YouTube laat je dan toch niet betalen voor 4K-video's [update]

YouTube laat je dan toch niet betalen voor 4K-video's [update]

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

YouTube heeft de afgelopen weken geëxperimenteerd met 4K-video's die enkel te bekijken waren voor abonnees van YouTube Premium. Dat experiment houdt nu op.

Update 05/10/2022: YouTube heeft bevestigd (via Tweakers) dat voor een kleine groep YouTube-gebruikers momenteel het bekijken van 4K-video's onder Premium valt. We hebben dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Update 18/10/2022: YouTube is gestopt met dit experiment en 4K-video's zijn weer voor iedereen beschikbaar.

4K-video's exclusief voor YouTube Premium

YouTube onderzoekt nieuwe manieren om zijn Premium-abonnement interessanter te maken voor gebruikers. Het experimenteerde al met langere reclamespots die betaalde gebruikers te zien kregen, maar enkele weken geleden werd het voor een deel van de gratis gebruikers niet meer mogelijk om nog video's in een hoge 4K-resolutie te bekijken. Daar komt nu een einde aan, dat maakt het videoplatform bekend.

Het is niet duidelijk waarom het experiment nu stopt. Mogelijk kreeg de dienst meer kritiek of negatieve reacties dan het oorspronkelijk had verwacht. Op Reddit en Twitter werden meerdere berichten geplaatst met screenshots waaruit bleek dat 4K-video's werden beperkt voor gratis gebruikers. Zo kan je in de afbeelding hieronder zien dat YouTube de optie om video's in 4K-resolutie te bekijken in de video-instellingen heeft geplaatst onder 'Premium'.

- Lees verder onder de tweet -

Voorgoed van de baan?

Niet iedere YouTube-gebruiker kreeg deze nieuwe optie te zien. Aan de hand van testgroep wilde het YouTube-team feedback verzamelen over het idee. Nu het experiment voorbij is, is het in principe nog steeds mogelijk dat Google de 4K-beperking nu breed uitrolt voor alle gratis gebruikers. Alleen lijkt ons dat onwaarschijnlijk door de manier waarop YouTube communiceert op Twitter over het einde van het experiment.

Het is logisch dat sommige YouTube-gebruikers schrokken van de resolutiebeperking, maar aan de andere kant bieden andere videoplatformen, zoals Netflix, de 4K-resolutie ook aan onder een duurder abonnement.

Gerelateerde artikelen

Hoe dan ook, we zullen moeten afwachten of Google daadwerkelijk dit idee in de praktijk gaat brengen. YouTube Premium kost 11,99 euro per maand en maakt onderdeel uit van een heel pakket aan abonnementen. Redacteur Sebastien is daar niet zo blij mee.

Is 4K in de tussentijd het duwtje dat jij nodig hebt om je te abonneren op YouTube Premium? Laat het weten in de reacties.

YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk