YouTube Shorts in Nederland: korte video's maken à la TikTok

YouTube Shorts in Nederland: korte video's maken à la TikTok

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

YouTube brengt vanaf vandaag de bèta van YouTube Shorts uit in Nederland. Hiermee kun je, vanuit de YouTube-app, korte video's maken vergelijkbaar met de filmpjes in TikTok.

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube is medio 2020 de strijd aangegaan met TikTok via de zogenoemde Shorts. Dat is een functie in de YouTube-app waarmee je korte video's van maximaal 15 seconden kunt maken. Je kan onder andere allerlei filters gebruiken, achtergrondmuziek kiezen en leuke effecten toepassen. Je kan er ook het geluid uit andere YouTube-video's eraan toevoegen, inclusief muziekvideo's.

YouTube Shorts in Nederland: korte video's maken à la TikTok

De YouTube Shorts konden overigens al worden bekeken in de app, maar nu kunnen YouTube-gebruikers in Nederland voor het eerst ook zelf Shorts maken. Net als met TikTok en in Instagram Reels kun je ook hier via het camera-icoontje aan de slag met je eigen Shorts. Je kan meerdere segmenten achter elkaar monteren, muziek opnemen, snelheidsinstellingen aanpassen en meer. Onder andere de volgende opties zijn mogelijk in de Shorts:

  • Tekst toevoegen op bepaalde momenten in je video
  • Geluidsfragmenten uit andere shorts kopiëren om deze samen te voegen met je eigen creatie
  • Automatisch een ondertiteling toevoegen aan je Short
  • Tot 60 seconden opnemen met de Shorts-camera
  • Clips uit je telefoongalerij toevoegen aan je opnamen met de Shorts-camera
  • Basisfilters toevoegen voor kleurcorrectie van je Shorts en in de toekomst meer effecten

Google heeft speciaal voor Shorts een nieuwe rij op de homepage gemaakt van de YouTube-app en - website gemaakt. Net als in TikTok is er een afspeelfunctie die je verticaal laat door video's scrollen en YouTube gebruikt een algoritme om te voorspellen welke content jij interessant vindt.

YouTube Shorts aanpassen

YouTube Shorts aanpassen

Muziek toevoegen aan Shorts

Muziek toevoegen aan Shorts

YouTube Shorts is niet zichtbaar in de app

YouTube Shorts is in september aangekondigd en is sindsdien uitgebreid naar 26 landen. Nederland komt daar nu bij, samen met nog 100 landen over de hele wereld waar YouTube beschikbaar is. Je vindt het onderdeel in de navigatiebalk onder in de YouTube-app. Volgens Google Nederland gaat het om een bètafunctie in YouTube, het kan dus zijn dat bepaalde onderdelen nog niet beschikbaar zijn. Het kan tot woensdag duren voordat alle Nederlanders toegang hebben tot de bèta van YouTube Shorts.

YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..
YouTube Shorts in Nederland: korte video's maken à la TikTok

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk