Chromecast

Lees al het laatste nieuws over Chromecast

Wat is een Chromecast?

De Chromecast is een mediaspeler met Android TV die zonder afstandsbediening live televisie, video en apps naar je tv scherm streamt. Met deze kleine HDMI-dongle kan je dus elke 'domme' tv slim maken. Veel populaire Android-apps en -games bevatten Chromecast-ondersteuning. Je kan met bijvoorbeeld NOSFiles by Google of Google Foto's naar je tv streamen.

De eerste Chromecast is sinds maart 2014 in Nederland en België beschikbaar. De tweede generatie van de Chromecast werd samen met de Chromecast Audio in 2015 uitgebracht. De audio-variant maakte van 'offline' speakers heuse internetradio-spelers. In 2016 volgde de Chromecast Ultra met ondersteuning voor het streamen in 4K. Vervolgens werd in 2018 de derde generatie Chromecast aangekondigd. Deze versie kwam alleen met snelheidsverbeteringen en 1080p op 60fps.

De Chromecast uit 2020 is een stuk spannender, dat is namelijk de Chromecast met Google TV (4K). Dit apparaatje maakt gebruik van een aangepaste versie van Android TV: Google TV. Daarnaast wordt deze Chromecast met afstandsbediening geleverd, en kan je in 4K-kwaliteit streamen. Google heeft in 2022 zijn nieuwe en goedkopere Chromecast met Google TV (HD) aangekondigd. Het apparaat streamt content in een HD-resolutie en dat maakt hem voordeliger dan de 4K-variant. Wel maakt hij nog steeds van elke televisie een smart tv. De Chromecast met Google TV (HD) kost 39,99 euro

chromecast met google tv hd

Chromecast met Google TV

Chromecast installeren

Om je Chromecast-apparaat in te stellen, volg je de onderstaande stappen met behulp van de Google Home-app.

 1. Sluit de Chromecast aan op je televisie via de HDMI-aansluiting.
 2. Download de Google Home-app op een Android-apparaat dat Chromecast ondersteunt, of zorg ervoor dat je de nieuwste versie hebt geïnstalleerd.
 3. Open de Google Home-app op je mobiele apparaat.
 4. Volg de instructies en stappen die in de app worden weergegeven om je Chromecast in te stellen. De app zal je door het installatieproces leiden.

Als je geen stappen ziet voor het instellen van de Chromecast, volg dan deze aanvullende stappen:

 • Tik linksboven in het startscherm van de Google Home-app op het pictogram "Toevoegen" (meestal een pluspictogram).
 • Kies "Apparaat instellen" en selecteer vervolgens "Nieuw apparaat".
 • Volg de resterende stappen in de app om je Chromecast in te stellen.

Zodra het instellen is voltooid, ben je klaar om je Chromecast te gebruiken. Je kunt nu media streamen vanaf je mobiele apparaat of tablet naar je televisie via de Chromecast. Zorg ervoor dat je mobiele apparaat en de Chromecast zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk.

Houd er rekening mee dat sommige functies, services en apps mogelijk niet beschikbaar zijn in bepaalde regio's en dat aanvullende voorwaarden en kosten van toepassing kunnen zijn. Zorg er ook voor dat je een beveiligd draadloos netwerk gebruikt en het wachtwoord bij de hand hebt.

Chromecast resetten

Als je je Chromecast wilt terugzetten op de fabrieksinstellingen, zijn er verschillende methoden, afhankelijk van het type Chromecast dat je hebt.

Voor Chromecast met Google TV zijn er twee opties:

 1. Met de Chromecast-stembediening: Selecteer rechtsboven op het tv-scherm je profiel, ga naar Instellingen, vervolgens naar Systeem en selecteer Ten fabrieksinstellingen terugzetten.
 2. Vanaf het Chromecast-apparaat: Houd de knop op de achterkant van de Chromecast ingedrukt terwijl deze is aangesloten op de tv en de voeding. Het ledlampje moet geel knipperen. Laat de knop los wanneer het ledlampje wit brandt. De Chromecast wordt dan gereset.

Voor Chromecast (2e generatie), Chromecast (3e generatie) of Chromecast Ultra zijn er ook twee opties:

 1. Vanuit de Google Home-app: Open de Google Home-app, houd je vinger op de tegel van je apparaat, tik op Instellingen, ga naar Meer (More) in het menu en selecteer Ten fabrieksinstellingen terugzetten en vervolgens Terugzetten op fabrieksinstellingen.
 2. Vanaf het Chromecast-apparaat: Houd de knop aan de zijkant van de Chromecast ingedrukt terwijl deze is aangesloten op de tv. Het ledlampje knippert oranje. Laat de knop los wanneer het ledlampje wit wordt. De Chromecast wordt dan opnieuw opgestart.

Gerelateerde artikelen

Ondersteuning Chromecast 2013

Google heeft aangekondigd te stoppen met het ondersteunen van de eerste generatie Chromecast uit 2013. Deze populaire streaming-apparaatjes hebben in totaal maar liefst tien jaar aan updates ontvangen, zij het met enige tussenpozen. De laatste firmware-update, versie 1.36.159268, dateert van november 2022, waarna er lange tijd geen nieuwe updates meer zijn geweest. Hoewel Google niet constant firmware-updates uitbracht voor de Chromecast, zorgden ze er wel voor dat het apparaat goed en volledig werd ondersteund.

Helaas is dit tijdperk nu tot een einde gekomen. Het gebrek aan nieuwe updates brengt de veiligheid van de Chromecast uit 2013 in gevaar. Hoewel het begrijpelijk is dat de ondersteuning ooit stopt, is het toch jammer voor degenen die nog steeds gebruikmaken van dit oude model. Vooral gezien de lage prijs van slechts enkele tientjes was de tienjarige ondersteuning indrukwekkend.

Met de stopzetting van updates moeten gebruikers van de eerste generatie Chromecast zich bewust zijn van mogelijke veiligheidsrisico's. Zonder nieuwe beveiligingsupdates kunnen kwetsbaarheden in het apparaat ontstaan, waardoor het vatbaar kan worden voor cyberaanvallen of andere vormen van kwaadwillende activiteiten.

Voor diegenen die waarde hechten aan de veiligheid van hun apparaten wordt het aangeraden om te overwegen een nieuwer model van de Chromecast aan te schaffen, die wel regelmatig updates ontvangen. Op die manier kunnen gebruikers blijven genieten van de nieuwste functies en beveiligingsmaatregelen die door Google worden geboden.

Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen

Chromecast met Google TV (4K) kopen

Met de Google Chromecast 4K met Google TV maak je van iedere tv een slimme tv. Google TV is een platform waarmee je al jouw films en series van verschillende apps in één handig overzicht terugvindt. Plug de Chromecast met Google TV in jouw tv en stream in een handomdraai al jouw favoriete films en series met een druk op de knop.

Vanaf € 69,99

Winkelen op:

Chromecast met Google TV (HD) kopen

Chromecast met Google TV (HD) kopen

De Chromecast met Google TV (HD) is een lichtere variant van de Chromecast met Google TV (4K). Deze HD-versie kan streamen met een 1080p-resolutie en is ook goedkoper. De Chromecast met Google TV (HD) krijgt tevens meer opslag: 4,7 GB tegenover de 4,4 GB bij de 4K-versie. Voor een adviesprijs van 39,99 euro maak je met deze Chromecast van elke televisie een smart tv.

39,99 euro

Winkelen op:

Dit vind je misschien ook leuk