Samsung-telefoons die werken als autosleutel zijn nog niet voor morgen

Samsung-telefoons die werken als autosleutel zijn nog niet voor morgen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung-telefoons uit de S21-reeks en andere recente vlaggenschepen kunnen vanaf eind dit jaar als een digitale autosleutel werken. Daarvoor gebruiken ze de ingebouwde ultra-wideband-technologie. De feature is later dit jaar in Zuid-Korea beschikbaar, maar we weten niet wanneer ze ook bij ons zal werken.

Samsung-telefoon als autosleutel

De Samsung Galaxy S21-reeks werd in januari van 2021 voorgesteld, en van bij de lancering maakte Samsung bekend dat de telefoons in de toekomst zullen werken als een digitale autosleutel. En "in de toekomst" is natuurlijk een wat vage tijdsaanduiding, maar het is ook niet bekend wanneer we deze functie in Nederland en België gaan zien.

Samsung gaat de feature eind dit jaar lanceren, maar dat doet het merk voorlopig enkel in zijn thuisland, Zuid-Korea. De functie zal als eerste werken met één specifiek model: de Genesis GV60, en die wordt in september uitgebracht. Dat maakt Samsung bekend in een persbericht. De update zal in Zuid-Korea alvast deel uitmaken van de beveiligingsupdate van oktober.

Ultra-wideband en beveiligingschips

Alle telefoon uit de Galaxy S21-reeks, de Note 20 Ultra, de Galaxy Z Fold 3 en Z Fold 2 zijn uitgerust met ultra-wideband-technologie. Dat wil zeggen dat ze tot op enkele centimeters nauwkeurig je locatie kunnen inschatten. Het werkt als bluetooth, maar dan beter. Samsung wil de ultra-wideband-technologie in deze telefoons gebruiken om auto's, die de technologie ook ondersteunen, te ontgrendelen wanneer je in hun buurt komt.

Samsung-telefoons die werken als autosleutel zijn nog niet voor morgen

Naast ultra-wideband-technolgie maken de Samsung-apparaten ook gebruik van een secure element (SE), ofwel een beveiligingschip. Daarop wordt de digitale toegangssleutel bewaard, en die chip dient al een afgeschermde en versleutelde omgeving op je telefoon. Samsung werkt ook samen met andere smartphonefabrikanten samen aan een standaard voor zo'n beveiligingschips. Via de Samsung Pass-app zullen gebruikers ook andere compatibele telefoons de toegang kunnen geven tot hun auto.

De belangrijkste vraag

Voorlopig blijft voor ons wel de belangrijkste vraag wanneer de functie naar Nederland komt. Dit jaar wordt de functie slechts in één land uitgerold en maar voor één automodel dat in september is uitgebracht. Het klinkt niet meteen alsof we de autosleutel snel in Nederland en België mogen verwachten. Toch maakte in januari al bekend dat het met de merken BMW en Ford en Audi samenwerkt rond de digitale autosleutel. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra, die in 2020 al verscheen met ultra-wideband-technologie, zal mogelijk al door gebruikers zijn vervangen nog voor de functie bij ons is uitgerold.

Gerelateerde artikelen

Eerder maakte Google bekend dat Android 12 met de nodigde verbeteringen in de software komt om digitale autosleutels te ondersteunen. Wat denk jij? Vind je dat het te lang duurt alvorens Samsung de functie beschikbaar maakt, of heb je er alle begrip voor dat het tijd kost? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk