AW Poll: 64% van de lezers koopt geen tweedehands of refurbished telefoon

AW Poll: 64% van de lezers koopt geen tweedehands of refurbished telefoon

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We vinden duurzaamheid belangrijk en prijs ook, toch zegt maar liefst 64 procent van onze lezers dat ze geen tweedehands of refurbished telefoon zou kopen. Dit blijkt uit onze AW Poll van deze week.

Tweedehands of refurbished?

Op de vraag: ‘zou jij een tweedehands of refurbished telefoon kopen?’ waren de antwoorden aanzienlijk minder wisselend dan normaal: 31 procent overweegt een tweedehands of refurbished telefoon, 46 procent denkt er niet over en 4 procent weet het niet. Kijken we naar het verschil tussen tweedehands modellen en refurbished toestellen, dan zien we dat meer lezers refurbished zouden overwegen dan tweedehands (5 procent meer). Toch blijkt het gros dus liever een nieuwe telefoon te kopen.

Daar zijn veel verschillende redenen voor. Zo merken mensen vaak dat er bij tweedehands telefoons toch nog informatie van vorige gebruikers opstaat. De een lijkt het een leuke verrassing te vinden, zoals Karel-willem: “Ik heb wel eens een tweedehands Oneplus Two gekocht. Die stond nog helemaal vol met energiecontracten die bij klanten waren afgesloten. 😁”. RRRobert lijkt het minder tof te vinden: “één keer een gebruikte telefoon gekocht, was op zich goed, alleen stonden er nog foto's op van de vorige eigenaar, ondanks dat de telefoon zou zijn voorzien van een factory reset.” Ook ziet RRRobert naar eigen zeggen om zich heen dat mensen die refurbished telefoons kopen toch tegen techproblemen aanlopen.

AW Poll: 64% van de lezers koopt geen tweedehands of refurbished telefoon

Updates

Tukker gaat ook liever voor een gloednieuw toestel. “Zolang ik mij kan veroorloven om een nieuwe te kopen niet, ik zal nog eerder een goedkoper toestel halen dan een tweedehands. Ik gebruik mijn toestel 4 jaar. Zolang er dus geen 10 jaar updates zijn begin ik er niet aan.” Hoewel het updatebeleid van diverse smartphonemakers, mede door druk van overheden, wordt verbeterd, zijn we inderdaad nog lang niet aan de 10 jaar aan updates.

Ar.D geeft een heel andere reden op waarom refurbished geen optie is. “Nee, ik vind het prijsverschil te klein. Bovendien heeft een bekende van mij ooit een refurbished iPhone gekocht. Toen ik die openmaakte om de accu te vervangen ontbraken er een paar schroefjes en lag er zelfs een schroefje los in het toestel. Dit had tot veel problemen kunnen leiden.” Helaas, toch weer klachten over de kwaliteit van refurbished. Erg jammer dat dat gebeurt, want het zou een ideale optie moeten zijn om een smartphone een tweede leven te geven, met alle duurzaamheidsvoordelen die daaraan vastzitten.

Gerelateerde artikelen

Accuduur wordt accu: duur

Vallinny van Stijn voegt daar nog aan toe dat je niet goed weet hoe de accu ervoor staat. Daar heeft Vallinny groot gelijk in: als je niet zeker weet dat de accu is vervangen, dan is de kans groot dat daarmee het eerst problemen ontstaan. Waarschijnlijk zelfs nog voor het toestel al zijn jaren aan updates heeft gekregen. Tot slot heeft Hoi_roy wel een goed smartphonebeleid thuis: die geeft zijn telefoons een tweede leven binnen het gezin. Een nieuw toestel is misschien wel duur, Hoi_roy maakt het op die manier ook duurzaam.

Tot volgende week, dan schotelen we je weer een gloednieuwe vraag voor in de AW Poll.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Community

Dit vind je misschien ook leuk