Android Auto installeren en gebruiken in je auto, zo werkt het

Android Auto installeren en gebruiken in je auto, zo werkt het

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android Auto

Android Auto is een speciaal besturingssysteem van Google voor het infotainmentsysteem in je auto. Het werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd. Android Auto verbindt je smartphone met je auto, waardoor je op je dashboard het Android Auto-scherm te zien krijgt. Daarmee kun je navigeren met Google Maps of Waze, inkomende berichten beantwoorden en muziek beluisteren via bijvoorbeeld Spotify. Android Auto is niet beschikbaar in Nederland, maar je kan het via een omweg toch gebruiken.

Android Auto actuele weer

Zo werkt Android Auto

Je auto moet allereerst Android Auto ondersteunen (alle compatibele wagens vind je hier). Dat kan op de gemakkelijke manier door de software te ondersteunen. Maar een autofabrikant kan er ook voor kiezen om de knoppen in de auto (bijvoorbeeld op het stuur), te koppelen aan het Android Auto-systeem. Dan zou je bijvoorbeeld het volume kunnen regelen via de knoppen van je stuur, of een telefoontje kunnen aannemen.

Android Auto draait op je telefoon, en het infotainment-scherm van je auto dient als externe monitor. De verbinding tussen je smartphone en de auto verloopt via een usb-kabel, maar kan ook draadloos (via bluetooth) gebruikt worden door een select aantal smartphones (voornamelijk de Pixel-telefoons).

Android Auto zorgt ook voor een zekere veiligheid, want zolang de smartphone verbonden is met de wagen, blijft je telefoon vergrendeld. Het helpt je dus om tijdens het rijden om niet met je telefoon bezig te zijn.

Android Auto in Nederland

Helaas is Android Auto nooit officieel in Nederland aangekondigd. De app is hier dus ook niet in de Play Store te vinden. Er gaan geruchten dat Android Auto wordt vervangen door de Driving Mode van de Google Assistent en dat komt goed uit, want iedere Android-telefoon heeft de Google Assistent aan boord. Mogelijk kiest Google er vanwege de vervanging door de slimme assistent ervoor om Android Auto hier niet uit te brengen.

Hoe dan ook, via een omweg kun je in Nederland gewoon van Android Auto gebruik maken en we leggen hieronder uit hoe je dat doet.

Stappenplan

1. Apps installeren buiten de Google Play Store

Omdat je Android Auto niet kunnen installeren vanuit de Google Play Store moet je (tijdelijk) een beveiligingsinstelling aanpassen om toch de Android Auto-app op je telefoon te kunnen installeren.

> Ga naar de instellingen op je telefoon
> Zoek de instelling 'Onbekende apps installeren'
> Schakel het vinkje bij 'Chrome' (of een andere browser) in, accepteer de waarschuwing en je bent klaar voor de volgende stap

Apps downloaden buiten de Play Store is nooit zonder gevaar, er kunnen altijd kwaadwilligen een virus uploaden vermomd als doodnormale app. Daarom raden we je altijd aan van betrouwbare websites te downloaden, in dit geval om APKMirror te gebruiken. Ook dan blijft het nog steeds je eigen verantwoordelijkheid om handmatig deze apps te updaten.

We hebben al eens een uitgebreid artikel geschreven over hoe je handmatig apps installeert, dat lees je hier: Zo installeer je Android-apps die bij ons ‘niet beschikbaar’ zijn.

2. Android Auto APK downloaden en installeren

Hieronder leggen we kort uit hoe je Android Auto via APKMirror download en het apk bestand installeert.

> Ga via je browser op je smartphone naar APKMirror Android Auto
> Kies de juiste recentste versie van Android Auto en vervolgens de juiste Architecture (hoe kies ik de juiste processorarchitectuur?)
> Download het apk-bestand
> Open het bestand en kies om te te installeren
> Open de app en doorloop alle machtiging-aanvragen

Android Auto APK

3. Android Auto instellen

Nu open je de Android Auto en verleen je de app toestemming voor het gebruik van je telefoonfuncties zoals het ontvangen van meldingen. Android Auto moet bijvoorbeeld binnenkomende telefoongesprekken en navigatie-aanwijzingen op het scherm in je auto kunnen weergeven.

4. Android Auto koppelen met je auto

Nu is Android Auto geïnstalleerd, kun je je telefoon verbinden met je auto via een usb-kabel. Zorg er wel voor dat je scherm ontgrendeld is wanneer je de usb-kabel aansluit. Nu doorloop je de eenvoudige installatiestappen totdat je in het beginscherm van Android Auto terecht komt.

5. Android Auto bedienen

In het beginscherm zie je onder andere de actuele weersomstandigheden, een knop met meldingen en een knop om de Google Assistent te activeren. In het midden vind je de apps die je kunt gebruiken met Android Auto zoals apps om te navigeren en de telefoon-app om te bellen. Verder zijn er apps voor podcasts, messengers en muziek.

Android Auto bedienen

Tik op de app naar keuze om hem te starten. Google Maps is waarschijnlijk de meest gebruikte Android Auto-app. Deze app start op met een aantal adressen die het in je agenda heeft gevonden zodat je makkelijk naar je eerste afspraak kunt navigeren. Muziek luisteren kan onder andere via Spotify, YouTube Music, Tidal en Google Play Music. Om deze apps met Android Auto te kunnen gebruiken, moet je ze eerst op je telefoon installeren.

Tik op het gekleurde microfoontje om de Google Assistent op te start en een stemopdracht in te geven zodat je je aandacht op de weg kunt houden.

Gebruik jij Android Auto in je auto? Of ga je het gebruiken nu je weet hoe je het kan gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Android Auto

Android Auto

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor in je auto.  Het systeem werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk