‘YouTube gaat TikTok achterna met video’s van 15 seconden’

‘YouTube gaat TikTok achterna met video’s van 15 seconden’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Short-form video

Korte video’s: het is een hip idee, dat voornamelijk bij de jeugd aan lijkt te slaan. TikTok wist sinds de overname door het Chinese ByteDance flink te groeien. Voorheen stond de applicatie bekend als het oude Musical.ly. Toen de dienst nog in Amerikaanse handen was, werd het echter nooit een succes. Inmiddels zijn korte video’s, die meestal grappig zijn, enorm populair. YouTube wil een graantje van het succes meepikken en zal ook korte video’s introduceren. In een persbericht dat YouTube op donderdag verstuurde, staat dat het bedrijf momenteel experimenten uitvoert met kortere video’s.

YouTube Stories

YouTube begon eerder al eens aan korte video's met YouTube Stories

Vooralsnog zou niet iedereen de functie te zien krijgen, gezien YouTube een random doelgroep zou hebben uitgekozen om de functie mee te testen. Indien je in de experimenten bent meegenomen, is dat zichtbaar in het tabblad voor het uploaden van video. Aldaar zou je de opname-knop tot 15 seconde ingedrukt kunnen houden. Tussendoor kan je de knop loslaten om de opname te stoppen en een vervolg op de opname te maken, eventueel in een andere setting. Wil je langere video’s uploaden naar YouTube? Dat is het in het vervolg niet mogelijk via de opname-knop. In plaats daarvan moet je de videobestanden vanaf je telefoon selecteren.

Een TikTok 2.0?

Het is duidelijk dat YouTube graag meer kortere video’s op het platform terugziet, het is echter maar de vraag of de zoekgigant een TikTok 2.0 kan worden. TikTok werd immers populair door de komst van zogenoemde ‘challenges’ om met de community video’s op te nemen. Zo is het gemakkelijk om geluid van een andere TikTok-gebruiker in te zetten op jouw video’s. Ook het bewerken van video’s is enorm gemakkelijk op TikTok, daarbij is het de vraag of YouTube van plan is om het makkelijker te maken om video’s te bewerken. Tot slot is TikTok volledig ingericht op korte video’s, dat geldt niet voor YouTube.

Beelden van de app

Sebastien testte eerder nog uit wat TikTok eigenlijk zo speciaal maakt

Het is overigens niet de eerste keer dat YouTube aan de slag gaat met korte video’s: Stories was het eerste bewijs voor de ambitie van YouTube om zich op korte video’s te richten. Daarmee is YouTube overstag gegaan en kopieerde het een functie vanuit Instagram, die op elk platform aanwezig is. Op YouTube wordt de functie gebruikt, maar populair is het zeker niet. Indien YouTube zich niet snel aan weet te passen, gaat het de boot missen naar de toekomst van korte video’s. Uiteraard is het de vraag of YouTube zich moet mengen in die strijd. Wat vind jij? Moet YouTube zich richten op korte video’s? Laat het weten in de reacties.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..
YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk