Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Google Assistent Driving Mode zal in Android 12 de losse Android Auto-app voor telefoons gaan vervangen. Je leest hier alles over de nieuwe Google Assistent Driving Mode en we laten ook nieuwe beelden zien van de rijmodus van de Google Assistent.

Alles over de Google Assistent Driving Mode

In 2019 liet Google tijdens Google I/O zijn nieuwe visie over Android Auto en de Google Assistent zien in de vorm van de Google Assistent Driving Mode. Dit is een dashboard die je gebruikt in de auto en waarmee je via je stem allerlei acties kunt starten. Denk aan navigeren naar je werk, een bedrijf bellen of een berichtje sturen naar iemand. De Google Assistent Driving Mode is ingebakken in de Google Maps-app en vervangt de versie van Android Auto die je op het scherm van je telefoon gebruikt.

Gerelateerde artikelen

De Google Assistent Driving Mode is ook slim. Staat er bijvoorbeeld een afspraak in je agenda met een collega in een restaurant, dan zie je meteen de navigatie-aanwijzingen naar die locatie. Word je gebeld? Dan geeft de Google Assistent meteen weer wie de beller is en vraagt je vervolgens of je het gesprek wilt aannemen. De Driving Mode ziet ook meteen wanneer je telefoon met bluetooth in je auto is gekoppeld en zal meteen opgestart worden.

Wanneer krijg ik de Google Assistent Driving Mode?

Driving Mode zou nog in de zomer van 2019 beschikbaar komen op Androidtelefoons met Google Assistent en de losse Android Auto-app vervangen. Dat is helaas niet gelukt, en we zagen pas een jaar later informatie over nieuwe functies voor de Driving Mode. De functie werd in oktober 2019 voor het eerst in de Verenigde Staten gesignaleerd, en een maand later ook in Nederland waargenomen, en wel op de Androidworld-redactie bij Patrick. Hij had zijn telefoon ingesteld op de Engelse taal, en hij wist destijds te melden dat de functie alleen in het Engels beschikbaar was. Hij was en is dus een van de gelukkigen die behoren tot de kleine groep die de Driving Mode alvast mogen proberen.

Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

Driving Mode activeren

De functie wordt via een zogenoemde server-test uitgerold, waarbij functies vanaf afstand ingeschakeld worden. Het kan dus zijn dat er al meer mensen toegang hebben tot deze vervanger van de Android Auto-app. Mocht jouw telefoon de Driving Mode hebben ontvangen, dan kun je dit als volgt controleren:

  1. Open de Maps-app
  2. Tik op je profielicoontje rechtsboven
  3. Tik op Instellingen
  4. Tik op Instellingen van de Google Assistent

Normaliter opent deze instelling het instellingen-menu van de Assistent, terwijl het voor de mensen met de Driving Mode, de speciale modus activeert.

Nieuwe beelden van de Driving Mode

Helaas zit het overgrote deel dus nog zonder Driving Mode in Google Maps en kunnen we dus ook nog niet genieten van de nieuwe versie ervan. Deze is al wel bij Android Police aanbeland en zij delen screenshots ervan. Uit deze beelden is op te maken dat er veel is gewijzigd ten opzichte van de beelden in de aankondigingsvideo hierboven.

Ten eerste zie je op het startscherm van de Driving Mode muzieksuggesties, navigatieresultaten, afspeelknoppen voor muziek en snelkoppelingen voor sms'en en bellen. Je kan dus een afspeellijst starten en iemand een bericht sturen. Als je onlangs naar een bestemming in Maps hebt gezocht, zal deze in het groot bovenaan worden weergegeven, en je kan er uiteraard meteen naartoe navigeren.

Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

De app-interface is nog hetzelfde gebleven, maar ziet er wel wat gelikter uit dan eerst. Je tovert de apps tevoorschijn via het icoontje rechts onderin. Het onderdeel 'Voor jou' suggereert muziek en podcasts van streamingdienste als Spotify, YouTube Music en Google Podcasts. Je kan de muziekinterface ook op volledig scherm laten weergeven zodat de navigatie wordt verborgen.

Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

Tik je op "Waarheen?", dan krijg je suggesties voor locaties op basis van je recente zoekgeschiedenis. Via de berichtenapp en de telefoon-app krijg je je meest gebelde contacten te zien, naast de gemiste oproepen of ongelezen berichten.

Google Assistent Driving Mode vervangt losse Android Auto-app, dit kan je verwachten

Niet alleen de interface is veranderd, de nieuwe versie lost ook een veelgehoord probleem op. Voorheen moest je eerst ergens naartoe navigeren en nu kan je een via een stemopdracht de Driving Mode starten. Toch zitten er nog wel wat bugs in deze versie en is er dus nog wel wat werk aan de winkel voor Google. Wanneer iedereen toegang heeft tot deze Driving Mode is niet bekend. Dat geldt ook voor de Nederlandse versie. Nu Android 12 dichterbij komt, hopen we ook op de komst van de Driving Mode naar een groter publiek. Zodra we meer weten, lees je dat uiteraard op Androidworld.

Heb jij de Driving Mode al gezien op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties. Mocht je de Nederlandse versie van de Driving Mode tegenkomen, laat dit ons dan per e-mail weten (graag met schermafbeeldingen).

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..
Android Auto for phone screens

Android Auto for phone screens

In mei gaf Google aan dat de Android Auto-app wordt ingeruild voor de Google Assistant Driving Mode waarbij de functies van Android Auto in Googl ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk