OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

OPPO heeft in samenwerking met Androidworld 5 lezers de kans te geven de nieuwe OPPO Reno6 Pro te testen. Daarnaast kregen ze ook de beschikking over de OPPO Enco X in-ears en de OPPO Band. In dit forum lees je de reviewresultaten Wilma Tempelman-Vreugdenhil.

OPPO Enco X

Naast de OPPO Reno6 Pro teste Wilma ook de OPPO Enco X in-ears. Dit waren haar ervaringen.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan
OPPO Enco X

Bouwkwaliteit en design

De Oppo Enco X zijn in-ear. Ze komen in hun fraaie laadbox. Het was zonder de gebruikershandleiding te bekijken niet direct duidelijk hoe hij open moest, al kwam ik er wel uit. De oortjes zitten er rammelvrij in, maar zijn er gemakkelijk uit te halen. Ik heb meteen de standaard oorkussentjes maat M verwisseld voor die van maat S, aangezien ik vrij nauwe gehoorgangen heb. Ook maat L is meegeleverd. Opvallend is wel het korte kabeltje dat voor het laden is meegeleverd. Je moet de box dus wel dichtbij je stekkerdoos neer kunnen leggen, of een andere kabel gebruiken.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

Er is een kleine led-indicator op de box. Bij het openen of aan de oplader leggen licht hij even op. Rood voor vrijwel leeg, geel voor niet vol, maar ook niet vrijwel leeg en groen voor (vrijwel) vol. Eenvoudig, maar doeltreffend.

Geluid

Qua techniek weet ik niet veel van geluidsapparatuur. Wel hoor ik gewoonlijk aan kleine geluidsboxen dat ze klein zijn. En ik ben vrij gevoelig voor vervormingen van geluid. Bij deze oortjes had ik van dit alles geen enkele last. Ik heb me echt lopen verbazen dat er zulk rijk geluid uit deze kleine apparaatjes komt. In de lage tonen geen onaangenaam gedreun, maar mooie rijke details. In de hoge tonen geen vervormingen of bijgeluiden en ook weer die mooie rijke details. Het was een genot om naar te luisteren! Of het nu ging om het luisteren naar Gheorghe Zamfirs Ciocârlia met snerpende violen en een vogelgeluiden producerende panfluit, de aria van de Koningin van de Nacht uit Mozarts Zauberflöte, Karma Police van Radiohead, of Rammsteins Deutschland, de oortjes hadden geen enkel probleem om mij ervan te laten genieten. Welke equalizer ik ook aanzette, het geluid bleef gebalanceerd en rijk in details, zonder bijgeluiden. Ook op hoog volume was het nog steeds geen probleem.

De verbinding is geen enkele keer ongewenst verbroken geweest, dus die was enorm stabiel.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

Koppelen en de app gebruiken

Met een Oppo-telefoon heb je geen begeleidende app nodig en kun je gebruik maken van Fast Pair. Dat werkt heel soepel en vlot. Je kunt beperkt de verschillende bedieningsmogelijkheden aanpassen. Nog wat meer vrijheid daarin had ik fijn gevonden. Je kunt per oor instellen wat er moet gebeuren bij tikken, vasthouden en vegen, maar je hebt per actie wel maar beperkte keuze. Ook de test of de gekozen oorkussentjes geschikt zijn, is een aardige toevoeging. Met wat aanpassingen aan hoe ik de toestelletjes in m'n oren had, kreeg ik bij beide oren groen licht met de oorkussentjes van maat S.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

Als je je telefoon aan hebt en de oortjes uit hun box pakt, krijg je een popup die vertelt hoeveel procent de batterijen van de oortjes en de box nog hebben.

Bediening en telefoneren

De bediening is via touch. Daar reageren de oortjes vlot op. Met de draagdetectie ingeschakeld, wordt de muziek automatisch gepauzeerd zodra je 1 oortje uit je oor haalt. Kan een handige optie zijn, maar als je graag verder luistert terwijl je 1 oortje even eruit haalt, is het uiteraard geen optie die je aan wilt hebben staan.

De mogelijkheden qua bediening zijn helaas wat beperkt, maar wel voldoende. Je stelt ze in in de app. Met 2 keer tikken kun je per oortje kiezen tussen afspelen/pauzeren, volgende nummer of vorige nummer. Met 3 keer tikken kun je de Google Assistent activeren voor stembediening. Met schuiven kun je per oortje kiezen tussen volumeregeling en volgende/vorige nummer. Aangetikt houden is gereserveerd voor de ANC bediening. Je kunt in de app kiezen tussen welke 2 standen je wilt kunnen wisselen. Lang aangetikt houden kun je gebruien om tussen verschillende geluidsbronnen te wisselen.

Bellen gaat er uitstekend mee. De andere persoon is goed helder te verstaan. En uiteraard heb ik gevraagd naar hoe het voor de ander klonk: iets schel en met een lichte echo, maar heel goed verstaanbaar. En dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste! Ik kon gewoon de telefoon laten liggen en lekker door het huis lopen. De verbinding bleef goed stabiel. Weinig op aan te merken dus!

Accuduur

Ik heb niet geprobeerd of ik in totaal 24 uur muziek kon luisteren op 1 keer alles opladen. Na ongeveer anderhalf uur luisteren hadden de oortjes beide nog 70% batterij over, dus een uur of 4 à 5 moet haalbaar zijn, zoals de fabrikant ook aangeeft. Daarna moet je ze weer in hun box leggen om op te laden. Dat deed ik uiteraard als ik ze niet in had, en na anderhalf uur heb ik eigenlijk wel genoeg muziek geluisterd. Voor mij is de gebruiksduur dus heel ruim voldoende. Het opladen in de box gaat vervolgens ook vlot. Als ook de batterij van de box (bijna) leeg is, zul je die ook weer moeten opladen. In die anderhalf uur dat ik de oortjes in had en de box aan de lader lag, was hij volledig weer opgeladen. In de praktijk hoef je dus echt niet snel bang te zijn om lege oortjes te hebben.

OPPO Paneltest, Wilma test de OPPO Enco X en dit vond ze ervan

ANC

Dit zijn mijn eerste oortjes met actieve ruisonderdrukking. Op de sterkste stand kon ik m'n man amper verstaan die tegen mij praatte. Een vrij bizarre ervaring, moet ik zeggen. De net wat minder agressieve ruisonderdrukking was ook nog voldoende om het geluid van de tv volledig weg te filteren. Dat belooft nog wat voor de echte praktijktest!

In de praktijk blijk ik ook op de stand 'transparant' behoorlijk 'doof' te worden. De ANC werkt dus behoorlijk effectief. Ik had het fijn gevonden als er een duidelijker indicatie was op welke stand de ANC ingesteld staat. De ANC geeft wel de mogelijkheid om heerlijk ongestoord naar je muziek te luisteren. Wees wel verstandig waar je het gebruikt, want in het verkeer is het toch wel heel handig om de geluiden uit de omgeving ook op te pikken. Op de fiets hoorde ik scooters en brommers die mij van achteren naderden echt niet of nauwelijks aankomen. Alleen op de stand transparant hoorde ik net voldoende om niet helemaal verrast te worden door inhalend verkeer. Met het wegfilteren van wind die recht in de microfoontjes blies tijdens het fietsen had hij wel wat moeite. Met de wind wat meer in de rug, viel dat probleem weg.

Voor gebruik in drukkere omgevingen waarbij je niet alert hoeft te blijven op je omgeving werkt het heel plezierig.

Extra functies

Deze oortjes hebben draagdetectie die je in of uit kunt schakelen. Als je die optie hebt ingeschakeld, wordt muziek automatisch gepauzeerd als je 1 oortje verwijdert. Doe je daarna het oortje weer terug, wordt de muziek ook weer automatisch hervat.

Conclusie

Ik ben behoorlijk weg van deze oortjes. Het geluid is subliem, de ANC prettig en het draagcomfort is beter dan ik tot nog toe van in-ear koptelefoons ervaren heb. Qua instellen van de bediening had ik graag wat meer opties gehad, maar dat is eigenlijk het enige minpunt van de oortjes zelf wat mij betreft. Een ander minpuntje is de extreem korte laadkabel die meegeleverd wordt. Dat is uiteraard op te lossen met een eigen kabel.

Omdat ik geen ervaring heb met andere draadloze oortjes met ANC durf ik niet te zeggen of ze hun prijs waard zijn. Het geluid is uitstekend, maar hoe zich dat verhoudt met andere oortjes, weet ik niet. De ANC werkt goed, maar zoals gezegd had ik daar nog helemaal geen ervaring mee. De batterijduur is wat mij betreft ook uitstekend te noemen. Als ik op zoek was naar dit soort oortjes, zou ik deze ook absoluut overwegen.

Disclaimer:
OPPO heeft een vergoeding betaald voor het organiseren van deze actie. De leden van het testpanel zijn gevraagd hun oprechte en eerlijke mening over de producten te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties