Lage bitrate
Vanuit de Europese Commissie kwam het verzoek aan streamingdiensten om het netwerkverbruik in de periode rond de coronacrisis te verlagen. Disney+, Netflix en YouTube gingen mee in de vraag van de commissie en verlaagde de bitrate van de video’s. YouTube ging een stapje verder door iedereen video’s in 480P aan bieden, met de optie om alsnog de resolutie te verhogen. Overheden wilden met de maatregelen het netwerkverkeer in Europa onder controle houden. Inmiddels zet Netflix alles op alles om de kwaliteit in Europa langzaamaan naar oorspronkelijk niveau terug te brengen.
Netflix gaat de kwaliteit van zijn videostreaming langzaamaan ophogen
Consumenten in Denemarken, Duitsland, Noorwegen en andere Europese landen hebben tegenover FlatpanelsHD laten weten dat de streamingkwaliteit bij hun lijkt te zijn verhoogd. Een woordvoerder van Netflix heeft tegenover de website bevestigd dat de bitrate inmiddels hoger ligt; onbekend is in welke landen Netflix deze wijzigingen heeft doorgevoerd. Voor de verhoging zou Netflix met de ISP’s om tafel zitten en aldaar de capaciteit verhogen. Momenteel zou de capaciteit vier keer hoger liggen dan voorheen, aldus een woordvoerder tegenover FlatpanelsHD.
Piekgebruik
Met de verlaagde streamingkwaliteit, hoopte de Europese Unie overbelasting van alle netwerken te voorkomen. Na het verlagen van de bitrate, zou Netflix ongeveer 25 procent minder dataverkeer op het telecomnetwerk opleveren. Voor de Nederlandse ISP’s bleek de coronacrisis zonder problemen te zijn voorbijgegaan: in de piekperiode nam het internetverkeer ten opzichte van andere reguliere (drukke) dagen met 25 procent toe, aldus KPN-woordvoerder Stijn Wesselink. In België nam het BIPT maatregelen om de netwerkkwaliteit te garanderen, onder andere door (niet noodzakelijke) werken uit te stellen.