YouTube-beleid
YouTube heeft zijn beleidsregels omtrent schadelijke en gevaarlijke content aangepast. Filmpjes over het gebruik van hard drugs, extreem gevaarlijke uitdagingen, aanzetten tot eetstoornissen, aanzetten tot geweld of diefstal enzovoort zijn verboden op YouTube. Niet alleen worden die video's opgepikt door de slimme algoritmes van de website nadat ze gerapporteerd zijn, maar daarnaast worden accounts ook aan sancties onderworpen.
YouTube heeft nu een een nieuwe vorm van video's toegevoegd aan zijn lijst 'schadelijke en gevaarlijke content'. Filmpjes die je tonen hoe je beveiligde systemen hackt of bank- en persoonsgegevens steelt, vallen voortaan in de nieuwe categorie 'Geïnstrueerde hacking en phishing'.
Uitzonderingen
De nieuwe maatregel had meteen effect, want Youtuber Null Byte zag recent zijn laatste video's offline gaan en werd een week lang verhinderd om nieuwe content te publiceren. Na reacties van fans en contact op te nemen met YouTube, kreeg hij te horen dat zijn kanaal foutief werd uitgesloten. YouTube maakt namelijk een uitzondering voor kanalen die een primaire insteek hebben om educatieve content te brengen, documentaires te maken, wetenschappelijke of artistieke inhoud te bevatten. Het Null Byte-kanaal kiest eerder zo'n educatieve benadering en wil in de eerste plaats kijkers bijleren over beveiliging.
Vorig jaar gaf YouTube meer duiding over de manier waarop het machinelearning inzet om gerapporteerde video's beter te beoordelen. YouTube schakelde een versnelling hoger wat betreft het beoordelen van gerapporteerde video's toen in 2017 bleek dat slechts acht procent van de gerapporteerde video's verwijderd werden. Dat aantal is ondertussen verhoogd naar 50 procent