WhatsApp gaat gebruikers die voorwaarden niet accepteren niet blokkeren

WhatsApp gaat gebruikers die voorwaarden niet accepteren niet blokkeren

Nadat de Facebook-dochter in januari een flinke terugslag ervaarde nadat het zijn nieuwe voorwaarden had aangekondigd, laat WhatsApp ditmaal weten zijn gebruikers toch niet te blokkeren ‘als ze de voorwaarden niet accepteren’. Het niet accepteren ervan blijft echter niet zonder gevolgen, zo laat de chatdienst weten.

WhatsApp-voorwaarden

WhatsApp gaf gebruikers in januari de mogelijkheid om in te stemmen met nieuwe voorwaarden van de app. Ging men niet akkoord met de voorwaarden, dan zou de toegang tot de dienst vanaf februari worden ontzegd. Voor de Facebook-dochter ging die aankondiging vermoedelijk niet zo soepel als gehoopt. In de maand die volgde maakten veel WhatsApp-gebruikers de overstap naar Signal en Telegram. Als reactie op de vloedgolf aan gebruikers die de overstap waagden, liet het bedrijf weten de ingangsdatum van de voorwaarden twee maanden uit te stellen, naar 15 mei.

Met nog één week te gaan, begint het einde van WhatsApp voor gebruikers die de voorwaarden niet hebben geaccepteerd in zicht te komen. Tenminste, dat was het beleid tot aan vrijdagavond. Om zijn gebruikers tegemoet te komen heeft WhatsApp namelijk aangekondigd om accounts die niet met de nieuwe voorwaarden hebben ingestemd, vooralsnog niet te blokkeren. Het bedrijf laat wel weten het functiepakket voor gebruikers die niet hebben ingestemd ‘terug te schroeven’.

Dat begint volgens de Facebook-dochter niet direct op 15 mei. Gebruikers zullen in de loop van de weken na de ingangsdatum van de voorwaarden herinneringen ontvangen om in te stemmen met de voorwaarden. Wordt er niet alsnog ingestemd met de voorwaarden, dan wordt het vanaf dat punt onmogelijk om chatberichten in te zien. Het blijft voor anderen wel mogelijk om jou te bellen met WhatsApp en als je notificaties ontvangt van WhatsApp-berichten, dan kun je daar nog wel op antwoorden.

Accounts blijven bewaard

Een aantal weken nadat de beperkte functionaliteiten zijn ingeschakeld, zal WhatsApp de functies in zijn geheel uitschakelen en kun je geen berichten of telefoongesprekken meer ontvangen. Wel blijft het WhatsApp-account bewaard – op die manier kun je later alsnog terugkeren naar WhatsApp. Het blijft vooralsnog onduidelijk welke termijnen de chatdienst precies aan zal houden voor de stappen. In het document op de supportwebsite spreekt het bedrijf over ‘een korte periode’. De invulling van deze nietszeggende terminologie blijft onbesproken.

WhatsApp gaat gebruikers die voorwaarden niet accepteren niet blokkeren

Gebruikers die niet alsnog akkoord gaan met de voorwaarden, verliezen in de loop van de komende weken dus alsnog alle WhatsApp-functionaliteiten. Opvallend blijft dat WhatsApp-gebruikers die in de Europese Unie leven alsnog akkoord moeten gaan met de voorwaarden, terwijl WhatsApp geen wijzigingen aan heeft gebracht in de Europese voorwaarden. Mede door de AVG/GDPR-wetgeving, kon de Facebook-dochter namelijk geen data delen met Facebook en Instagram.

Ging jij al akkoord met het nieuwe voorwaardenpakket, of laat jij je account ‘degraderen’? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Lees meer over:
WhatsApp Messenger

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer