WhatsApp-fraude ten opzichte van 2019 verviervoudigd

WhatsApp-fraude ten opzichte van 2019 verviervoudigd

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Fraude met WhatsApp bijna verviervoudigd

Het aantal gevallen van WhatsApp-fraude stijgt explosief. Eind mei 2019 lag het aantal fraudemeldingen via WhatsApp gedurende de eerste vier maanden van 2019 hoger dan in geheel 2018 en in mei 2020 meldde de Fraudehelpdesk dat dat destijds het geval was voor heel 2019. Fraudehelpdesk komt nu met een nieuw record: op 1 oktober van dit jaar ontving het al 9605 meldingen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019. Dat meldt het AD.

De Fraudehelpdesk noteerde in totaal 1154 mensen die daadwerkelijk slachtoffer werden van fraude via de populaire chat-app. Zij werden opgelicht voor een bedrag van 3,3 miljoen euro. De oplichters kregen in 242 van de 9605 gevallen volledige toegang over het WhatsApp-account van het slachtoffer.

Geld nodig

Nog altijd is het 'verontrustende appje' van een familielid dat zo snel mogelijk geld nodig heeft om rekeningen te kunnen betalen erg populair onder oplichters. Ze gebruiken daarbij een profielfoto van het familielid en geven vervolgens aan dat ze een nieuw telefoonnummer hebben en met spoed geld nodig hebben.

Volgens Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk worden de aanvallers steeds beter in het vertrouwen winnen van het slachtoffer. Zo bellen sommigen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren: "Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op." Als het slachtoffer dit niet vertrouwen en het zogenaamde nieuwe nummer bellen, dan hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend."

Wat kun je doen tegen WhatsApp-fraude?

Ben je slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Dan kun je sinds kort ook online aangifte doen bij de politie. Maar voorkomen is nog veel beter. Daarom is de belangrijkste vuistregel om je te beschermen tegen WhatsApp-fraude: deel nooit gegevens zoals je bankpas, inloggegevens of je identiteitsgegevens. Hier lees je ook acht tips voor de optimale beveiliging van je WhatsApp-account. Schakel ook tweestapsverificatie voor WhatsApp in. Ben jij ooit het slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk