WhatsApp laat nieuw privacybeleid later in werking treden

WhatsApp laat nieuw privacybeleid later in werking treden

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

WhatsApp-gebruikers kregen vorige week te maken met een pop-up waarin gevraagd werd ‘akkoord te gaan’ met nieuwe privacyvoorwaarden. Voorwaarden waarin werd aangegeven dat er mogelijk data met Facebook gedeeld zouden worden. Na een flinke nieuwsgolf is WhatsApp op de beslissing teruggekomen: het beleid zal nu pas later in werking treden.

Privacybeleid van WhatsApp

Het nieuwe privacybeleid van WhatsApp, dat werd aangekondigd met een pop-up waarin gebruikers hun toestemming moesten afgeven, is verdacht wegens de vermelding van Facebook. Al snel deden geruchten de ronde – men dacht dat WhatsApp met het aangepaste beleid ‘toestemming kreeg’ om gesprekken uit de chatdienst met Facebook te delen. Niets is minder waar, zo stelde Facebook later in een reactie op de geruchten.

Gerelateerde artikelen

Het nieuwe privacybeleid, dat in eerste instantie op 8 februari in moest gaan, heeft te maken met de gesprekken die men met bedrijven kan voeren via WhatsApp, zo stelde Facebook in een reactie. Met alle geruchten op touw, namen veel gebruikers de beslissing het berichtenplatform te verlaten. Voor de gebruikers betekende het een ‘zoektocht’ naar een ander berichtenplatform. Voor platformen als het privacyvriendelijke Signal leverde het een significante stijging in gebruikersaantallen op.

WhatsApp laat nieuw privacybeleid later in werking treden

WhatsApp neemt op veel telefoons een prominente plaats in op het thuisscherm: de vraag is of dit zo zal blijven.

In een aankondiging op vrijdag laat Facebook weten dat het een stapje terug zal zetten. In plaats van het nieuwe privacybeleid op 8 februari in te laten gaan, wordt deze lancering uitgesteld tot 15 mei; het uitstel duurt dus drie maanden. Met de extra tijd wil Facebook zijn gebruikers helpen de ‘feiten van het beleid en de principes van het bedrijf te begrijpen’. Een wijziging aan het beleid dat gebruikers voorgeschoteld kregen zal echter niet volgen, zo liet WhatsApp weten tegenover The Verge.

Verbeterde communicatie

Wel zal WhatsApp ervoor zorgen dat gebruikers hun toegang tot het platform niet verliezen zodra de nieuwe beleidsregels in werking treden. Gebruikers die nog niet weten of ze wel akkoord willen gaan met de regels, kunnen voorlopig afzien van het geven van toestemming. Men zal ‘op eigen tempo’ kunnen beslissen of ze akkoord willen gaan met het beleid. Hoeveel tijd er beschikbaar zal zijn voordat WhatsApp alsnog gebruikers gaat verplichten om akkoord te geven, heeft het bedrijf niet laten weten.

Ondertussen groeien de privacyzorgen over het gebruik van WhatsApp; de dienst ontkent zelf dat er zicht is op berichten van gebruikers. Zoals bekend van WhatsApp, zijn verstuurde berichten beveiligd met end-to-end encryptie – een beveiligingstechnologie waardoor enkel de zender en ontvanger van het bericht toegang krijgen tot het bericht. Ondanks dat berichten en andere data via de servers van de socialmediagigant worden verzonden, heeft WhatsApp geen toegang tot je berichten, zo lichtte het bedrijf toe in een Twitter-bericht en een afzonderlijk blogbericht.

Dataopslag via Facebook

WhatsApp zegt dat het beleid nodig is om een nieuwe functie mogelijk te maken, waarbij de WhatsApp-gebruikers via de chatdienst aankopen kunnen doen bij een bedrijf. Hiervoor kan men bij bedrijven aankloppen via de chatdienst. Sommige data van deze gesprekken dient WhatsApp op de servers van Facebook op te slaan; een stap waarvoor WhatsApp-gebruikers expliciet toestemming dienen te geven.

Gerelateerde artikelen

Wat vind jij van deze uitleg van WhatsApp? Ben jij blij dat WhatsApp langer de tijd neemt om dit beleid in te voeren, of ben je van mening dat het nieuwe beleid alsnog van tafel moet? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk