4 beste alternatieven voor Android Auto op je telefoon

4 beste alternatieven voor Android Auto op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Android Auto-app voor smartphones is niet meer en Google stopt ook met de ontwikkeling van de Rijstand van de Google Assistent. Veel gebruikers blijven achter zonder een handige auto-interface voor op hun smartphone. Wij bespreken de vier beste apps die je kan proberen om Android Auto te vervangen.

Android Auto voor smartphones gestopt

Met de Android Auto-app voor smartphones-app liet Google zich dit jaar niet van zijn beste kant zien. De dienst werkt al jarenlang als een handig alternatief voor wie Android Auto niet op het infotainmentsysteem van zijn auto kan gebruiken. In de plaats krijg je dezelfde interface eenvoudigweg op je telefoon, die je met een houder bevestigt in de auto. Simpel, maar effectief, want zo krijg je toegang tot Maps, je favoriete muziek-app en andere handige tools voor onderweg.

Google heeft deze zomer de stekker getrokken uit Android Auto voor smartphones, en het is zelfs niet meer mogelijk om een oude versie van de app op je telefoon te gebruiken. Dat zijn verregaande maatregelen, en zeker omdat er geen echt alternatief klaar staat.

Rijstand van de Google Assistent

Het bedrijf schoof de Rijstand van de Google Assistent naar voren, dat is een auto-interface die je kan oproepen met de Google Assistent. Maar die functie was slechts voor een deel van de gebruikers beschikbaar. Google maakt het nog iets verwarrender met een recente aankondiging, want het bedrijf maakt nu bekend dat de Rijstand voor de Google Assistent verdwijnt. Een integratie van autotools voor Maps blijft wel bestaan, maar deze functies zijn niet beschikbaar in Nederland en België. Tijd dus om deze vier echte alternatieven te verkennen.

Gerelateerde artikelen

1. AutoZen

Laten we meteen met een app die vrij nieuw is en regelmatig verbeteringen krijgt. AutoZen is een goede vervanger van Android Auto voor smartphones, en dat kan je al aan zijn interface zien, die enorm doet denken aan Googles software. Er is namelijk een taakbalk die boordevol bekende functies zit. Denk aan: een appdrawer, knoppen voor mediabediening, een overzicht van je meldingen en een knop waarmee je de Google Assistent roept. Meldingen verschijnen als pop-up op het scherm, en de voorleesfunctie werkt erg goed.

Anderzijds kan je merken dat in de Appdrawer nog veel meer van de apps op je telefoon werken, dan degene die je van Android Auto gewend bent. Minder goed is dan weer dat de interface van deze apps niet altijd is geoptimaliseerd voor in de auto.

Maps geïntegreerd

AutoZen heeft wel geïntegreerde navigatie, inclusief waarschuwingen voor flitsers en een indicatie van je snelheid. Je kan AutoZen ook instellen als de launcher van een telefoon, en dat is handig als je bijvoorbeeld een oude telefoon een nieuw leven wil geven. Zo krijgt hij een permanent plaatsje in de auto. Daarnaast kan de app ook automatisch openen als je via bluetooth met je auto verbindt, of hij speelt automatisch muziek bij het openen.

Let er wel dat een aantal functies achter een betaalmuur zitten, maar je kan deze wel gratis testen, om ze daarna eventueel te ontgrendelen. Voor ongeveer 15 euro kan je ze levenslang gebruiken, maar er is ook een voordeliger jaarabonnement. Het mooie is dat deze app nog regelmatig verbeteringen krijgt.

AutoZen-Car Navigation&Launche

AutoZen-Car Navigation&Launche

Laten we meteen met een app die vrij nieuw is en regelmatig verbeteringen krijgt. AutoZen is een goede vervanger van Android Auto voor smartphones, en dat kan je al ..

2. AutoMate

AutoMate bestaat als sinds 2015 en hij volgt eerder de oude interface van Android Auto. Op het beginscherm zie je meldingen en wat relevante informatie. Onderaan vind je knoppen voor een geïntegreerde Maps-navigatie, een telefoonfunctie, je muziekapp en aan favoriete app naar keuze. Als je de Google Assistent wil roepen, dan kan dat door op het scherm naar boven te vegen. Dat is een handig gebaar.

In de instellingen kan je vervolgens je voorkeuren instellen, bijvoorbeeld welke muziekapp je standaard wil gebruiken. Als je bijvoorbeeld Spotify gebruikt, dan krijg je albumkunst te zien en mediaknoppen, maar er is geen mogelijkheid om even door je afspeellijsten te bladeren. Je kan wel makkelijk even de Spotify-app openen, maar dat doe je dus best als je even met je auto aan de kant staat. Daarnaast kan de app je berichten voorlezen.

AutoMate heeft ook instellingen waarmee je het uiterlijk van de interface kan aanpassen en er zijn speciale acties die de app automatisch doen opstarten of waarmee ze automatisch muziek kan afspelen. Een kleiner deel van de mogelijkheden zitten ook bij AutoMate achter een betaalmuur, maar ze zijn wel voordeliger om te ontgrendelen, dat kost ongeveer 4 euro. Al krijgt deze app minder vaak nieuwe updates, want de laatste dateert van 2021. Sommige gebruikers ervaren ook crashes, dus je kan de app maar even testen voor je de Premium-functies koopt. Toch kunnen we natuurlijk niet zeggen dat Android Auto altijd even stabiel is.

AutoMate - Car Dashboard

AutoMate - Car Dashboard

AutoMate bestaat als sinds 2015 en hij volgt eerder de oude interface van Android Auto. Op het beginscherm zie je meldingen en wat relevante informatie. Onderaan vin ..

3. Car Dashdroid

Car Dashdroid ziet er wat Spartaans uit, maar tegelijk is de interface wel heel gebruiksvriendelijk. Maps, een telefoonfunctie, de Google Assistent en een lokale muziekspeler zijn geïntegreerd. Verder kan je zelf apps naar wens toevoegen, ook al zijn deze niet aangepast voor in de auto. Meldingen worden op het scherm getoond en je kan ze laten voorlezen, en verder zijn er ook meer geavanceerde functies in de instellingen.

Car Dashdroid is gratis om te gebruiken, maar de bevat dan wel reclame op het beginscherm, wat dient als een soort overzichtsscherm. Er is een mogelijkheid om die reclame te verwijderen, en daarmee nog een klein aantal extra functies te ontgrendelen. Denk aan de mogelijkheid om Car Dashdroid als launcher in te stellen of de app te openen als je je telefoon inschakelt. Jammer genoeg is er geen eenmalige aankoop om die advertenties weg te halen, en je moet dus al een abonnement nemen. Dat maakt de app toch minder interessant dan AutoMate of AutoZen.

Car dashdroid-Car infotainment

Car dashdroid-Car infotainment

Car Dashdroid ziet er wat Spartaans uit, maar tegelijk is de interface wel heel gebruiksvriendelijk. Maps, een telefoonfunctie, de Google Assistent en een lokale muz ..

4. Google Maps en Waze

Wie Android Auto voor smartphones gebruikt, zoekt een oplossing voor navigatie, gecombineerd met een makkelijke manier om hun muziekapp te bedienen. De belangrijkste muziekdiensten zitten ook rechtstreeks in Maps en Waze gebouwd, en we leggen hier uit hoe je Spotify in Google Maps gebruikt. Al mis je zo natuurlijk nog wel onder meer een oplossing voor meldingen en een integratie van andere apps.

Welke app gebruik jij als alternatief voor Android Auto voor smartphones? Misschien heb je al ervaringen met een van de bovenstaande apps? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over auto's

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk