EU-hof verbiedt mediaspelers die standaard illegale content bieden

EU-hof verbiedt mediaspelers die standaard illegale content bieden

Mediaspelers 

Er zijn mediaspelers in alle soorten en maten, maar in dit geval gaat het om streamingkastjes die standaard de mogelijkheid bieden om zonder te betalen naar films, series en tv-zenders te kijken. De Chromecast, NVIDIA Shield TV en Apple TV vallen hier niet onder, want om illegale content te streamen via deze apparaten zul je zelf nog eerst de films moeten downloaden.

Stichting Brein heeft de rechtszaak aangespannen tegen Filmspeler.nl. Dit bedrijft verkoopt streamingkastjes zoals de Mediaplayer X9. Op de website wordt aangegeven dat met deze mediaspeler series kunnen worden bekeken direct nadat ze in de Verenigde Staten zijn uitgebracht, zonder abonnement. Deze mediaspelers zelf bevatten geen illegale content, maar de gebruiker kan er wel direct illegaal content mee bekijken zonder daarvoor iets te hoeven doen. Dit is dan voor Brein ook de reden om een rechtszaak aan te spannen, inbreuk op auteursrecht is de motivatie. Vaak zien we dat deze kastjes draaien op Linux of (een aangepaste versie van) Android met diensten als bijvoorbeeld Kodi.

Het Europees Hof heeft Brein dus in het gelijk gesteld en vindt dat de verkoop van deze mediaspelers in strijd is met de wet. Filmspeler.nl hoeft nog niet direct de webshop te sluiten. Eerst zal een Nederlandse rechter een oordeel moeten vellen, ook over een mogelijke schadevergoeding.

Gebruiker is ook illegaal bezig

Niet alleen de leverancier van deze mediaspelers is illegaal bezig, ook de gebruiker. In 2015 zat Stichting Brein ook achter individuele gebruikers van de streamingdienst Popcorn Time aan. Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, zal naast Filmspeler.nl ook andere leveranciers gebieden om te stoppen met het aanbieden van hun illegale waar. Daarnaast adviseert Kuik de consument om hun aanschafbedrag terug te vragen, nu het Europees Hof de kastjes en het gebruik ervan als illegaal heeft bestempeld.

Brein zal vooralsnog niet de gebruiker aanpassen, maar uiteraard kan dit zo maar veranderen. Om dit te kunnen doen zal Brein wel medewerking moeten krijgen van internetproviders maar die zullen in het kader van privacy geen gegevens overhandigen aan de copyright-waakhond.

Via: NOS

Lees meer over:
Media en video

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer