WhatsApp gaat gebruiksvoorwaarden aanpassen, optioneel data delen met Facebook

WhatsApp gaat gebruiksvoorwaarden aanpassen, optioneel data delen met Facebook

WhatsApp en Facebook

Begin 2014 nam Facebook zijn toenmalige concurrent op het gebied van messaging WhatsApp over. Sinds die tijd is WhatsApp grotendeels als onafhankelijk bedrijf gerund en zijn er veel uitspraken gedaan over het delen van data tussen WhatsApp en Facebook.

Toen Facebook eind 2014 zijn nieuwe privacybeleid aankondigde, stond daar ook in dat er data uitgewisseld kan worden tussen bedrijven die onderdeel zijn van Facebook. Daar valt WhatsApp ook onder. In de voorwaarden van WhatsApp staat ook vermeld dat een eventuele koper, Facebook in dit geval, recht heeft op de gegevens van WhatsApp.

Nieuwe privacyvoorwaarden WhatsApp

De huidige gebruiksvoorwaarden van WhatsApp zijn sinds 7 juli 2012 van kracht. Dat betekent dat er geen rekening wordt gehouden met nieuwere onderdelen van WhatsApp, zoals WhatsApp Call. Volgens de teksten die we vonden in de nieuwe bètaversie, is dit dan ook de reden dat WhatsApp met nieuwe voorwaarden komt.

WhatsApp is updating our Terms and Privacy Policy to reflect new features like WhatsApp Calling. Read our Terms and Privacy Policy and learn more about the choices you have. Please agree to the Terms and Privacy Policy by <date> to continue using WhatsApp.

De bovenstaande tekst is direct afkomstig uit WhatsApp-versie 2.12.396, op het moment van schrijven de nieuwste (test)versie van WhatsApp die te downloaden is op de officiële website. Bij het drukken op 'Read' wordt een link geopend naar de nieuwe voorwaarden, maar de link is op dit moment nog niet actief. De vermelding <date> geeft aan voor welke datum je de nieuwe voorwaarden geaccepteerd moet hebben. Een tweede tekst geeft aan dat het, zoals gebruikelijk is bij het wijzigen van voorwaarden, niet mogelijk is om de dienst te gebruiken wanneer je niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden.

WhatsApp is updating our Terms and Privacy Policy to reflect new features like WhatsApp Calling. Read our Terms and Privacy Policy and learn more about the choices you have. Please agree to the Terms and Privacy Policy to continue using WhatsApp. If you don’t wish to Agree, you’ll need to discontinue using WhatsApp.

Informatie delen met Facebook

Bij de goedkeuring van de nieuwe gebruiksvoorwaarden wordt ook het delen van WhatsApp-gegevens met Facebook expliciet genoemd:

Share my WhatsApp account information with Facebook to improve my Facebook experiences

Je krijgt dus de optie om al dan niet informatie over jouw WhatsApp-account te delen met Facebook, volgens de tekst om de 'Facebook-ervaring' te verbeteren. Wat hiermee precies bedoeld wordt, is niet direct duidelijk. Het zou kunnen gaan om het delen van informatie over jouw contacten om zo suggesties te kunnen doen voor het toevoegen van Facebook-vrienden, maar het zou ook om andere informatie kunnen gaan die betrekking heeft op advertenties. Dat is echter (ongegronde) speculatie: tot we de nieuwe WhatsApp-voorwaarden gezien hebben, kunnen we daar niets met zekerheid over zeggen.

Toen Facebook in 2014 zijn voorwaarden aanpaste en aangaf dat gegevens binnen de bedrijven die eigendom van Facebook zijn gedeeld kunnen worden, gaf het bedrijf een voorbeeld over Instagram: wanneer je daar het wachtwoord van kwijt bent, zou je je Facebook-account kunnen gebruiken om toch toegang te krijgen. Volgens de tekst in de app gaat het echter om het verbeteren van de Facebook-ervaring, niet de WhatsApp-ervaring.

Het expliciet mogelijk maken om het delen van gegevens tussen WhatsApp en Facebook uit te schakelen, lijkt de gebruiker meer duidelijkheid en mogelijkheden geven. Volgens de voorwaarden van WhatsApp uit 2012 en de voorwaarden van Facebook uit 2014 was het mogelijk om gegevens uit te wisselen, maar of dit gedaan werd en op welke manier, werd uit de voorwaarden niet duidelijk. Met de nieuwe optie wordt het delen van gegevens expliciet wél gedaan, maar krijg je als gebruiker de mogelijkheid om dit in- of uit te schakelen.

Wanneer?

Wanneer WhatsApp de nieuwe gebruiksvoorwaarden in laat gaan of bekend maakt, is nog niet duidelijk. Het is twee maanden geleden dat WhatsApp een nieuwe versie van zijn applicatie in de Google Play Store heeft gezet, maar dat een tekst aanwezig is in een testversie , wil niet zeggen dat de volgende WhatsApp-versie voorzien is van de nieuwe voorwaarden.

In de nieuwste testversie van WhatsApp zijn we nog meer tegengekomen, zoals Android 6.0 Marshmallow-permissies, een ingebouwde camera voor WhatsApp en controles voor beveiligde gesprekken.

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Lees meer over:
WhatsApp Messenger

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties