YouTube laat je voortaan makkelijker door video's scrollen

YouTube laat je voortaan makkelijker door video's scrollen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Voor- of achteruitspoelen werd vorig jaar, na het verdwijnen van de mogelijkheid om op de voortgangsbalk te klikken, een stuk lastiger in YouTube. Een oplossing lijkt in de maak – dat blijkt uit meldingen van Reddit-gebruikers. Google test een scrolfunctie in YouTube, zodat je gemakkelijk door video's kunt scrollen.

Video-scrubbing in YouTube

Voorheen navigeerde je met één klik op de voortgangsbalk naar een specifiek gedeelte in een video. Google bracht daar vorig jaar verandering in. De ‘voortgangsbalk’ kan nog wel gebruikt worden voor het voor- of achteruitspoelen, maar enkel door de voortgangsindicator naar links of rechts te slepen. Daarnaast is het mogelijk om door tweemaal links of rechts op je scherm te tikken, met 10 seconden voor- of achteruit te spoelen. Het is werkzaam, maar niet efficiënt, dat lijkt het YouTube-team te beseffen.

Voor deze nieuwe functie ziet Google af van wijzigingen aan de voortgangsbalk. In plaats daarvan zet YouTube gebaren-navigatie in om gebruikers voor- of achteruit te laten spoelen in video's, dat meldt Reddit-gebruiker u/FragmentedChicken. Nadat de nieuwe functie is geactiveerd, moeten gebruikers het scherm lang ingedrukt houden. Als de actie slaagt, verschijnt bovenaan de tekst ‘Veeg naar links of rechts om te zoeken’. Door naar links of rechts te vegen kan je vervolgens vrij door de YouTube-video scrollen naar het gewenste moment. Met een klein venster onderaan het scherm kun je zien of je op het juiste moment bent aangekomen.

YouTube laat je voortaan makkelijker door video's scrollen

Zodra je op een specifieke tijd in de video loslaat, begint de video weer te spelen. Daarmee vervult de nieuwe functie dezelfde taak als de bestaande voortgangsbalk. Wel scheelt het wat tijd. Je hoeft immers niet eerst op het scherm te tikken om de voortgangsbalk tevoorschijn te toveren, waarna je op de juiste plek op de balk moet mikken om voor- of achteruit te kunnen spoelen.

Uitrol in YouTube Bèta

Reddit-gebruikers melden dat de functie beschikbaar kwam na de YouTube Bèta 16.31.34-update, die momenteel wordt uitgerold via de Google Play Store. Op de redactie lukte het niet om met de functie aan de slag te gaan. Daarmee lijkt het erop dat Google de functie stapsgewijs uitrolt. Voor iOS-gebruikers geldt dat de functie momenteel eveneens beperkt beschikbaar is.

  • Download de YouTube-bètaversie via APKMirror

Of Google van plan is om de functie definitief uit te rollen, is nog niet bekend. Regelmatig worden A/B-testen uitgevoerd door het bedrijf om de reacties van gebruikers te pijlen. Soms betekent dit dat een functie die wel in het openbaar is verschenen, geen brede uitrol tegemoetziet. Gezien de staat van de functie en de uitrol voor iOS-toestellen, zou het ons verbazen als Google besluit om deze functie niet breed uit te rollen.

Gerelateerde artikelen

Wat vind jij van de nieuwe gebaren-functie voor het ‘scrubben’ door video's? Ben jij deze functie al tegengekomen in de YouTube-app op jouw telefoon? Laat het ons zeker weten in de reacties onder dit artikel.

YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk