Veilig en snel bankieren op je smartphone of tablet [ADV]

Veilig en snel bankieren op je smartphone of tablet [ADV]
Internetbankieren heeft de manier waarop we onze bankzaken regelen radicaal veranderd en nu doen bankieren-apps hetzelfde. Het mobiel je bankzaken regelen lijkt echter gevaarlijk: de app biedt namelijk wel toegang tot je betaalrekening. Maar, wat blijkt? Mobiel bankieren is gewoon veilig.

Mythes over mobiel bankieren

Net als dat men in het begin huiverig was voor het regelen van bankzaken via het internet, zijn sommige mensen dat nu wanneer ze denken aan mobiele-bankieren-apps. Dat komt onder andere door spookverhalen over openbare netwerken en telefoonhacks. Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt over eventuele diefstal van je telefoon en dus je bankgegevens.

De smartphone- en tablet-apps van de Nederlandse banken zijn echter erg veilig. Zelfs wanneer je telefoon gestolen wordt, kunnen kwaadwillenden niet bij jouw bankgegevens: alle bankieren-apps maken, naast alle overige beveiliging, gebruik van een toegangscode.

Zelfs op openbare netwerken zijn de apps van banken beveiligd en dat blijkt ook uit de cijfers: er is tot op de dag van vandaag geen énkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankieren-app.

Waar wel op letten?

De bankieren-app van je bank is dus veilig, maar dat wil niet zeggen dat je nergens op hoeft te letten wanneer je je bankzaken regelt op je telefoon of tablet. Je kunt zelf bijdragen aan de veiligheid door de app zo veilig mogelijk te gebruiken. Daarvoor hebben we een paar tips voor je verzameld.

De belangrijkste tip is dat je de bankieren-app áltijd moet downloaden uit de officiële applicatie-winkel van jouw platform, bij ons dus de Google Play Store. Andere app-winkels worden lang niet zo goed gecontroleerd en bevatten zeer regelmatig kwaadaardige software.

Ook belangrijk is dat je moet weten wat je doet wanneer je wijzigingen aanbrengt in het besturingssysteem van je telefoon. Natuurlijk is rooten erg populair en brengt het extra mogelijkheden, maar je verzwakt hiermee zeker ook de beveiliging van je telefoon. Doordat aangepaste Android-versies niet gecontroleerd worden, geeft dit kwaadwillenden ook meer kansen om misbruik te maken.

Bankieren-apps zijn goed beveiligd, zelfs bij het gebruik van een onbeveiligd netwerk, maar toch is het verstandiger geen gebruik te maken van openbare netwerken. Gegevens worden wel beveiligd verzonden van en naar jouw bank, maar het gebruik van beveiligde netwerken zorgt voor een belangrijke extra beveiligingslaag. Wanneer je toch even op een onbeveiligd netwerk zit, schakel dan even WiFi uit tijdens het bankieren met de app.

De laatste tip ligt misschien voor de hand, maar is wel iets waar veel mensen misschien niet aan denken. Wanneer je je pincode opgeeft bij een pin- of betaalautomaat denk je er altijd aan de pincode af te schermen, maar hetzelfde moet natuurlijk gelden wanneer je de bankieren-app in het openbaar gebruikt. Zorg er dus voor dat je het scherm van je toestel afschermt wanneer je een inlog- of verificatiecode invoert. Logisch? Zeker, maar je moet er natuurlijk wel even aan denken.

Mobiel bankieren

Onderweg je bankzaken kunnen regelen, nog even snel vanaf de bank een betaling doen, mobiel via iDEAL betalen, of meteen afrekenen met je vrienden nadat je samen lekker uit eten bent geweest, wordt mogelijk gemaakt door de app van jouw bank. En, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er geen reden om geen gebruik te maken van mobiel bankieren. Waar wacht je nog op? Meer informatie vind je op deze site.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties