AW Poll: moeten scholen meer aandacht geven aan programmeren?

AW Poll: moeten scholen meer aandacht geven aan programmeren?

We schrijven op Androidworld bijna dagelijks over apps en games die in Google Play staan. De apps en games die programmeurs voor gebruikers maken. Zijn er wel genoeg programmeurs? En heb je ook belang bij het kunnen programmeren als je geen programmeur wilt worden? Wat vinden jullie?

Waarom vroeg leren programmeren?

"In de toekomst is het waarschijnlijk net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken", meldt de website Mediawijsheid. Volgens deze website leert programmeren kinderen creëren in plaats van consumeren: "Het is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze in elk beroep profijt hebben."

Je kansen op de arbeidsmarkt zijn waarschijnlijk ook beter als je kunt programmeren. Er is nu al een tekort aan technisch geschoold personeel, en deskundigen voorspellen dat de technologiesector in 2030 met ruim 30% zal zijn gegroeid. Veel landen nemen al stappen om dit tekort nu en in de toekomst voor te zijn. Zo zijn programmeertalen in Engeland vanaf 2014 opgenomen in het curriculum van alle basisscholen. In Estland is programmeren een verplicht vak voor kinderen tussen de 7 en 19 jaar. In Nederland is programmeren nog geen verplicht vak op de basisschool, maar de overheid wil dat er meer aandacht gaat naar dit vak.

Digitale geletterdheid

Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging NLdigital, gaf in het programma Spraakmakers aan dat Nederland één van de weinige Europese landen is die ervoor kiest om digitale geletterdheid niet verplicht op te nemen in onderwijsprogramma. Ook Bruijn geeft aan dat bij bijna ieder beroep in onze economie steeds meer digitale elementen zitten: "Om te zorgen dat kinderen later het juiste 'gereedschap' meekrijgen, moet er in het primaire onderwijs les worden gegeven in digitale geletterdheid. Denk aan basis- en informatievaardigheden, maar ook lessen over mediawijsheid en bijvoorbeeld programmeren."

Het is bewezen dat het makkelijker is om op jonge leeftijd een taal te leren dan op latere leeftijd. Een of meerdere programmeertalen op de basisschool leren, lijkt dan ook een verstandige keuze. Wat vinden jullie? Laat het hieronder in onze poll weten en geef in de reacties aan waarom.

Poll

AW Poll: moeten scholen meer aandacht geven aan programmeren?

Heb je tips of ideeën voor de Back to School-themaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties