Android 12 wil je autosleutel vervangen, dit moet je erover weten

Android 12 wil je autosleutel vervangen, dit moet je erover weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google bouwt een systeem in Android 12 dat ervoor zorgt dat je je telefoon kan gebruiken als een vervanger voor je autosleutel. Al zal het systeem in het begin slechts werken bij een specifieke, combinatie van smartphones en automodellen.

Digitale autosleutel

Google wil dat je telefoon een centrale rol zal spelen in je auto. Het resultaat van die gedachte is Android Auto en het dieper geïntegreerde Android Automotive. Met Android 12 zal je telefoon ook kunnen dienen als een sleutel waarmee je je auto ontgrendelt, dat maakt Google bekend tijdens de I/O-conferentie.

In eerste instantie zal de digitale autosleutel slechts werken als je een heel specifieke combinatie hebt met de correcte smartphone en auto die het ondersteunt. Je zal eerst alleen Pixel-telefoons en Samsung-toestellen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot een auto, en het systeem zal alleen werken bij specifieke auto's van BMW.

Gerelateerde artikelen

Zo werkt het

Er zijn twee manieren waarop je auto kan werken als een autosleutel: als eerste met NFC of ultra-widebandtechnologie (UWB). Met NFC moet je je telefoon uit je broekzak halen om te ontgrendelen, maar met UWB is dat niet meer nodig. UWB is een draadloze technologie die de afstand tussen jouw en je auto kan berekenen tot op 5 centimeter nauwkeurig.

Android 12 wil je autosleutel vervangen, dit moet je erover weten

Heel wat auto's van Honda, Ford en General motors die werken met Android Auto Wireless hebben in feite de benodigde technologie om via UWB met Android Auto te werken. Voor een heleboel andere zou NFC kunnen werken om met behulp van je telefoon te ontgrendelen.

Fast Pair

Verder werkt Google ook aan een manier waarmee je Android Auto sneller kan koppelen met een auto. Dat vergt nu verschillende tikken met je vinger in de soms verwarrende interface van het infotainmentsysteem. Dat kan sneller volgens Google, met een Fast Pair-functie. Helaas zullen nog niet alle auto's die nieuwe manier ondersteunen, want Google werkt als eerste met BMW en Ford samen aan de technologie.

Android 12 wil je autosleutel vervangen, dit moet je erover weten

Android Auto in de BMW iX

Google begon ook een nieuwe samenwerking rond beveiligingschips in smartphones. Die kunnen namelijk een rol spelen bij de digitale autosleutel. Op Google I/O vertelde het bedrijf dat Android Auto nu werkt met 100 miljoen compatibele auto's. Daarnaast gaan meer werken aan de slag met Android Automotive. Je leest er hier alles over.

Android Auto

Android Auto

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor in je auto.  Het systeem werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk