Vanaf nu moeten apps minimaal gericht zijn op Android Oreo

Vanaf nu moeten apps minimaal gericht zijn op Android Oreo

Nieuw beleid

Gisteren was de grote dag - ontwikkelaars kunnen niets meer uploaden naar de Play Store zonder eerst hun app te richten op minimaal API niveau 26 (Android 8.0 Oreo). Het nieuwe beleid is vanaf 1 november volledig van kracht, maar het is iets waar ontwikkelaars al maanden mee te maken hebben. Vanaf 1 augustus is de Play Store gestopt met het accepteren van nieuwe apps die zijn gericht op Android-versies ouder dan Oreo.

Ook updates worden nu meegenomen in het nieuwe beleid en deze moeten dus ook minimaal voor Android 8.0 Oreo ontwikkeld zijn. Zelfs voor een app-update die slechts een kleine bugfix betreft is ​​API 26 nu vereist. Dat betekent dus dat deze apps genieten van de beveiligingsverbeteringen van Oreo, zoals beperkte toegang tot gebruikersaccounts.

Dat de apps ontwikkeld zijn voor Android 8.0 Oreo en hoger, betekent dat er gebruik wordt gemaakt van de verbeteringen van nieuwere Android-versies, maar deze apps zijn ook op oudere Android-versies te gebruiken. De minimale Android-versie en de versie waarop een app gericht is, staan namelijk los van elkaar.

Nokia 8 Oreo

Toekomst

Apps met oudere onveilige API's worden niet meer ondersteund maar blijven wel gewoon in de Play Store staan. De apps zijn daarnaast ook beschikbaar op versies onder Android 8.0 Oreo.

In de toekomst zal het minimaal ondersteunde API-niveau elk jaar worden verhoogd. Vanaf volgend jaar wordt het minimumdoel dus Android Pie (API level 28). Google waarschuwt ook dat een toekomstige Android-versie apps die zich richten op oude API-niveaus niet meer zal ondersteunen en dat die dus onbruikbaar worden. Het is dus vanzelfsprekend een must voor ontwikkelaars om oude apps te updaten met de minimaal vereiste API als ze willen dat mensen ze blijven gebruiken.

Android 9.0 Pie

Verder wordt vanaf augustus 2019 van alle apps vereist dat ze een 64-bits versie hebben om zo betere prestaties te leveren voor krachtigere smartphones. Dit betekent niet dat 32-bits vanaf dan niet meer wordt toegestaan, maar alleen dat er daarnaast verplicht een 64-bits versie aanwezig zal moeten zijn.

Google laat hier flagrant mee zien dat ze zich meer willen richten op een toekomst waarin apps veiliger zijn en beter presteren.

Via: Android Developers Blog

Lees meer over:
Google Play Store

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties