Augmented reality

Lees al het laatste nieuws over Augmented reality

Wat is augmented reality?

Augmented reality staat voor Aangevulde realiteit. Deze techniek voegt een laag over de werkelijkheid heen waarbij virtuele informatie getoond wordt terwijl je rondkijkt in de echte wereld. Dat is anders dan virtual reality (VR) waarbij je virtuele informatie ziet als je rondkijkt in een virtuele omgeving.

Waar vind je augmented reality?

Je vindt augmented reality voornamelijk in apps voor de smartphone, maar ook in speciale AR-brillen en AR-headsets. De  AR-brillen worden ook wel smart glasses genoemd. Daarnaast is HUD (heads-up-display) ook een vorm van AR-projectie die op dit moment vooral toegepast in auto's.

Waarvoor kan je augmented reality gebruiken?

Een mooi voorbeeld is navigatie, zoals de augmented reality-wandelnavigatie in Google Maps. Google gebruikt voor de 'werkelijkheid' de smartphonecamera en voor de virtuele objecten worden verschillende pijlen en Maps-markeringen gebruikt. Dit tezamen maakt augmented reality-navigatie tijdens het wandelen mogelijk.

Nog een mooi voorbeeld is de manier waarop Google verschillende dieren en objecten in onze woonkamer kan plaatsen. Fans van Amerikaanse pick-ups kunnen daarnaast hun hart ophalen bij dit knappe staaltje augmented reality waarbij je de volledig elektrische Ford F-150 Lightning van alle kanten kunt bekijken. Inderdaad ook in je woonkamer of waar je ook bent.

Naast de smartphone kan er ook een bril gebruikt worden om virtuele informatie weer te geven terwijl je rondkijkt in de werkelijkheid. OPPO heeft zijn OPPO Air Glass vandaag aangekondigd en die moet een breed publiek gaan bedienen. Deze AR-bril laat navigatie-aanwijzingen zoals een heads-up-display dat doet, en kan ook realtime voor je vertalen zodat je met iedereen ter wereld een gesprek kan voeren. Ook al ken je de taal niet. OPPO wil graag zien dat iedereen, brildragend of niet, de OPPO Air Glass in gaat opzetten, en China krijgt de primeur. Meer fabrikanten zijn bezig met zo'n augemented reality-bril.  Denk aan de Smart Glasses van Xiaomi, de Ray Ban van Meta, het Samsung zou ook aan zo'n bril werken. En Google zou ook aan een nieuwe augmented reality (AR)-headset zou werken. 

Augmented reality

Dit vind je misschien ook leuk