzelmodus waarbij je puzzels op het speelbord op dient te lossen door strategisch te schuiven

De Betoverde Doolhof, of eigenlijk the aMAZEing Labyrinth, is niet in het Nederlands te spelen, maar voor mensen die bekend zijn met het klassieke bordspel zal dit geen probleem zijn. Het spel is online te spelen, maar je kunt ook met meerdere spelers, tot vier, spelen op één Android-apparaat. De Betoverde Doolhof kost € 2,99.

The aMAZEing Labyrinth

De Betoverde Doolhof 

Monopoly

Wanneer je écht te veel tijd over hebt, kun je altijd nog Monopoly gaan spelen. Deze Androidversie van de in 1935 voor het eerst uitgebrachte boardgame is helaas niet in het Nederlands of met de Nederlandse steden te spelen, maar het spelmechanisme blijft hetzelfde. Deze game is al wat ouder en dat is ook wel te merken wanneer je naar de graphics kijkt. 

Monopoly is erg leuk om te spelen, maar de overzetting van de normale, analoge versie van Monopoly is wat mij betreft niet helemaal goed uit de verf gekomen. Deze game heeft naar mijn mening net iets te veel onnodige effecten, maar biedt zeker nog prima vermaak. De modernere versie van Monopoly, Monopoly Millionaire is ook een aanrader. Monopoly kost € 1,79. 

Monopoly

Monopoly

Kolonisten van Catan

Het spel Kolonisten van Catan is al sinds 1995 op de markt en heeft sinds die tijd een grote schare fans aan zich weten te binden. Doordat de basisversie van Kolonisten eenvoudig te begrijpen is en het spelmechanisme er voor zorgt dat potjes vaak tot op het laatst spannend blijven. Bij Kolonisten probeer je een vooraf bepaald aantal punten te verzamelen, onder andere door dorpen en steden te bouwen met verzamelde grondstoffen. Doordat de landtegels die het 'bord' vormen op veel verschillende manieren neer te leggen zijn, net als de cijfers die de verdeling van grondstoffen bepalen, kan elke keer spelen anders zijn. 

De digitale versie van Kolonisten is al sinds 2011 in de Play Store (toen nog Android Market) te vinden. De game wordt nog steeds doorontwikkeld en heeft sinds die tijd onder andere de mogelijkheid gekregen om met meerdere spelers online tegen elkaar te spelen. Net als de andere games in dit artikel is Kolonisten van Catan ook met meerdere spelers op één tablet te spelen. Catan voor Android is door hetzelfde bedrijf gemaakt als Carcassonne, maar loopt grafisch, qua besturing en speltempo wel een stuk achter op het andere bordspel.

Ondanks zijn gebreken is Catan voor Android voor beginners én fans van de game echt een aanrader, zeker wanneer je ook de uitbreidingen aanschaft. Wanneer je liever alleen speelt, kun je je ook nog eens prima vermaken met de campaign-modus. Op één toestel kun je met maximaal vier spelers spelen. De basisversie van Kolonisten van Catan kost € 2,99, uitbreidingen zijn te koop via in-app-aankopen.

Catan

Kolonisten van Catan voor Android

Ticket to Ride

Het enige bordspel in dit artikel dat ik nog niet kende, is Ticket to Ride. In dit spel neem je de trein door de Verenigde Staten en probeer je twee eindpunten met elkaar te verbinden. Deze eindpunten zijn alleen bekend bij de speler zelf en dus niet bij de tegenstanders. 

Voordat je begint aan het spel kun je eerst een uitgebreide tutorial doen die wordt ingeleid met een filmpje van een paar minuten waarbij de belangrijkste spelelementen worden uitgelegd. Ticket to Ride kan worden gespeeld met maximaal vijf spelers op één tablet. Ook kan het spel online worden gespeeld. 

Ticket to Ride kost € 5,12, een uitbreiding in de vorm van de Europese kaart is te koop via in-app-aankopen. Let wel op dat Ticket to Ride de enige van de besproken games is die wat mij betreft niet geschikt is voor smartphones. Officieel draait Ticket to Ride wel op telefoons, maar in de praktijk is het spel door de kleine knoppen en teksten bijna onspeelbaar op kleine schermen.

Ticket to Ride

Ticket to Ride voor Android

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...