WhatsApp-fraude
In Nederland krijgen we te maken met een toenemend aantal gevallen van WhatsApp-fraude en daarvoor gebruiken criminelen verschillende trucs. Vaak doen ze zich voor als familie of vrienden een sinds januari wordt een nieuwe methode toegepast waarbij fraudeurs je vrienden in de val lokken door eerst je Facebook-account te hacken. Het Openbaar Ministerie zet sinds dit jaar een Digiteam in om actief op internetfraudeurs te jagen.
Het is voortaan ook mogelijk om online aangifte te doen als je het slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude. Je kan dat in bepaalde gevallen doen met DigiD via politie.nl. De online aangifte is mogelijk wanneer in het geval dat fraudeurs de naam van familie en vrienden hebben gebruikt om zogezegd om financiële hulp te vragen. In andere gevallen moet je nog steeds persoonlijk contact opnemen met de politie.
De voorbije weken raakte het Cyberteam van Oost-Nederland nog een netwerk aan fraudeurs rondom Deventer op het spoor. In totaal werden 24 verdachten opgepakt nadat er eerst tientallen aanmeldingen kwamen van WhatsApp-fraude in de streek. Het ging toen bij alle gevallen om situatie waarbij de fraudeurs zich voordeden als een vriend die financiële hulp kon gebruiken. Een deel van de verdachten worden er ook van verdacht dat ze hun rekening hebben beschikbaar gesteld voor frauduleuze transacties, en dat is ook strafbaar. Die mensen worden vaak de 'geldezels' genoemd.
Jezelf beschermen
De belangrijkste vuistregel om je te beschermen tegen WhatsApp-fraude is nooit gegevens zoals je bankpas, inloggegevens of je identiteitsgegevens te delen. Hier lees je ook acht tips voor de optimale beveiliging van je WhatsApp-account. Ben jij ooit het slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.