AW Poll: dit vinden Androidworld-lezers van AI-chatbots in het onderwijs

AW Poll: dit vinden Androidworld-lezers van AI-chatbots in het onderwijs

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

24 procent van de lezers ziet het wel zitten, het gebruik van AI-chatbots in het onderwijs. We stelden die vraag in de AW Poll deze week, mede omdat er veel gesproken wordt over hoe chatbots op basis van kunstmatige intelligentie studenten kunnen helpen. Maar de meeste lezers zien er geen brood in. 42 procent vindt het geen goed idee en meent dat menselijke docenten essentieel zijn.

AI-chatbots in het onderwijs

Tijdens deze Back to School-week staan we stil bij allerlei dingen die met school te maken hebben. Of het nu gaat om wat er vroeger anders was, welke handige aanbiedingen er zijn om het nieuwe schooljaar goed te beginnen, of iets anders: we doken deze week in allerlei onderwerpen op het gebied van school (maar ook werk, want daar gaan veel mensen na de vakantie ook weer naar terug).

AI-chatbots in het onderwijs zijn heel handig: ze beantwoorden vragen, geven feedback, helpen je te oefenen voor een toets en begeleiden je in het algemeen bij je studie. Ze zijn altijd beschikbaar, ze kunnen je persoonlijk begeleiden: erg handig. Maar ze zijn ook duur om te ontwikkelen, kunnen beperkt zijn in hun opties, er zijn veiligheidsrisico’s en er is hierdoor geen menselijk contact.

24 procent vindt het een geweldig idee. @tukker denkt dat het de toekomst is: “Helemaal, of je nu wil of niet het komt er, je kan er maar beter zo snel mogelijk mee leren omgaan en ervaren wat de nadelen zijn. Ook leraren zullen moeten bijscholen. Het is de toekomst.”

AW Poll: dit vinden Androidworld-lezers van AI-chatbots in het onderwijs

AW Poll

Maar er zijn ook veel mensen die het niet zien zitten: 42 procent om precies te zijn. Katty+ bijvoorbeeld: “Wat ik het grootste nadeel vind, is de inaccuraatheid van zulke chatbots en ook dat je nergens kan nagaan of en hoe accuraat zo'n chatbot is. Stel dat ik b.v. problemen heb met wiskunde of biologie en ik vraag hulp aan zo'n chatbot, klopt de uitleg, de methode, het antwoord dat dan gegenereerd wordt? Snap ik wat de chatbot mij uitlegde en is die uitleg überhaupt correct? Leert een chatbot je kritisch denken? Leert die chatbot je informatie tegen elkaar af te wegen? Chatbots kunnen nooit of te nimmer een goede, bevlogen leerkracht vervangen. Kennisoverdracht is meer dan het ter beschikking stellen van die kennis, want dan zou je alles uit boeken kunnen leren.“

Ook aeijsink is geen fan: “Niet zelf denken en je eigen mening goed kunnen verwoorden is het ergste voor een mens. Ik ben dus geen voorstander van AI.” Daarnaast zegt een derde het niet te weten: die willen liever eerst meer te weten komen over AI-chatbots voordat ze hierop antwoord geven. 1 procent tot slot zegt geen mening te hebben. Vallinny van Stijn lijkt het nog niet helemaal te weten: “Persoonlijk vind ik het niets in het algemeen. Misschien dat ik er ook tegen ben. Ik mis de tijd dat we naar de bieb gingen voor info.”

Nou ja, je kunt nog steeds naar bieb voor info hoor: boeken, computers en mensen genoeg! Al vinden we het ook fijn dat je hier op Androidworld komt voor informatie natuurlijk. En om mee te doen aan de AW Poll. Bedankt en tot volgende week!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Community

Dit vind je misschien ook leuk