Eerste stappen gezet om WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger samen te voegen

Eerste stappen gezet om WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger samen te voegen

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Facebook heeft 3 goudmijntjes

Facebook heeft zowel Facebook zelf, Instagram en WhatsApp in handen. Het doel van het bedrijf is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met al deze diensten. Op dit moment wordt nog niet alle data van deze drie apps gecombineerd: het is zelfs momenteel verboden voor Facebook om data van Facebook en WhatsApp te combineren vanwege de Europese Commissie.

Nu heeft naar verluidt Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, geordend dat de onderliggende infrastructuur van zowel WhatsApp, Instagram als Facebook Messenger zullen worden samengevoegd. Voor nu zullen de apps wel los van elkaar blijven draaien, alleen de technische infrastructuur zal worden samengevoegd. Deze info komt van vier mensen die bezig zijn met deze taak.

Door deze samenvoeging zal het mogelijk worden om berichten tussen Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram te versturen. Bij elkaar gebruiken 2,6 miljard mensen wereldwijd deze drie diensten. Het doel is om eind 2019 of begin 2020 alles voltooid te hebben.

Deze move verhoogt de grip van Facebook op de mensen die gebruik maken van één van deze diensten. Zuckerberg hoopt zo dat mensen binnen het ecosysteem van Facebook zullen blijven en niet zullen overstappen naar diensten van Google of Apple. Als er meer van Facebook-diensten gebruik wordt gemaakt zal er ook de mogelijkheid ontstaan meer advertenties te laten zien en dus meer geld te verdienen. Ook laat het zien dat Mark Zuckerberg, die eerst nog beweerde dat de units los van elkaar zouden blijven, nu toch van mening is veranderd. Zuckerberg heeft naar verluidt wel gezegd dat alle drie de apps gebruik moeten maken van end-to-end encryptie. Hierdoor is het onmogelijk voor andere partijen - inclusief Facebook zelf - om berichten mee te kunnen lezen.

Deze vorm van encryptie wordt momenteel al gebruikt in WhatsApp maar nog niet standaard in Facebook Messenger of Instagram. Deze beslissing zou ervoor kunnen zorgen dat Facebook minder directe data over zijn gebruikers zou kunnen verzamelen, maar Zuckerberg wil niet nog meer gedoe over privacy of veiligheid. Over deze twee aspecten is afgelopen jaar namelijk al genoeg te zeggen geweest, met als hoogtepunt het Cambridge Analytica-schandaal en laatst het lekken van privéfoto's van bijna 7 miljoen accounts.

Als gevolg van dergelijke incidenten is het niet verrassend om te zien dat in Nederland in 2018 640.000 minder mensen gebruik maken van Facebook. Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019. Instagram stijgt juist als snelste van alle sociale media, terwijl WhatsApp door 12 miljoen mensen in Nederland wordt gebruikt. Ook zijn enkele belangrijke mensen zoals de oprichters van Instagram en WhatsApp opgestapt bij Facebook omdat ze het niet eens waren met de visie van Zuckerberg. Kortom, genoeg redenen voor Facebook om zaken aan te passen.

Facebook laat in een statement weten dat het inderdaad kijkt naar de mogelijkheid om meer producten van end-to-end encryptie te voorzien en dat ze manieren overwegen om vrienden en familie makkelijker tussen netwerken te kunnen laten communiceren. Op verdere details wordt niet ingegaan. Over een jaar zullen we een stuk meer weten.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk