Onderzoek: 'Netflix groeit in Nederland niet met nieuwe strategie'

Onderzoek: 'Netflix groeit in Nederland niet met nieuwe strategie'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netflix kan een moeilijke tijd tegemoet gaan als het een einde maakt aan het delen van accounts. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. Een minderheid van de ondervraagden is bereid om zelf een account te nemen als het dat van een ander straks niet meer kan gebruiken om te kijken.

Netflix in Nederland

Er zijn grote veranderingen op komst voor Netflix. Enerzijds mogen we in de komende maanden waarschijnlijk ook in Nederland een nieuwe formule met reclame verwachten en tegelijk wil Netflix het gratis delen van accounts onmogelijk maken. De bedoeling is om meer mensen te laten betalen voor de streamingdienst, maar het kan wel eens in ons land het omgekeerde effect hebben, dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise waar 1.000 Nederlanders aan deelnamen.

Op dit moment kijkt ruim vier op tien Nederlandse Netflix-gebruikers (42%) Netflix op een account dat niet van hen is. Nog eens 42 procent van deze groep kijkt op een account van buiten het gezin. En de meerderheid (51%) van de mensen die Netflix kijkt op een account buiten het gezin is vandaag niet gewend om bij te dragen in de kosten voor het abonnement.

Meekijkers willen niet betalen

Vooral dat laatste kan belangrijk zijn, want er is maar een kleine minderheid van deze meekijkers bereid om zelf voor een account te betalen als het delen van accounts niet meer mogelijk is. Maar 15% van de meekijkers neemt zelf een account en 34 % doet al zeker niet. De overige 51 procent is nog niet zeker van zijn belissing.

Gerelateerde artikelen

Het is vooral die laatste groep die Netflix kan proberen te overtuigen. Veel zal afhangen van de Nederlandse prijs van het nieuwe goedkopere abonnement met reclame. We schreven eerder al op Androidworld dat die formule naar verwachting 4,99 euro per maand zal kosten in Nederland en maandelijks 5,99 euro in België. Daarnaast wil Netflix ook een systeem introduceren waarbij gebruikers kunnen bijbetalen voor elk lid buiten het gezin dat van de streamingdienst gebruikt maakt. Hoeveel dat per lid zal kosten is nog niet bekend.

Verliest Netflix gebruikers?

Netflix kan pas echt in de problemen komen als straks de meekijkers geen gebruik meer kunnen maken van de accounts van een ander, en ook tegelijk weinig onder de indruk zijn van de nieuwe formules die Netflix aanreikt. Als gebruikers onder vrienden straks de kosten van een abonnement niet meer delen, dan kan het dat Netflix juist gebruikers verliest met zijn nieuwe strategie. En dat zijn dan extra accounts die verdwijnen bovenop de dalende lijn die er vandaag al is.

Kijk jij Netflix met het account van een vriend, en overweeg jij om de streamingdienst helemaal links te laten liggen als het delen van accounts op de huidige manier niet meer mogelijk is? Laat het ons weten in de reacties.

Onderzoek: 'Netflix groeit in Nederland niet met nieuwe strategie'

0 reacties

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk