Richard testte de Huawei Watch GT 3 en liep er zo mee weg!

Advertorial

Advertorial

In samenwerking met Huawei mochten twee lezers van Androidworld de Huawei Watch GT 3 testen. Richard is een van deze lezers en als fanatiek hardloper was hij de aangewezen persoon om deze smartwatch te testen.

Richard doet sinds 2018 aan hardlopen en heeft al een marathon op zijn naam staan en de volgende zal snel volgen. Tijdens het sporten gebruikt hij normaal de Vivo Active 4 van Garmin, maar deze gebruikt hij alleen tijdens het sporten.

Bouwkwaliteit en design

Wat mij het als eerste opviel is de uitstraling van de doos, die ziet eruit of je een super exclusief smartwatch gekocht hebt. Dat zwart met goud is een perfecte keuze om die exclusieve uitstraling te geven. Het was een feestje om de Watch GT 3uit de doos te mogen halen. Het viel mij wel op dat de manier waarop de Watch GT 3 in het doosje was verpakt, hetzelfde was als de Vivoactive 4.

Volgens de gegevens van Huawei, weegt de GT 3 42,6 gram maar hij voelt zwaarder en steviger aan dan mijn Vivoactive 4 en die weegt 50gram. Juist omdat hij zo stevig aanvoelt komt hij bij mij als zeer robuust over en valt dan toch wel in de groep waaronder de duurdere slimme horloges vallen zoals de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Ik denk dat Samsung toch echt wel een serieuze concurrent heeft aan de GT 3

Als ik eerlijk ben vind ik dat de GT 3 niet echt een heel bijzonder uiterlijk heeft, als het scherm uit is lijken ze allemaal op elkaar, maar op het moment dat het scherm aangaat, bam!, dan zie je pas hoe cool deze smartwatch is. Daar zit denk ik ook de kracht van de Watch GT 3, op het moment dat hij aangaat laat hij zijn ware ik zien. Wat ook wel heel erg fijn is dat je de band van de watch kan vervangen, dus je kan de watch in ieder stijl aanpassen mocht je dat willen.

Richard testte de Huawei Watch GT 3 en liep er zo mee weg!

Ik draag nooit horloges, behalve wanneer ik hardloop, maar de GT 3 heb ik uiteraard voor de test nu zo’n 5 dagen gedragen en ook mee geslapen. Je bent er erg snel aan gewend gewoon omdat hij comfortabel zit en aangezien het standaard bandje meerdere openingen heeft, kan hij in principe nooit te strak zitten. Ook heb ik persoonlijk geen last gehad van zweet onder het bandje, wat bij sommige andere bandjes wel kan voorkomen, ook niet tijdens het hardlopen.

Wat mij ook wel verraste is dat de smartwatch opeens gesproken informatie gaf tijdens het hardlopen, zoals afstand, snelheid, hartslag, tijd. Ik wist niet dat deze optie op de watch zat, maar ik vind het erg leuk. Het enige nadeel daarvan is dat het in het Engels is en ik heb niet gevonden of het ook naar het Nederlands aangepast kon worden.

Het meest opvallende aan de Huawei Watch GT 3 is toch wel de draaiknop of zoals Huawei het noemt, de draaibare kroon. Na enige studie kom je erachter dat die kroon eigenlijk best wel handig is. Je kan je smartwatch uit de slaapstand halen, door op de kroon te klikken, door nog eens te drukken, zie je al je apps en als je dan de kroon draait, kan je je apps in of uit zoomen en je volume harder of zachter zetten. Onder de kroon zit nog een klein knopje, maar daar later meer over.

Tevens is de Huawei Wath GT 3 waterbestendig tot zo’n 50 meter, en moet ook wel als de optie zwemmen standaard zit ingebouwd, alleen heb ik dat niet uitgetest. Deze smartwatch komt zonder screenprotector, persoonlijk vind ik dat geen probleem aangezien het AMOLED scherm wel tegen een stootje kan

Beeldscherm

Het AMOLED scherm is heel erg helder en de kleuren zien er prachtig uit, de watchface die uit de doos op de Watch GT 3 staat is voor mij een van de mooiste faces die standaard al op de GT 3 staat. Doordat het scherm zo helder is, leest alles zeer makkelijk weg, ook als de zon erop staat. Vaak met je telefoon heb je dan moeite om het scherm te lezen, maar niet met de Watch GT 3.

Het scherm swipe soepel weg, als je op je watch naar boven swiped dat zie je al je meldingen van de laatste tijd, swipe je naar rechts, dan zie je het weer van vandaag (mits ingesteld). Swipe je naar links, dan kom je bij je hartslag, swipe je verder, dan zie je sp02 meting, Na de volgende swipe zie je je activiteien van de laatste dagen en nog 3 opties. Het swipen gaat zeer soepel en de reactietijd is erg snel, waardoor je erg snel bij de door jouw gewenste app ben.

Richard testte de Huawei Watch GT 3 en liep er zo mee weg!

Koppelen en de app gebruiken

Het kopelen van de Watch GT 3 en de app gaat zeer makkelijk, alleen dan moet je wel de juiste app installeren. Ik dacht handig te zijn door de app via de Google Play Store te installeren, maar dat gaat niet werken. Op je smartwatch krijg je een QR code te zien en die moet je met je telefoon scannen en dan pas kom je bij de juiste app terecht en kan je deze installeren. De juiste app staat namelijk in de AppGallery van Huawei zelf en niet bij Google Play.

Daarnaast moet je uiteraard nog wel een account aanmaken in de app en de app ook de nodige toestemmingen geven zodat deze volledig kan werken, maar dat is in principe met elke app c.q. watch. Ik heb zelf bij een aantal gevraagde toestemmingen geen toestemming gegeven, maar daar schijnt de app geen last van te hebben. De app is geheel in het nederlands, wat erg fijn is. Ik heb het wel eens anders meegemaakt. Het is in mijn ogen ook wel een zeer uitgedachte en uitgewerkte app met veel mogelijkheden. De app heeft onderin 5 mogelijkheden, Gezondheid (is ook je 1e scherm als je de app opstart), Training, Ontdekken, Apparaten en ik.

Bij Gezondheid zie je wat je laatste activiteit was en als je daarop klikt, dan zie je de activiteiten van de afgelopen maand. Ook zie je daar je hartslag, en Gezond leven, dat is een verzamelplek voor alle je gegevens qua slaap, water drinken en nog veel meer.

Richard testte de Huawei Watch GT 3 en liep er zo mee weg!

De naam Training zegt het al, hier kun je standaard schema’s vinden voor hardlopen en HIIT-trainingen. Ook kan je hier bij het AI-hardloopschema zelf een training aanmaken wat op zich best wel grappig is. Ik heb het zelf niet gedaan aangezien ikzelf in training ben voor de marathon, maar wat ik ervan zag, zag er goed uit. Je kan voor verschillend afstanden schema’s instellen en ook nog op de dagen dat jij wil/ of kunt trainen. Wat we wel opvalt is dat de app alleen maar op hardlopen, wandelen en fietsen gericht is. Bij ontdekken zag ik alleen de melding Geen Inhoud.

Bij Apparaten zag ik uiteraard de Huawei Watch GT 3, maar ook een optie voor andere watchfaces, muziek op je smartwatch zetten, de AppGallery en Huawei Watch. Van de watch faces zijn er honderden, van betaalde tot gratis en deze zijn heel simpel op je watch te zetten. Ook heb je hier de mogelijkheid om muziek op je Watch GT 3 te plaatsen d.m.v. Bluetooth.

In de AppGallery staat tot nu toe nog maar 33 apps en helaas is er maar 1 bij die voor mij interessant is en dat is Petal maps, zodat je ook navigatie op je smartwatch hebt. En als laatste 'Ik', hier staan je gegevens en je prestaties en dat doen ze heel mooi door middel van zwevend medailles.

Bediening en telefoneren

De Huawei Watch GT 3 heeft zowel een touchscreen als 2 fysiek knoppen, waarvan een de kroon is. De bediening is simpel en gaat werkelijk snel. De fysiek knoppen zitten aan de rechterkant van de smartwatch, de smartwatch is dan ook in principe voor links dragers.

Als je de 2e knop indrult kom je tegelijk uit bij de training c.q. sport opties waaruit je kan kiezen, uiteraard hardlopen, fietsen, zwemmen en wat ook wel handig is dat je kan kiezen tussen binnen of buiten sporten. Klinkt raar maar buiten fietsen is toch anders dan op een hometrainer. Er zijn best veel overige opties zoals touwspringen, bergbeklimmen, hiking, snowboarden, skiën, ga zo maar door. Wanneer je een van die opties kiest, dan start het programma tegelijk op en gaat zoeken naar de GPS.

Wanneer we de naar de GPS kijken concludeer ik dat deze echt snel en accuraat is wanneer ik hem vergelijk met mijn Vivoactive 4. De GPS is sneller gevonden en zelfs in parken met veel hoge bomen blijft hij zijn positie behouden, waar mijn vivoactive 4 het toch wel eens laat afweten. Bij het begin is het nog wel even zoeken wat wat zit en hoe het precies werkt, maar na een paar dagen vind je je weg en dat gaat het bijna vanzelf.

Wat ik in eerste instantie niet wist, ik ben blanco de test ingegaan, is dat er een microfoon en speaker in zit. Best een toffe optie, want ik werd gebeld en mijn Watch GT 3 ging over. Zo’n vreemde gewaarwording is dat, dus ik nam het gesprek aan en had dus een gesprek via de smartwatch. Nu zullen velen zeggen, dat heb ik al, maar voor mij was echt even een verrassing. Het geluid vond ik zeer helder en goed, ik herkende direct de stem van degene die mij belde, ook de beller zelf had totaal geen moeite of slecht geluid tijdens het gesprek. Zelf een gesprek starten via de watch gaat niet, maar een gesprek aannemen wel.

Accuduur

Ik heb de smartwatch op donderdagavond ontvangen en na het uitpakken gelijk op de oplader gezet. Dat gaat zeer makkelijk er is geen geklooi met stekkertjes, maar gewoon op de oplader legen en hij laadt op. De accu gaat echt heel lang mee, daar is echt goed over nagedacht. Ik ga de 14 dagen niet halen, maar ik denk dat ik toch aardig in de buurt komt. Er is niet echt een app om te zien hoeveel % je accu nog is, maar bij de meeste watchfaces is het ingebouwd zodat je het op automatisch op je scherm ziet. Om te vergelijken, Na mijn training van afgelopen zondag van z’n 2,5 uur, had mijn Vivoactive 4 een kleine 23% accu duur verloren, bij de GT 3 was dat maar 9%. Echt een groot verschil. Na de training heb ik de smartwatch weer opgeladen en nu is het iets meer dan 36 uur geleden en heb ik nog 75% over terwijl ik hem de gehele dag op mijn werk draag.

Voor de test heb ik 2 meer met de smartwatch om geslapen, maar zelfs dan gebruikt het bijna geen batterij. Ook heb ik veel gespeeld en uitgevogeld en uitgeprobeerd met de Watch GT 3 voor de test om alles te leren kennen en te bekijken, maar zelfs dan trek het de batterij niet leeg. De batterij van mijn telefoon gaat eerder leeg dan die van de watch. Zelfs bij veel meldingen van Insta, Facebook, email enz, enz, geraak de batterij niet leeg. Ik draag de watch zo’n 14 uur per dag, maar bij normaal gebruik gaat het echt lang duren voordat hij leeg is.

Conclusie

Huawei heeft met deWatch GT 3 een top smartwatch gelanceerd, ik kan niet anders concluderen. Ze maken hun beloftes waar en ik denk eerlijk gezegd dat de grote namen van smartwatches er een serieuze concurrent erbij hebben. Het toestel valt in 1e instantie niet op, behalve het draai kroontje, maar op het moment dat het beeldscherm aangaat dat laat hij zijn pracht en kracht zien. Hij is voelt erg stevig aan, en ziet er uit alsof hij wel tegen een stootje kan.

Het allergrootste pluspunt is toch wel zijn accuduur, die is echt top. Bij normaal gebruik 14 dagen en 8 dagen bij intensief gebruik, dus waarschijnlijk ligt het tussen de 11 á 12 dagen. Daar hebben ze echt goed over nagedacht evenals de de vele instellingen zodat je de smartwatch echt persoonlijk kan maken.

Ander pluspunt is de aandacht voor de metingen, zoals hartslag meter en de afstand meter, die is in mijn ogen ook super. Ter vergelijking, de meeste polsmetingen voor je hartslag zijn niet erg correct, daarom gebruik ik een hartslagband in combinatie met mijn Vivoactive 4, maar de Watch GT 3 gaf bijna (zat er 1 of 2 slagen naast) dezelfde hartslag aan als mijn band. Ook een pluspunt is dat je sport trainingen in kan stellen, zonder hulp van een app, of gebruik kan maken van de voor geïnstalleerde trainingen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat de watch heel goed communiceert met de app, de app is echt een verlengstuk van de watch. Een groot nadeel vind ik persoonlijk is dat het niet gekoppeld kan worden met Strava die door veel sporters gebruikt wordt en daardoor best wel belangrijk is, maar door middel van een externe app, is het wel te bewerkstellen. Ander nadeel is, dat er nog maar weinig apps in de AppGallery te vinden is voor de watch, maar misschien komt er in de toekomst verandering in. Ook vind ik het een nadeel om muziek via Bluetooth op je smartwatch te zetten aangezien ik geen Bluetooth op mijn computer heb, maar daar zullen anderen met een laptop minder last van hebben.

Heb je nog geen watch of ben je op zoek naar een andere, dan is de Huawei Watch GT 3 een serieuze optie voor je waar je zeker geen spijt van gaat krijgen. Ik denk er zelfs over na om er zelf een aan te schaffen.

Androidworld, bedankt dat ik de smartwatch mocht testen. Ik vond het super leuk om te doen en ik heb er nu al heel veel spijt van om de watch retour te moeten sturen. Met pijn in mijn hart neem ik er afscheid van.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Forumonderwerpen