AW Poll: verstaat de Nederlandse Google Assistent jou goed?

AW Poll: verstaat de Nederlandse Google Assistent jou goed?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

We zijn ondertussen gewend geraakt aan de Nederlandse Google Assistent en aan routines, maar soms kan er wel eens storing op de lijn zitten. Dan heeft Assistent je opdracht niet begrepen en loopt het mis. Gebeurt dat vaak bij jou?

Nederlandse Google Assistent

Googles spraakassistent spreekt ondertussen 16 verschillende talen en alleen al in 2022 werden er negen nieuwe toegevoegd. De cursus Nederlands heeft de Assistent al in 2018 afgerond en sinds 2020 kan je ook taken automatiseren via Routines.

Alleen horen we soms op de redactie en van lezers onvrede over de Assistent en hoe hij opdrachten niet verstaat. In sommige gevallen lijkt hij te slapen wanneer je "Hey Google", zegt en op andere gevallen begrijpt hij je opdracht niet. Bij mezelf doet de Assistent soms 's avonds voor het slapen gaan alle lichten aan in plaats van uit.

Gerelateerde artikelen

Moeite met accenten?

Een mogelijk verklaring voor deze problemen kan te vinden zijn bij accenten. Androidworld sprak hier enkele jaren geleden over met Google. Daan van Esch, technical program manager bij Google, bevestigde toen dat er voor de Nederlandse Assistent rekening werd gehouden met accenten. Alleen is het datasample van testen met verschillende Nederlandse accenten mogelijk kleiner vergeleken met de verschillende Engelstalige accenten die Google gewend is.

"Daarbij is het ook zaak dat we een divers panel aan testers hebben en als er een stem-database wordt opgenomen er verschillende soorten stemmen in voorkomen, zodat je een diverse spraak-database hebt die reflecteert hoe een taal verschilt van de ene plek tot de andere plek en van de ene generatie tot de andere generatie. Als je die database hebt, kom je een heel eind."

Daan van Esch, technical program manager bij Google

AW Poll

Laat het ons weten loopt het bij jouw smart speakers, smartwatch of telefoon vaak mis met de Nederlandse Google Assistent? Breng je stem uit in onze poll.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Community

Dit vind je misschien ook leuk