WhatsApp: kan je zien of iemand je profiel of status bekijkt?

WhatsApp: kan je zien of iemand je profiel of status bekijkt?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

WhatsApp is een van de populairste berichtendiensten die er zijn en daarom houden de functies van deze app veel mensen bezig. We beantwoorden de vraag of en hoe je kan zien wie jouw profiel en status op WhatsApp checkt.

Wie kijkt naar mijn WhatsApp-profiel?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.

Er zijn genoeg apps die zulke beloftes maken - doorgaans vind je ze buiten de Google Play Store - maar zulke apps zijn in de eerste plaats een bedreiging voor jouw privacy. Ze vragen onder meer toestemming om de contactenlijst op je telefoon in te kijken, en je hebt maar het raden naar wat ze met die gegevens doen.

Een van de onbetrouwbare apps

Een van de onbetrouwbare apps

Wanneer is mijn WhatsApp-bericht gelezen?

Toch kan je op WhatsApp wel zien wanneer iemand online is of wanneer een vriend of vriendin jouw berichtje heeft gelezen. Het label 'Online' verschijnt gewoon in een gesprek onder de naam van die persoon en je kan de leesbevestiging van elk van jouw berichten in de app bekijken. Een bericht is gelezen als er twee blauwe vinkjes naast staan. We leggen je stap voor stap uit hoe je kan weten wanneer je berichtje precies is gelezen:

  1. Open het WhatsApp-gesprek en houdt het bewuste bericht lang ingedrukt
  2. Druk rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  3. Kies Informatie

Gerelateerde artikelen

Je ziet wanneer een bericht is gelezen of afgeleverd

Je ziet wanneer een bericht is gelezen of afgeleverd

Hoe bepaal ik in WhatsApp wie mijn profiel kan bekijken?

WhatsApp laat iedereen die wil weten wie naar hun profiel kijkt, in het duister tasten. Gelukkig zijn er wel manieren waarmee je kan bepalen wie wel of niet je profiel kan bekijken. De berichtenapp maakt daarbij een onderscheid tussen drie aparte onderdelen van je profiel: Laatst gezien, Profielfoto en Info. 'Laatst gezien' toont wanneer je laatst online was op WhatsApp terwijl 'Info' het tekstje toont dat je voor je profiel hebt opgesteld.

Bij elk van deze losse punten kan je instellen of iedereen ze mag zien, alleen je contacten of helemaal niemand. Je kan deze instelling terugvinden dankzij onderstaande stappen:

  1. Druk in WhatsApp rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  2. Kies Instellingen
  3. Tik op Privacy en kijk alle instellingen onder Wie kan mijn gegevens zien
  4. Pas de instellingen aan bij Laatst gezien en online, Profielfoto, Info en Status
De WhatsApp-privacyinstellingen

De WhatsApp-privacyinstellingen

Wie kijkt naar mijn WhatsApp-status?

In WhatsApp kan iedereen een tekst of een afbeelding online zetten die dan 24 uur lang als een 'Status' wordt weergegeven. Het gaat in feite om een Stories-functie zoals we ze ook kennen op Instagram, Snapchat, Twitter en heel wat andere sociale media-apps. Alleen lijkt de functie op WhatsApp wat minder gebruikers te hebben dan op deze andere platformen.

Toch kan je uitgerekend bij deze functie wel zien wie er naar je laatste statusupdate heeft gekeken. Je ziet gewoon de naam van contacten verschijnen. Deze mensen kunnen je zelfs rechtsreeks een app'je sturen om op je status te antwoorden. We leggen hieronder uit hoe je controleert wie naar je status heeft gekeken. Volg deze stappen:

  1. Kies in WhatsApp bovenaan voor het Status-tabblad
  2. Druk op Mijn status
  3. Tik onderaan op het oogicoontje
Onderaan de status kan je zien wie hem heeft bekeken

Onderaan de status kan je zien wie hem heeft bekeken

Alle WhatsApp-tips

Je vindt ons complete WhatsApp tipsoverzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto's over WhatsApp op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast de meest gelezen WhatsApp-tips op Androidworld.

De populairste WhatsApp-tips
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk