Zo gaat Google jou helpen om huidkanker op te sporen

Zo gaat Google jou helpen om huidkanker op te sporen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2021 een webapp geïntroduceerd die je gaat helpen om huidkanker op te sporen aan de hand van verdachte plekjes.

Zo werkt het

De webapp heet Derm Assist en maakt gebruik van de smartphonecamera. Je kan de app vanuit de browser starten. Daarna maak je met je telefoon drie foto's van het plekje op je huid, haar of je nagel en dat doe je vanuit verschillende hoeken. Derm Assist laat je weten wanneer de foto niet duidelijk genoeg is.

Zo gaat Google jou helpen om huidkanker op te sporen

Daarna beantwoord je een aantal vragen over je huidtype, hoe lang het plekje er al zit en andere symptomen die de webapp helpen om een diagnose te stellen. Denk aan vragen als 'Jeukt het plekje?' of 'Begint het vlekje te bloeden?' Vervolgens gaat het Derm Assist aan de slag met het analyseren van de informatie en komt vervolgens met een diagnose. Bij twijfel zal Derm Assist dit aangeven. Uiteraard is het advies van deze webapp niet bindend en Google adviseert dan ook om een arts ernaar te laten kijken.

Hoe kan dit?

Google beschikt over ontelbare modellen gebaseerd op kunstmatige intelligentie en Derm Assist maakt hier ook gebruik van. De webapp is gebaseerd op een model dat het resultaat is van meer dan drie jaar onderzoek. Simpel gezegd heeft dit model een gigantische hoeveelheid foto's en informatie over huidproblemen geanalyseerd. Hierdoor heeft het model geleerd om een plekje te kunnen herkennen en daar een diagnose aan te koppelen. Google geeft op zijn blog het volgende aan: "Het AI-model analyseert de informatie en put uit zijn kennis van 288 condities om je een lijst te geven met mogelijke condities die je vervolgens verder kunt onderzoeken."

Gerelateerde artikelen

Google gebruikt deze modellen voor veel meer diensten. Zo gebruikt de zoekgigant kunstmatige intelligentie onder andere bij de Google Assistent, Google Translate en Google Foto's om de functies van deze apps te verbeteren.

Gebruikt Google mijn gegevens voor andere zaken?

De gegevens die de huidscan-app gebruikt worden volgens Google niet automatisch verzamelt en verwerkt. Advertenties met zalfjes voor huidproblemen zul je dus niet zien. Je kan er wel voor kiezen om de gegevens aan Google te doneren om de modellen op basis van kunstmatige intelligentie helpen te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Derm Assist gebruiken

Derm Assist is volgens Google al goedgekeurd voor medisch gebruik binnen de Europese Unie en zal later dit jaar beschikbaar komen.

Hoe denk jij over deze technologische ontwikkeling? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Zo gaat Google jou helpen om huidkanker op te sporen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk