YouTube verwijdert video's met nepnieuws over coronavirus en 5G

YouTube verwijdert video's met nepnieuws over coronavirus en 5G

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Coronavirus en 5G

YouTube treedt strenger op tegen nepnieuws dat gebruikers in video's verkondigen omtrent de verspreiding van het nieuwe coronavirus en 5G. Vorig weekend brandden een groep aanhangers van zo'n complottheorie 5G-zendmasten plat in de Britse stad Birmingham. Volgens zo'n complottheorieën zou 5G aan de basis liggen van de corona-uitbraak, terwijl het virus juist is ontstaan op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan als gevolg van een mens die besmet raakte door een virus. Dat weet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

YouTube zegt nu dat het video's die de uitrol van 5G en de het coronavirus met elkaar in verband brengen van YouTube verwijderd worden, dat weet The Guardian. Video's die simpelweg andere complotten rond 5G verkondigen blijven wel online, al neemt YouTube wel beperkte maatregelen tegen dergelijke content. Volgens de videosite gaan dergelijke video's niet aanbevolen worden, verschijnen ze niet in de zoekresultaten of verliezen de makers hun advertentie-inkomsten. Met die acties zou YouTube ervoor zorgen dat dergelijke filmpjes voor 70 procent minder worden bekeken.

5G-zendmasten in brand

Een beeld van een Britse zendmast die in brand staat

Gevaarlijke gevolgen

De beslissing om strenger op te treden tegen nepnieuws over COVID-19 en 5G kwam er nadat twee zendmasten die de Britse operators Vodafone en O2 deelden vorige week zijn afgebrand. "Het is ongelooflijk dat sommigen de netwerken willen beschadigen die kunnen zorgen voor de essentiële verbindingen met de nooddiensten, de NHS (National Health Service, nvdr.) en de rest van het land tijdens deze periode van lockdown", reageerde Nick Jeffrey, chief executive bij Vodafone in het Verenigd Koninkrijk tegen The Guardian.

YouTube koos bij het begin van de coronacrisis voor een nog strenger beleid waarbij zowat alle video's over het coronavirus zonder advertentie-inkomsten kwamen. De filmpjessite is teruggekomen op die strategie omdat het kritiek kreeg van gebruikers en contentmakers en sindsdien treedt het alleen op tegen video's die foute informatie over het virus verspreiden. Lees hier over de vijf redenen waarom de uitrol van 5G niet de oorzaak is van de coronacrisis.

YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk