OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Band en dit vond ze ervan

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Band en dit vond ze ervan

OPPO heeft in samenwerking met Androidworld 5 lezers de kans te geven de nieuwe OPPO Reno6 Pro te testen. Daarnaast kregen ze ook de beschikking over de OPPO Enco X in-ears en de OPPO Band. In dit forum lees je de reviewresultaten Wilma Tempelman-Vreugdenhil.

OPPO Band

De OPPO Band is de betaalbare Fitband van OPPO. Ook deze heeft Wilma samen met de OPPO Reno6 Pro en de OPPO Enco X getest.

Ik heb al heel wat jaren een fitnessband, tot nog toe steeds van Fitbit: Charge 2, Versa Lite en nu Versa 2. Ik kijk daarbij wel regelmatig naar wat Fitbit geregistreerd heeft, maar ik start zelden handmatig het registreren van workouts.

Bouwkwaliteit en design

De band is vrij smal en onopvallend. Wel iets dikker dan mijn Fitbit, maar dat is niet storend. Ik ben niet gewend om een horloge rechts te dragen, maar het went snel. (Links heb ik nog altijd m'n Fitbit, zodat ik de werking ook in de praktijk goed kan vergelijken). De sluiting werkt prettig, waardoor je ook geen uitstekend deel van het bandje hebt. Hij is waterdicht, dus je zou hem onder de douche veilig om moeten kunnen houden. Zweten zal dus al helemaal geen probleem zijn. Je kunt instellen of hij automatisch het scherm aan moet zetten op armbeweging of dat je erop moet tikken. Ik heb voor het eerste gekozen en dat werkt soepel. Opvallend is dat de laadkabel erg kort is. Dat is minder handig als je je horloge niet neer kunt leggen vlakbij de usbpoort waarin je hem oplaadt. Ook vind ik het jammer dat je het horloge uit de band moet halen om op te kunnen laden.

Ook na een week dragen is de band nog steeds comfortabel.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Band en dit vond ze ervan

Beeldscherm

Het scherm vind ik wel wat smal. Voor soepel heen en weer swipen heb je eigenlijk net onvoldoende ruimte, vind ik. Naar boven en beneden scrollen gaat beter, al had ik vooral in het begin nogal eens dat het horloge een tik registreerde in plaats van een swipe. Dat lijkt dus vooral een kwestie van wennen. De leesbaarheid is prima, maar bij meldingen mis ik eigenlijk opnieuw wat ruimte in de breedte. Heel veel hoeft dat op zich niet te zijn, maar een millimeter of 3 extra zou volgens mij het gebruiksgemak fors verhogen.

Nog een minpuntje vind ik dat de helderheid niet automatisch aangepast wordt. Als het donker is, hoef je niet zo'n fel scherm te hebben, maar in de volle zon is 40% of 60% helderheid slecht af te lezen. Met de helderheid op maximaal gaat dat overigens uitstekend, maar je moet wel je scherm kunnen aflezen om de helderheid aan te kunnen passen.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Band en dit vond ze ervan

Koppelen en de app gebruiken

Het koppelen van de band ging soepel. Het installeren van de bijbehorende app was ook geen probleem. Ik had alleen wat ruzie met het aanmaken van een account. Ik had per ongeluk de melding van de mail met de activatiecode verwijderd en bij het terugkeren uit de mail-app, moest ik opnieuw alle gegevens invoeren. Ook na het invoeren van de code werd mij opnieuw om dezelfde informatie gevraagd als daarvoor. Daar is nog wel ruimte voor verbetering. Eenmaal ingelogd was het koppelen dus geen enkel probleem. De app zit niet onlogisch in elkaar, maar toch had ik graag het tabblad Beheren een beetje anders gezien. Het scherm is groot genoeg om wat meer opties direct bereikbaar te hebben in plaats van alleen 'Wijzerplaten' (waar inderdaad de diverse wijzerplaten te vinden zijn), 'Tips' en 'Meer'. In plaats van die laatste had ik liever gezien 'Alarmen' en 'Meer instellingen'. De app zelf werkt wel lekker vlot.

Ik mis op de band wel de circuit-training en het trainen met gewichten als optie, maar er zijn verder genoeg trainingsopties om uit te kiezen. Voor mijn thuis-workouts zal ik de vrije training gebruiken.

Bediening en telefoneren

De band wordt volledig via touch bediend. Er zit geen enkele fysieke knop op. Dat is wel even wennen na de Fitbit Versa 2, die 1 fysieke knop heeft om snel terug te gaan. Over de touchbediening schreef ik al bij Beeldscherm.

Na een week gebruik vind ik de keuze aan workouts toch wel beperkt. Ik heb inderdaad de vrije training gebruikt om mijn workouts te registreren, maar tijdens het scrollen naar die optie gebeurde het nogal eens dat een van de andere workouts geselecteerd en gestart werd en het stoppen ervan bleek vervolgens ook moeite te kosten. Daarbij miste ik wel echt een fysieke terug-knop.

Al na 1 dag was duidelijk dat de Oppo Band rechts lang niet al m'n stappen registreerde, dus heb ik beide banden verwisseld en de rest van de testperiode zo gelaten. Uiteraard heb ik de verandering ook aangegeven in de apps van beide horloges. Maar het aantal geregistreerde stappen bleef achter bij die van de Fitbit. Helaas moet je workouts handmatig starten, anders worden ze niet als workout geregistreerd en wordt ook de hartslag niet vaker gemeten dan je hebt ingesteld. Dat ben ik van Fitbit anders gewend en ik vergat dan ook regelmatig om de workout te starten aan het begin van mijn workout. Voor een indicatie van hoe actief je bent geweest ten opzichte van andere dagen werkt de band prima, maar hij had van mij accurater mogen zijn en automatische herkenning mogen hebben van het feit dat je extra actief bent.

Als ik er wel op tijd aan dacht de workout te starten, leek de Oppo Band toch regelmatig m'n hartslag kwijt te raken. De gemiddelde hartslag kwam uiteindelijk wel redelijk overeen met wat de Fitbit aangaf. De hoeveelheid caloriën die verbrand werden, werden naar mijn idee door de Oppo Band overschat.

Mijn hartslag in rust werd door de Oppo Band in ieder geval niet juist geregistreerd. Die ligt net onder de 70, maar volgens de HeyTap Health app is hij ruim 80.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Band en dit vond ze ervan

Accuduur

Ik heb onvoldoende tijd gehad om de accuduur echt goed te testen, maar hij hoeft inderdaad niet vaak opgeladen te worden. Ruim een week kun je zeker op een lading doen.

Conclusie

De Oppo Band kost gelukkig niet veel. Als je niet vaak je horloge wilt opladen, notificaties wilt kunnen ontvangen en een indicatie wilt krijgen van hoeveel je beweegt, is het een prima band. Ik geef zelf liever een klein beetje meer uit voor een Fitbit die wel automatische helderheid en automatische herkenning van activiteit heeft. Ook lijkt de Oppo Band de hoeveelheid calorieën die je extra verbrandt bij een workout wat te overschatten en niet heel accuraat te zijn in het meten van je hartslag in rust.

Disclaimer:
OPPO heeft een vergoeding betaald voor het organiseren van deze actie. De leden van het testpanel zijn gevraagd hun oprechte en eerlijke mening over de producten te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties