Netflix maakt einde aan accounts delen begin 2023: hoe werkt het?

Netflix maakt einde aan accounts delen begin 2023: hoe werkt het?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netflix gaat het voor gebruikers onmogelijk maken om hun account te delen met mensen buiten het gezin, en dat vanaf begin 2023. Je kan vanaf dan sub-accounts maken voor extra leden buiten het gezin, maar wel tegen een extra betaling bovenop de abonnementsprijs.

Netflix-account delen

Heel wat gebruikers besparen op maandelijkse kosten voor Netflix door een familie-abonnement te gebruiken voor leden buiten het gezin. Volgens een recente AW Poll doet bijna de helft van onze lezers het. Vanaf begin 2023 wil Netflix er verandering in brengen en komt het met een duidelijke strategie, dat verklaarde het deze week aan aandeelhouders. Wie volgend jaar nog zijn Netflix-account deelt met leden buiten het gezin zal in feite twee opties krijgen.

Optie 1: bijbetalen

Een eerste mogelijkheid is om deel te blijven uitmaken van het familie-account, maar dan in de vorm van een sub-account. Je wordt als een extra lid toegevoegd en degene die normaal voor het familie-account betaalt, zal ook een meerprijs betalen voor jouw sub-account.

Hoeveel die extra kosten zullen bedragen is nog niet bekend. Netflix heeft dit systeem eerder getest in Zuid-Amerika, waar gebruikers omgerekend ongeveer 2 euro extra betaalden per account. Maar dat was toen zonder veel succes. Netflix zal dus mogelijk nog aan het systeem sleutelen alvorens het in 2023 live gaat.

Optie 2: je account migreren

Netflix-gebruikers krijgen nog een tweede mogelijkheid als alternatief voor accounts delen. Netflix kondigde begin deze week een functie aan genaamd Transfer Profile. Daarmee kan je je kijkgegevens overzetten naar een nieuw account. Dat komt natuurlijk van pas voor abonnees die vanaf volgend jaar een eigen account nemen los van het familie-abonnement.

Netflix maakt zich ook sterk tegenover aandeelhouders dat deze keuzeoptie het goed zal doen, in het bijzonder in combinatie met zijn goedkoper abonnement met reclame. Netflix heeft zo'n abonnement al in enkele van onze buurlanden gelanceerd, maar we verwachten dat het in de komende maanden ook in Nederland beschikbaar komt. We hebben al een goed beeld van de verwachte abonnementsprijs.

Hoe gaat Netflix dit handhaven?

Netflix kan wel alternatieven aanreiken, maar een belangrijke vraag is hoe de streamingdienst wil controleren dat gebruikers niet verder accounts blijven delen zonder een meerprijs te betalen. Dat is namelijk exact wat er gebeurde in markten waar het systeem van sub-accounts al werd getest. De streamingdienst maakt nog niet bekend hoe het dat gaat aanpakken.

Gerelateerde artikelen

Een mogelijke oplossing vinden we misschien bij Spotify. De muziekstreamingdienst heeft bijvoorbeeld in het verleden al aan alle leden binnen familie-abonnementen gevraagd om hun gps-locatie te delen wanneer ze thuis zijn. Het is namelijk vereist dat gebruikers op eenzelfde adres wonen. Netflix zou mogelijk iets vergelijkbaars kunnen introduceren, eventueel met meer regelmatige controles, maar voorlopig blijf het koffiedik kijken.

Meer Netflix-nieuws

Woensdag hebben we al besproken dat Netflix wil investeren in cloudgaming. Het opent ook een nieuwe gamestudio in de Verenigde Staten, de derde al die het bedrijf gaat uitbaten. Deel jij je Netflix-account buiten het gezin, en ben je van plan om dat zonder meerprijs te blijven doen als dat mogelijk blijft? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Netflix? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

Netflix

Netflix

Wat is Netflix? Netflix is een streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Je kan met een Netflix-abonnement onbeperkt films, series, documentai ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk