WhatsApp waarschuwt: download WhatsApp alleen via de officiële kanalen

WhatsApp waarschuwt: download WhatsApp alleen via de officiële kanalen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

WhatsApp-CEO Will Cathcart waarschuwt gebruikers die een valse of aangepaste versie van WhatsApp buiten de appwinkels van Google en Apple om installeren. Deze apps lijken wellicht ongevaarlijk maar dat zijn ze niet.

WhatsApp is populair

WhatsApp is populair, niet alleen voor mensen die de chatapp dagelijks gebruiken maar ook voor mensen met kwade bedoelingen. We hebben sinds het bestaan van onze website al vele malen artikelen besteed aan WhatsApp-fraude, en dat blijven we doen. Zo zagen we in het begin al de valse nieuwe kleuren-bericht en een fake advertentie. Beide artikelen gaan over criminelen die argeloze WhatsApp-gebruikers om de tuin willen leiden. De een via een verdachte WhatsApp-URL, de andere door nepadvertenties en nepkettingbrieven.

In de jaren erna is WhatsApp-fraude helaas een steeds populairder onderwerp geworden, ook op Androidworld. Zo zorgde WhatsApp-fraude in 2020 voor de meeste meldingen bij de Fraudehelpdesk. Ook de politie en het Openbaar Ministerie vroegen onlangs extra aandacht voor WhatsApp-fraude omdat steeds vaker zogenaamde familieleden, vrienden of goede bekenden slachtoffers vragen om dringende financiële hulp via WhatsApp.

Gerelateerde artikelen

WhatsApp-apk'tjes 

WhatsApp-CEO Will Cathcart waarschuwt daarentegen voor valse of aangepaste versies van WhatsApp die buiten de appwinkels van Google en Apple om worden gedownload. De makers van deze nep-WhatsApp-apps beloven met nieuwe functies te komen, maar in werkelijkheid zijn het slechts hulpmiddelen voor fraudeurs om persoonlijke informatie van smartphones te stelen. WhatsApp werkt met Google samen om de malware tegen te gaan, ook als het om apps buiten de Play Store om gaat. Google Play Protect kan namelijk deze nep-apps detecteren en uitschakelen.

In februari bereikte het aantal actieve WhatsApp-gebruikers de twee miljard, kwaadwillenden hebben dus een enorm publiek dat ze kunnen manipuleren om criminele doelen te bereiken. We raden je dus aan om alleen de officiële versie van de app te gebruiken die beschikbaar is in de Google Play Store of via WhatsApp zelf.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Toch slachtoffer van WhatsApp-fraude?

In dit artikel vind je 8 tips om je WhatsApp te beveiligen. Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting? Schakel dan nu meteen tweestapsverificatie voor WhatsApp in als je dit nog niet had gedaan. Doe ook online aangifte van de WhatsApp-fraude bij de politie. In dit artikel lees je wat je nog meer moet doen als je slachtoffer bent van WhatsApp-fraude.

Wil je meer weten over fraude en de vele vormen van internetfraude? Check dan deze pagina op Androidworld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk