Negatieve gevolgen WhatsApp-privacybeleid blijven beperkt

Het is zover: WhatsApp voert vanaf zaterdag zijn nieuwe privacybeleid in voor iedereen die sinds januari akkoord ging met de voorwaarden. Onderzoek wijst uit dat de dienst ondanks de terugslag die het ervaarde door de voorwaarden, flink blijft groeien. Tegelijkertijd wisten Telegram en Signal flink te profiteren van de problemen bij WhatsApp.
Groei voor Telegram en Signal
WhatsApp begon eerder dit jaar met het onaangekondigd versturen van verzoeken om akkoord te gaan met een nieuw privacybeleid. Met het nieuwe beleid, dat enkel geldig is buiten Europa, wil het bedrijf toestemming vragen voor het delen van data met andere Facebook-apps. Daarbij gaat het volgens de Amerikaanse techgigant om data van gesprekken met bedrijven op Facebook. Het gaat dus niet zozeer om ingrijpende veranderingen; desondanks werd de wijziging als ongewenst gezien. Het is namelijk een eenzijdige wijziging waar akkoord op gegeven moet worden.

Veel gebruikers dachten in eerste instantie dat WhatsApp inzage zou krijgen in berichten verstuurd via het platform. Dat leidde wereldwijd tot een afkeer tegen de berichtendienst van Facebook: men stapte over op diensten als Telegram en Signal. Signal werd in januari 51 miljoen keer gedownload uit de Play Store en Apple App Store. Telegram wist eveneens flink te groeien door de gebeurtenis en werd 64 miljoen keer geïnstalleerd in januari. Tussen januari en april werd Signal in totaal 64,6 miljoen keer gedownload, terwijl Telegram tussen januari en april 161 miljoen keer werd gedownload.
Daarbij lag de hotspot van de installaties in januari; sindsdien beginnen de downloads in de appwinkels terug te lopen naar het niveau van voor het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Desondanks zet Telegram zich vol in om gebruikers te behouden en om nieuwe gebruikers over te halen om over te stappen van WhatsApp. Zo werd eerder dit jaar een functie gelanceerd om WhatsApp-gesprekken naar Telegram te exporteren. Telegram biedt daarnaast handige functies als verdwijnende berichten, een audiochat voor groepen en bots die je in gesprekken kunt toevoegen voor extra functionaliteiten. Berichtversleuteling mist nog wel, wat het platform minder geschikt maakt voor het versturen van privacygevoelige berichten.
‘WhatsApp blijft groeien’
WhatsApp zag zijn groei de afgelopen maanden flink afnemen, dat blijkt uit de data die SensorTower verzamelde uit de Play Store en App Store. Vergeleken met dezelfde periode uit 2020 werd de app in 2020 namelijk 43 procent minder gedownload. Ondanks de krimp in de groei wist de berichtendienst groene cijfers te rapporteren – 172,3 miljoen mensen downloadde de app tussen januari en april van dit jaar. De app blijft dus sneller groeien dan zijn concurrenten. Het is daarbij ook de vraag of er op termijn groei overblijft voor Telegram en Signal gezien het immense marktaandeel van WhatsApp.
Volgens Facebook heeft ‘het merendeel’ van de gebruikers akkoord gegeven op de voorwaarden van WhatsApp. Toch hoeft dat niet te zeggen dat gebruikers ook actief blijven op het platform. Uit onze AW Poll bleek eerder dat WhatsApp de populairste chatdienst bleef, maar dat Telegram en Signal – na maanden van rust sinds het oplaaien van de discussie over het privacybeleid – blijvende groei hadden bereikt. Maak jij gebruik van meerdere chatdiensten, of blijf je liever hangen bij één dienst? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties