ChatGPT

Lees al het laatste nieuws over ChatGPT

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die van kunstmatige intelligentie gebruik maakt om complexe antwoorden te geven op elke open vraag. Je kan ook opeenvolgende vragen stellen. De tool is ontwikkeld door OpenAI, een bedrijf waar onder meer Microsoft sterk in investeert. De AI is getraind door het grote GPT-3.5 taalmodel dat met leertechnieken is verfijnd.

Een van de grootste sterke punten van ChatGPT is het vermogen om natuurlijke gesprekken te voeren. Het model begrijpt de context van een gesprek en kan vloeiend reageren, waardoor gebruikers het gevoel krijgen met een mens te praten tijdens het chatten met de AI-assistent. ChatGPT heeft talloze toepassingen, variërend van klantenservice tot virtuele assistentie. Het kan worden geïntegreerd in verschillende platforms, zoals chatbots, mobiele apps en websites, om gebruikers te voorzien van directe en gepersonaliseerde ondersteuning.

Gerelateerde artikelen

Sommige gebruikers laten ChatGPT programmeren of gedichten maken en op Androidworld hebben we aan de chatbot gevraagd om de titel van het bovenstaande artikel te bedenken. We kregen daarbij vier suggesties en het resultaat mag er zijn, zoals je hieronder in de afbeelding kan zien. 

ChatGPT

De eerste suggestie van ChatGPT werd de titel van dit artikel

En toch is er wel een duidelijke beperking, want de chatbot kan geen zoekopdrachten op het internet kan uitvoeren, ook al heeft hij al wel toegang tot een enorme database van gegevens. Soms zien we ook feitelijke onjuistheden in de antwoorden. Bij onze vraag over de smarthome-standaard 'Matter' schreef ChatGPT bijvoorbeeld dat Matter een videoplatform is van Google.

Bezorgdheid over ChatGPT

ChatGPT is verder zo ontworpen dat het op sommige onderwerpen niet uitgebreid in gaat. Een gebruiker wist dat systeem echter te omzeilen. Hij kreeg zo gedetailleerde instructies voor het maken een molotovcocktail (via Twitter). Zulke voorvallen leiden ertoe dat OpenAI positieve wijzigingen maakt in de algoritmen van ChatGPT, maar het doet ook bij critici de wenkbrauwen fronsen. Er zijn nog meer bezorgdheden, want het systeem kan ook door studenten worden misbruikt bij het maken huiswerk en proefwerken. 

Enkele bezorgdheden omtrent ChatGPT:

  1. Veiligheid en misbruik: ChatGPT kan gevoelig zijn voor manipulatie en misbruik. Het model kan bijvoorbeeld ongepaste of beledigende inhoud genereren als het daarvoor wordt getraind. Dit kan leiden tot potentieel schadelijke of problematische interacties.
  2. Desinformatie en misleiding: Omdat ChatGPT getraind is op basis van enorme hoeveelheden gegevens, kan het model soms onnauwkeurige of misleidende informatie verstrekken. Dit kan bijdragen aan de verspreiding van desinformatie of het versterken van bestaande vooroordelen.
  3. Privacy en gegevensbeveiliging: Bij het gebruik van ChatGPT kunnen persoonlijke gegevens en conversaties worden verzameld en verwerkt. Het is belangrijk om te zorgen voor passende privacybescherming en gegevensbeveiligingsmaatregelen zodat gevoelige informatie niet in verkeerde handen valt.
  4. Ethische overwegingen: Het gebruik van ChatGPT roept ook bredere ethische vragen op, zoals de verantwoordelijkheid voor de gegenereerde inhoud en de mogelijke invloed ervan op menselijke interacties. Er is een voortdurende discussie over hoe AI-modellen zoals ChatGPT kunnen worden ontwikkeld en ingezet op een ethisch verantwoorde manier.

Gerelateerde artikelen

Wie heeft ChatGPT gemaakt?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeks- en technologiebedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie. OpenAI is opgericht met als missie om AI op een veilige en verantwoorde manier te ontwikkelen en de voordelen van AI breed toegankelijk te maken voor de samenleving.

Het onderzoeksteam van OpenAI heeft gebruikgemaakt van geavanceerde machine learning-technieken en enorme hoeveelheden gegevens om het ChatGPT-model te trainen. Het model is geëvolueerd van eerdere versies zoals GPT-2 en GPT-3, waarbij voortdurende verbeteringen en aanpassingen zijn aangebracht om de conversatievaardigheden en prestaties te optimaliseren.

Met ChatGPT streeft OpenAI ernaar om de interactie tussen mensen en AI naar een hoger niveau te tillen, waardoor natuurlijke en betekenisvolle gesprekken mogelijk worden. Het doel is om AI-instrumenten te creëren die waardevolle ondersteuning bieden in verschillende domeinen, zoals klantenservice, virtuele assistentie en nog veel meer.

ChatGPT

ChatGPT downloaden

ChatGPT is te vinden in vele apps van derden en op vele websites, maar er is ook een officiële ChatGPT-website. De officiële ChatGPT-app is onderweg naar Android.

Waar kan je ChatGPT vinden?

Zoals aangegeven kun je toegang krijgen tot ChatGPT via verschillende online platforms die AI-chatten ondersteunen. Deze platforms bieden een interactieve chatinterface waarin je vragen kunt stellen en antwoorden kunt ontvangen van de AI-chatbot. 

Sommige ontwikkelaars hebben ChatGPT geïntegreerd in mobiele apps, waardoor je onderweg toegang hebt tot ChatGPT. Deze apps zijn beschikbaar in app-winkels en kunnen worden gedownload op je smartphone of tablet. Een voorbeeld is Bing: Chat van Microsoft.

ChatGPT

Bing: Chat met zijn op ChatGPT gebaseerde AI-chatbot

Tenslotte zijn er veel websites en bedrijven die gebruik maken van ChatGPT om hun klanten te helpen met vragen en problemen. Je kunt de AI-assistent tegenkomen terwijl je door verschillende websites surft of wanneer je contact opneemt met de klantenservice via een chatbot.

Is ChatGPT gratis?

De beschikbaarheid en prijsstelling van ChatGPT kunnen variëren, afhankelijk van het platform en de serviceprovider die de toegang tot de AI-assistent aanbiedt. OpenAI biedt verschillende abonnementsopties aan voor het gebruik van hun AI-modellen en API's, waaronder ChatGPT.

Het is belangrijk op te merken dat sommige platforms of bedrijven mogelijk een gratis versie van ChatGPT aanbieden met beperkte functionaliteit of toegang tot premium functies tegen betaling. Andere kunnen een betaalde abonnementsstructuur hanteren voor volledige toegang tot ChatGPT.

Om gebruik te maken van ChatGPT is het raadzaam om de specifieke prijsinformatie en abonnementsopties te controleren op de website van de aanbieder of het platform waar je toegang wilt krijgen tot de dienst. Dit zal je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over de beschikbaarheid en eventuele kosten die gepaard gaan met het gebruik van ChatGPT.

Gerelateerde artikelen

Hoe gebruik je ChatGPT?

Om ChatGPT te gebruiken zijn er verschillende manieren. Deze zijn afhankelijk van het platform en de serviceprovider die de toegang tot de AI-assistent aanbiedt. Hier zijn enkele algemene stappen om ChatGPT te gebruiken:

  1. Zoek een platform: Zoek naar platforms of apps die ChatGPT-ondersteuning bieden. Dit kunnen online chatplatforms, mobiele apps of websites zijn waar je de mogelijkheid hebt om te communiceren met de AI-assistent. Zie de uitleg hierboven.
  2. Open de chatinterface: Open de chatinterface op het gekozen platform. Dit kan een chatvenster op een website zijn, een chat-app op je smartphone of een chatbot-interface op een specifieke webpagina.
  3. Stel je vragen: Typ je vragen of opmerkingen in de chatinterface. Probeer duidelijke en beknopte vragen te stellen om de beste respons van ChatGPT te krijgen.
  4. Ontvang de antwoorden: Na het indienen van je vraag, wacht je op de antwoorden van ChatGPT. De AI-assistent zal proberen je te voorzien van relevante informatie en antwoorden op basis van zijn getrainde kennis en ervaring.
  5. Interactie en vervolgvragen: Afhankelijk van de functionaliteit van het specifieke platform, kun je doorgaan met de interactie met ChatGPT door vervolgvragen te stellen of meer details te verstrekken voor een beter begrip.

Het is belangrijk op te merken dat ChatGPT afhankelijk is van kunstmatige intelligentie en mogelijk beperkingen heeft. Hoewel het veel vragen kan beantwoorden en nuttige informatie kan verstrekken, kan het nog steeds fouten maken of onnauwkeurige resultaten genereren.

Het gebruik van ChatGPT kan variëren afhankelijk van het platform en de specifieke implementatie. Het is raadzaam om de instructies en richtlijnen te volgen die worden verstrekt door de betreffende serviceprovider om de beste ervaring te krijgen bij het gebruik van ChatGPT.

Dit vind je misschien ook leuk