Met dit systeem spoort Netflix in 2023 het delen van accounts op

Met dit systeem spoort Netflix in 2023 het delen van accounts op

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netflix gaat het voor gebruikers onmogelijk maken om hun account te delen met mensen buiten het gezin, en dat vanaf begin 2023. Je kan vanaf dan sub-accounts maken voor extra leden buiten het gezin, maar wel tegen een extra betaling bovenop de abonnementsprijs. Netflix gaat het ook actief controleren.

Update 22/12/2022: De mogelijke meerprijs die Netflix in de Verenigde Staten zal aanrekenen voor extra gebruikers is gelekt. Daarnaast is er ook meer bekend over een systeem voor handhaving.

Netflix-account delen

Heel wat gebruikers besparen op maandelijkse kosten voor Netflix door een familie-abonnement te gebruiken voor leden buiten het gezin. Volgens een recente AW Poll doet bijna de helft van onze lezers het. Hoewel het voor velen vanzelfsprekend is noemde een Britse waakhond van auteursrechten het "illegaal".

Vanaf begin 2023 wil Netflix verandering brengen en dan komt het met een duidelijke strategie, dat verklaarde het eerder aan zijn aandeelhouders. Er komt ook een manier waarop Netflic actief gaat controleren of je je account niet buiten het gezin deelt. Wie volgend jaar nog zijn Netflix-account deelt met leden buiten het gezin zal in feite twee opties krijgen.

Optie 1: bijbetalen

Een eerste mogelijkheid is om deel te blijven uitmaken van het familie-account, maar dan in de vorm van een sub-account. Je wordt als een extra lid toegevoegd en degene die normaal voor het familie-account betaalt, zal ook een meerprijs betalen voor jouw sub-account.

Hoeveel die extra kosten zullen bedragen is nog niet bekend. Netflix heeft dit systeem eerder getest in Zuid-Amerika, waar gebruikers omgerekend ongeveer 2 euro extra betaalden per account. Maar dat was toen zonder veel succes. Netflix zal dus mogelijk nog aan het systeem sleutelen alvorens het in 2023 live gaat.

Inmiddels hebben bronnen van The Wall Street Journal verklaard dat zo'n subaccount 3 dollar zal kosten in de Verenigde Staten bivenop de prijs van het familie-abonnement. De kans is dus groot dat de prijs ook rond 3 euro zal liggen in Nederland en België

Optie 2: je account migreren

Netflix-gebruikers krijgen nog een tweede mogelijkheid als alternatief voor accounts delen. Netflix kondigde begin deze week een functie aan genaamd Transfer Profile. Daarmee kan je je kijkgegevens overzetten naar een nieuw account. Dat komt natuurlijk van pas voor abonnees die vanaf volgend jaar een eigen account nemen los van het familie-abonnement.

Netflix maakt zich ook sterk tegenover aandeelhouders dat deze keuzeoptie het goed zal doen, in het bijzonder in combinatie met zijn goedkoper abonnement met reclame. Netflix heeft zo'n abonnement al in enkele van onze buurlanden gelanceerd, maar we verwachten dat het in de komende maanden ook in Nederland beschikbaar komt. We hebben al een goed beeld van de verwachte abonnementsprijs.

Hoe gaat Netflix dit handhaven?

Netflix kan wel alternatieven aanreiken, maar een belangrijke vraag is hoe de streamingdienst wil controleren dat gebruikers niet verder accounts blijven delen zonder een meerprijs te betalen. Dat is namelijk exact wat er gebeurde in markten waar het systeem van sub-accounts al werd getest. De streamingdienst maakte nog niet bekend hoe het dat gaat aanpakken.

Gerelateerde artikelen

Volgens nieuwe gelekte informatie gaat Netflix wel degelijk actief controleren of gebruikers alleen binnen het gezin hun familie-account delen. Dat wil het bedrijf doen door de IP-adressen, apparaat-ID's en activiteitgegevens te controleren. Netflix kan dus vaststellen wanneer een account vanaf twee verschillende locaties wordt gebruikt.

Wanneer Netflix dat opmerkt wordt de toegang geblokkeerd. De eigenaar van het Netflix-account krijgt in een melding te zien dat iemand anders zijn account gebruikt. Vervolgens kan hij ervoor kiezen om te betalen voor de toegang van die gebruiker buiten het gezin. Wanneer dat is gebeurd krijgt hij een verificatiecode die kan delen met de andere persoon. Zo krijgt deze weer toegang tot Netflix.

Gevolgen

Dit systeem kan dus meta andere woorden miljoenen Nederlandse en Belgische gebruikers dwingen om meer te betalen voor Netflix, of de streamingdienst helemaal niet meer te gebruiken. Volgens een recent onderzoek bestaat de kans dat veel gebruikers voor die tweede optie kiezen.

Gerelateerde artikelen

Het systeem is in het bijzonder nadelig voor gezinnen waarbij de kinderen vlakbij hun hogeschool of universiteit studeren. Het is niet duidelijk of Netflix voor zulke gezinnen een oplossing voorziet.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Netflix? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

Netflix

Netflix

Wat is Netflix? Netflix is een streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Je kan met een Netflix-abonnement onbeperkt films, series, documentai ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk