Politie adviseert slimme cameradeurbel, heb jij er al eentje en is deze op de openbare weg gericht? (AW Poll)

Politie adviseert slimme cameradeurbel, heb jij er al eentje en is deze op de openbare weg gericht? (AW Poll)

De vakantie is momenteel in volle gang en dat zorgt volgens de politie voor een (lichte) toename van inbraken. De politie heeft een lijst met tips gemaakt voor vakantiegangers en daarop staat onder andere de aanschaf van een slimme deurbel. Heb jij er al eentje naast je voordeur hangen? En waar is jouw videodeurbel op gericht?

Slimme deurbellen

Je vindt ze in alle vormen en maten, de videodeurbellen of slimme cameradeurbellen. Vaak zijn er onderling heel wat verschillen tussen fabrikanten en modellen. Sommige merken kiezen er bijvoorbeeld voor om videobeelden van bezoekers aan je voordeur in de cloud op te slaan en ze koppelen daar een betaald abonnement aan. Andere deurbellen werken dan weer met lokale opslag via microSD of een aparte basestation in je huis.

Vorig jaar vroegen we al eens of jullie zo'n slimme deurbel naast de (voor)deur hebben hangen. Wat bleek uit de uitslag? Zo'n 34 procent had destijds al een slimme deurbel, en nog eens 32 procent van de stemmers overwoog de aanschaf ervan. 25 procent van de lezers wilde geen slimme cameradeurbel en mogelijk heeft dat te maken met privacy. Tenslotte gaf 6 procent van de lezers aan dat het niet mogelijk is om zo'n deurbel te installeren bij hun huis.

Dat videodeurbellen steeds sneller gemeengoed worden, heeft verschillende redenen. Een van de redenen is de dalende kosten van de apparatuur. Action heeft er zelfs eentje voor nog geen 40 euro. Beveiligingsexpert Dave Maasland van ESET Nederland is niet erg te spreken over deze goedkope smarthomeproducten, zo gaf hij in ons interview aan.

Advies van de politie

De Nederlandse politie raadt nu vakantiegangers aan om juist wel eentje bij de voordeur te hangen. Ze geeft de volgende reden hiervoor op:

Steeds meer mensen beschermen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Dat de politie dit aanraadt is bijzonder. Het dag en nacht streamen (opnemen van beelden) van de openbare weg is in het kader van de privacywetgeving verboden. De Camera in Beeld-databank, waar jij jouw cameradeurbel kunt aanmelden, maakt gebruik van beelden van de openbare weg, en daarmee vraagt de politie vakantiegangers dus om de privacywetgeving te overtreden.

Het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens je eigen verantwoordelijkheid om de camera zo af te stellen dat die alleen jouw bezittingen filmt. Je mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van je buren. Ook mag je in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen. Bekijk dus goed waar de camera op gericht is, wat je met de camerabeelden doet en of je hiermee de privacy op enigerlei wijze schendt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een uitgebreide beschrijving van cameratoezicht in en rondom woningen.

AW Poll

Wij zijn benieuwd of jullie een slimme cameradeurbel hebben en hebben hiervoor dezelfde antwoorden als vorig jaar meengenomen. Ter aanvulling hebben we de stand van de cameradeurbel meegenomen. Is de deurbel gericht op de openbare weg of op je eigen bezittingen? Bij de laatste is de deurbel dus privacyproof. Laat aanvullende informatie achter in de reacties achter onder dit artikel.

Poll

AW Poll: heb jij al een videodeurbel thuis?

Heb je nog geen slimme deurbel? Je vindt op AW Smart een mooi overzicht met de beste slimme deurbellen zonder cloudopslag abonnement. Dat zijn dus videodeurbellen die beelden lokaal opslaan.

Lees meer over:
AW Poll Videodeurbel

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties