WhatsApp-fraude
We hebben helaas te maken met een toenemend aantal gevallen van WhatsApp-fraude. Eind mei 2019 lag het aantal fraudemeldingen via WhatsApp gedurende de eerste vier maanden van 2019 hoger dan in geheel 2018 en nu meldt de Fraudehelpdesk aan de NOS dat dat nu weer het geval is voor heel 2019. Er kwamen in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 3500 meldingen bij Fraudehelpdesk binnen, tegenover 2663 in de eerste vier maanden van 2019.
Deze vorm van fraude begint vaak met een 'verontrustend' appje van een familielid die zo snel mogelijk geld nodig heeft om rekeningen te kunnen betalen. De fraudeur meldt tevens dat hij een nieuw nummer heeft om zo geen argwaan onder zijn voornamelijke zestig jaar of oudere slachtoffer te creëren. Fraudeurs komen aan informatie over jou en vrienden en familieleden via sociale media en in sommige gevallen hacken ze daarvoor eerst je Facebook-account. Soms reageren fraudeurs op Marktplaats-advertenties via WhatsApp
Aanvallers worden steeds beter
Volgens Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk worden de aanvallers steeds beter, waardoor er steeds meer mensen intrappen. De coronacrisis draagt volgens Kolthof ook bij aan de toename in slachtoffers: "We denken dat de coronacrisis zeker meespeelt, ook omdat je toch wat minder makkelijk bij elkaar langsgaat en er meer via digitale weg moet."
Ben je slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Dan kun je sinds kort ook online aangifte doen bij de politie. Maar voorkomen is nog veel beter. Daarom is de belangrijkste vuistregel om je te beschermen tegen WhatsApp-fraude: deel nooit gegevens zoals je bankpas, inloggegevens of je identiteitsgegevens. Hier lees je ook acht tips voor de optimale beveiliging van je WhatsApp-account. Ben jij ooit het slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.