'Aankomende Chromecast HD lost dit probleem op van origineel'

'Aankomende Chromecast HD lost dit probleem op van origineel'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat zijn nieuwe goedkopere Chromecast met Google TV de naam 'Chromecast HD' geven. Verder komen we te weten dat het accessoire een lichtere chipset krijgt en minder werkgeheugen. Daar tegenover staat wel dat er een oplossing komt voor de beperkte opslag.

Chromecast HD met Google TV

Al wekenlang verschijnen er regelmatig nieuwe berichten over een voordelige nieuwe Chromecast met Google TV die dit jaar nog verschijnt. Dit keer kon ontwikkelaar Kuba Wojciechowski de firmware van de aankomende streamingstick bemachtigen, naar eigen zeggen - en hij windt er geen doekjes om - door "de incompetentie bij het Nest-team".

De Chromecast HD, zoals hij volgens de eigen software zal heten, heeft een lichtere Amlogic S805X2-chipset vergeleken met zijn grote broer. Verder is 1,5 GB RAM aanwezig, in plaats van 2 GB. Het is niet vreemd dat Google lichtere hardware gebruikt, want de Chromecast HD zal ook enkel streamen in een 1080p-resolutie, en niet in 4K en HDR zoals de huidige Chromecast met Google TV.

Verbeteringen

En toch heeft de Chromacast HD ook wat troeven meegekregen. Om te beginnen werkt zijn versie van het Google TV-besturingssysteem op basis van Android 12, terwijl die bij het originele product op het verouderde Android 10 is gebaseerd. Wat is er inmiddels is verbeterd twee versies later, dat kan je hier en ook hier lezen.

Gerelateerde artikelen

Het is ook interessant om te zien dat Google komt met een oplossing voor zijn opslagprobleem van de originele Chromecast met Google TV. Deze HD-versie werkt nu met een 'virtual A/B'-updatesysteem, en dat houdt in dat er frequenter updates kunnen verschijnen en dat deze geen opslag zullen innemen die normaal voor je apps is bedoeld. Toch lijkt het erop dat Google deze methode niet zomaar zal kunnen toepassen bij de originele Chromecast met Google TV omdat de hardware er niet op voorzien is.

De Chromecast HD wordt naar verwachting op 6 oktober aangekondigd tijdens het Made by Google-evenement. Hij gaat zo'n 40 euro kosten.

De populairste artikelen over Chromecast

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk