Netflix versus Disney+: op welke streamingdienst moet jij je abonneren?

Netflix versus Disney+: op welke streamingdienst moet jij je abonneren?

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Disney+ vs. Netflix...

Niet eerder hadden we het aan zien komen, de loskoppeling van Disney van Netflix, met daarbij hun eigen keuze om een streamingdienst op te zetten. Door deze keuze, zagen we series en films uit de Disney-bibliotheek snel verdwijnen van Netflix. Want, zo luidt de redenering: als onze eigen content ook op andere platformen beschikbaar is, dan schakelt niemand over naar onze dienst.

Ondertussen is Disney+ in Nederland - als enige land - twee maanden lang gratis beschikbaar. Toch vraag ik mij af, na een paar dagen van Disney+ gebruikgemaakt te hebben, of het wel dienst kan doen als een vervanger voor Netflix. Ik zie de diensten, dan ook meer als belangrijke complementaire elementen.

Screenshots van de dienst

Disney+ is er natuurlijk ook voor alle liefhebbers van Android TV

Laten we beginnen met het uitspreiden van de basiselementen van Disney+. Om maar te beginnen met de mogelijkheid om bij het basisabonnement tegelijkertijd vier streams aan te hebben. Dat is dubbel zoveel als de twee streams die je bij Netflix in het basispakket krijgt. Bij Netflix krijg je niet eens HD-resolutie in het basispakket, terwijl je met een Disney+-pakket, te allen tijde in 4K-resolutie mag streamen. Er is bij het basispakket zelfs ondersteuning voor HDR10 en Dolby Atmos en Vision. Opvallend is dat Disney zoveel meer kan leveren, terwijl je dat bij Netflix enkel krijgt in het duurste pakket. In dit artikel bespreken we de kwaliteit van de apps, het aanbod en de prijzen.

Android-applicatie

Als we twee streamingdiensten met elkaar gaan vergelijken, moeten we natuurlijk wel weten welke dienst de beste app heeft voor Android. Uiterlijk is subjectief, en het gaat voornamelijk om de gebruiksvriendelijkheid. Is het makkelijk om een film of serie te downloaden? Wat valt er snel in te stellen? Maar ook: is het makkelijk om een film of serie te vinden in je favoriete genre. Meestal zit ik in de Netflix-app te zoeken naar een goede serie, omdat ik (vermoedelijk) het nieuws betreffende nieuwe series te weinig in de gaten houdt. Wat is voor jou verder belangrijk? Laat het ons weten!

Het startscherm van Disney+ is iets overzichtelijker dan die van Netflix

Om maar te beginnen met het startscherm van de applicaties, nadat je een gebruiker hebt gekozen. Netflix heeft ervoor gekozen om allerlei items door elkaar te plaatsen, waardoor het soms moeilijk is om je film of serie op die manier te vinden. Disney kiest voor een georganiseerdere variant, al moet dat natuurlijk je voorkeur hebben. Wat je als een nadeel kan zien, is het feit dat de app niet altijd direct laat zien welke afleveringen of films je hebt gekeken – maar niet afgerond. Ook is je eigen ‘lijst’ met films en series, iets moeilijker te vinden in de Disney+-app.

Zoekervaring

Wat betreft de zoekervaring neig ik toch heel erg naar Disney+. Als je de zoeksectie opent, zie je aan de bovenkant een zoekbalk om direct de juiste film of serie te zoeken. Weet je niet wat je wilt kijken, dan kan je op ‘Films’ of ‘Series’ klikken. Je krijgt dan een lijst met films of series te zien die Disney er zelf in heeft geplaatst. Klik je op de knop rechtsboven, dan krijg je een lijst met verschillende genres om je favoriete film of serie te selecteren. Dat mis ik bij Netflix, waarbij je enkel kan zoeken op films of series op basis van ‘eigen kennis’, een lijst met genres voor alle soorten films en series ontbreekt.

Links is Disney+, rechts de Netflix-app

Data-instellingen

Of het zoeken een probleem is of niet, mag je uiteraard zelf beslissen. Dan gaan we nu over naar een van de belangrijkste elementen: de instellingen. Uiteraard is het leuk en aardig om onderweg tijd te besteden aan het kijken van een film of serie, maar als je geen onbeperkte data hebt, is het uitkijken geblazen voor streaming-apps die je data opzuigen. In de Disney-app kan je ervoor kiezen om alles op ‘automatisch’ te laten staan, of de app data te laten besparen bij het afspelen van video. Wisselt je telefoon thuis nog wel eens van wifi naar mobiele data, dan kan je streamen via mobiele data ook uitschakelen.

Beide apps geven instellingen om een (te hoog) dataverbruik te voorkomen

Het streamen van series via mobiele netwerken gaat bij Netflix tevens in drie gradaties: automatisch, data besparen of 'maximale hoeveelheid data', wat dan afhankelijk is van je mobiele abonnement. In de app van Netflix kan je uiteraard ook het nodige instellen over datagebruik bij het downloaden. Als standaard staat het op ‘standaard’, maar er is ook een optie voor hogere kwaliteit. Disney gaat net een stap verder, met een keuze uit: standaard, medium en hoge kwaliteit. Vergelijkbaar met Netflix, kan je de downloads via mobiele netwerken blokkeren: hier komt niet echt een winnaar uit de bus.

Aanbod aan films en series

Een goede streamingdienst heeft meer dan genoeg content, om zijn gebruikers meerdere maanden bezig te houden. In het geval van Netflix kan ik daar in elk geval mee instemmen; alhoewel ik niet de hele dag naar series zit te staren, valt er voldoende te zien en komen er elke maand series bij die mij altijd weer bezighouden. Met Disney+ als ‘nieuwkomer’ op de markt, kunnen we weinig zeggen over hoe de mediagigant zijn platform zal onderhouden. Toch claimt de dienst tegen het einde van jaar één zo ongeveer 7.000 afleveringen van series en 400 tot 500 films online te hebben – dat is nog niet zo.

Elke app heeft voor ieder wat wils: er zit altijd wel iets goeds tussen

Toch is Disney+ al rijkelijk gevuld met series en films, waardoor je je voorlopig niet hoeft te vervelen. Dat, tezamen met Disney’s claim over de voortgang gedurende het aankomende jaar, geven mij wel voldoende vertrouwen in het platform. Vrijwel alle belangrijke films en series van Disney, Pixar, Star Wars, Marvel staan al op het platform. Opvallend is de toevoeging van National Geographic aan het aanbod van de dienst. Als je een fan bent van de zender, is het een fijne toevoeging.

Of er een winnaar is, dat mag je zelf beslissen: beide diensten hebben voor elke doelgroep iets om uit te kiezen. Alles hangt af welke series en films voor jou het meest belangrijk zijn. Vind je Star Wars en Marvel maar niets, en ben je een grote fan van het populaire La Casa De Papel of Stranger Things, dan zit je vast goed bij Netflix. Disney+ is dan weer sterk zijn wat betreft het aanbod aan programma's en films voor kinderen, dankzij de hele Disney en Pixar-collectie die aanwezig is. Zeker is wel dat Disney+ bij de officiële lancering nog meer content zal bevatten dan nu het geval is.

Prijzen

Om de vergelijking af te ronden komen we nog uit bij de prijzen van de twee diensten. Die lopen, zo was op voorhand al bekend, nogal uit elkaar. Voor een volwaardig Disney+-abonnement, een abonnement waarmee je kan streamen op vier schermen tegelijk in een 4K-resolutie, betaal je 6,99 euro per maand (of 69,99 per jaar).

Netflix kost minimaal 7,99 euro voor het basisabonnement. Deze wil je meer dan waarschijnlijk niet, gezien het abonnement niet inclusief streamen in HD is. Voor HD-kwaliteit, en het streamen op twee apparaten, betaal je 10,99 euro per elke maand. Pas vanaf 13,99 euro kan je streamen op Ultra-HD, en met maximaal vier schermen tegelijk. Op het gebied van prijs kan Disney dus stevig concurreren met Netflix.

Welke streamingdienst spreekt jou het meeste aan en welke punten geven daarbij het meest de doorslag? Zal ook prijs voor jou een belangrijke rol spelen? Misschien ga je je op beide wel abonneren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Verschillende Netflix apparaten

Netflix

Netflix

Wat is Netflix? Netflix is een streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Je kan met een Netflix-abonnement onbeperkt films, series, documentai ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk