WhatsApp-fraude levert man 35.000 euro op

WhatsApp-fraude levert man 35.000 euro op

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Marktplaats, WhatsApp, Tikkie

Een negentienjarige man uit het Groningse Hoogezand is aangehouden op verdenking van fraude. Hij zou bij meer dan dertig mensen duizenden euro's hebben gestolen, meldt NU.nl.

De verdachte struinde advertenties op Marktplaats af waarin spullen te koop werden aangeboden. Vervolgens gaf hij aan geïnteresseerd te zijn in de spullen. Daarna maakt de verdachte een afspraak met de verkoper om de spullen te kopen en stuurde een link via WhatsApp met daarin een betaalverzoek via de betaal-app Tikkie om met een betaling van 1 cent de betaalgegevens te controleren.

De onschuldige betaling van 1 cent leidde de verkoper niet naar de betaalomgeving van Tikkie maar naar een nepsite die de man had gemaakt. Zodra de verkoper de betaling van 1 cent via de nepsite had voltooid, kon de verdachte het rekeningnummer van het slachtoffer overnemen. Door het overnemen van de rekening kon de man verschillende betalingen doen die uiteindelijk opliepen tot zo'n 35.000 euro.

De politie verwacht nog meer aanhoudingen in deze zaak te gaan doen.

WhatsApp-fraude neemt toe

Volgens de Fraudehelpdesk ligt de schade die wordt opgelopen via WhatsApp-fraude in Nederland op ruim 2,5 ton per jaar. Het aantal meldingen ligt de eerste vier maanden van 2019 nu zelfs al hoger dan in geheel 2018. Met de opkomst van nieuwe apps en diensten neemt het risico op oplichting en fraude alleen maar toe. Of het nou via Marktplaats, Google Maps of WhatsApp is: alle platformen zijn populair in Nederland en op alle platformen weten cybercriminelen sluikse manieren te vinden om geld af te troggelen.

Internetfraudeurs verzinnen allerlei linkse manieren om mensen geld afhandig te maken. Ze doen zich voor als een bekende en proberen je zo codes of geld afhandig te maken. Soms worden slachtoffers verleid of gedwongen een telefoonabonnement met toestel af te sluiten op hun eigen naam én eigen rekeningnummer.

Wat kun je doen?

De website voorkomsmartphonefraude.nl heeft een aantal tips verzameld, de Fraudehelpdesk geeft actuele waarschuwingen evenals games om je kennis te testen en Slachtofferhulp geeft tips voor zowel slachtoffers als mensen die meer willen weten over WhatsApp-fraude en sms-fraude. Je kunt ook de Opgelicht!?-app installeren. Deze app waarschuwt je voor de meest actuele oplichtingspraktijken: van nepwebshops tot babbeltrucs en van phishingmails tot voorschotfraude.

Een greep uit het aantal tips van bovengenoemde sites:

- Zet op Marktplaats uw telefoonnummer niet op openbaar.

- Scherm uw Facebookprofiel goed af. Zet uw profiel niet op openbaar. Zo kunnen alleen vrienden u volgen. Zet ook uw vriendenlijst op besloten.

- Als profielfoto gebruikt de oplichter een foto van internet. Profielfoto's van Facebook zijn niet af te schermen. Houd daar rekening mee.

- Geef nooit je gegevens, (kopie)ID, bankpas en inloggegevens af

- Ga nooit in op ‘verdachte’ advertenties die beloven dat je snel veel geld verdient

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk