WhatsApp: foto's en video's voor eenmalige weergave voor iedereen beschikbaar

WhatsApp: foto's en video's voor eenmalige weergave voor iedereen beschikbaar

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

WhatsApp heeft de nieuwe functie waarbij verstuurde foto's en video's eenmalig te zien zijn voor de ontvanger, voor iedereen beschikbaar gemaakt. Zo werkt het.

Verstuurde foto's en video's eenmalig bekijken

Het is sinds vorig jaar in WhatsApp mogelijk om berichten een vervaldatum te geven. Je kan daarmee de berichten in een chat automatisch na zeven dagen laten verdwijnen. Moederbedrijf Facebook werkte sinds die tijd ook aan eenzelfde functie voor het eenmalig bekijken van foto's en video's in gesprekken en die functie werd sinds juni getest in de bètaversie van de app. WhatsApp laat weten dat de functie nu ook in de stabiele versie te vinden is en zodoende kan iedereen er gebruik van maken.

WhatsApp: foto's en video's voor eenmalige weergave voor iedereen beschikbaar

Extra privacy

Je kan dus foto's en video's verzenden die uit je WhatsApp-chat verdwijnen nadat de ontvanger ze eenmalig heeft geopend. Die functie is er om meer privacy te creëren en Facebook zegt er het volgende over: "Hoewel het maken van foto's of video's op onze telefoons een groot deel van ons leven is geworden, hoeft niet alles wat we digitaal delen permanent vastgelegd te worden." Daarnaast nemen de bestanden een deel van het kostbare opslaggeheugen van de telefoon in.

Daarom stelt WhatsApp de nieuwe functie nu voor iedereen beschikbaar. Wil je dus iets vertrouwelijks zoals een wifi-wachtwoord naar iemand versturen, dan kun je in dit geval beter voor eenmalige weergave kiezen. Dit zijn de eigenschappen van de functie:

 • Media wordt niet opgeslagen in de Foto's of Galerij van de ontvanger.
 • Zodra je een foto of video voor eenmalige weergave hebt verzonden, kun je deze niet opnieuw bekijken.
 • Je kunt foto's of video's voor eenmalige weergave die je hebt verzonden of ontvangen niet doorsturen, opslaan, met ster markeren of delen.
 • Je kunt alleen zien of een ontvanger een foto of video voor eenmalige weergave heeft geopend als diegene leesbewijzen heeft ingeschakeld.
 • Als je de foto of video niet binnen 14 dagen na het verzenden opent, vervalt de media in de chat.
 • Elke keer dat je een foto of video voor eenmalige weergave wilt verzenden, moet je deze optie selecteren.
 • Media voor eenmalige weergave kan worden hersteld vanuit een back-up als het bericht ten tijde van de back-up nog niet is geopend. Als de foto of video al is geopend, wordt de media niet inbegrepen in de back-up en kan ook niet worden hersteld.

Is dat wel zo?

Het gaat hier wel om een vals gevoel van veiligheid, want de ontvanger kan nog steeds een screenshot of schermopname maken van de foto of video die ingesteld is voor eenmalige weergave. Het is ook mogelijk om een ander apparaat te gebruiken om er een foto of video van te maken. Extra privacy gaat in dit geval dus niet op en WhatsApp waarschuwt hier ook voor.

Hopelijk gaat WhatsApp in een toekomstige update het maken van screenshots in deze situatie blokkeren, wat banken-apps ook doen. Een andere optie is de verzender informeren als de ontvanger een screenshot neemt.

Gerelateerde artikelen

Zo verstuur je foto's voor eenmalige weergave

 1. Open WhatsApp
 2. Open een chat en tik op de paperclip en dan op Camera of Galerij om een foto of video aan het gesprek toe te voegen
 3. Tik in het vak onder in het vak Onderschrift toevoegen op het icoontje met de '1' in het midden
 4. Je foto of video is nu ingesteld voor eenmalige weergave en de ontvanger kan de foto of video maar een keer bekijken
WhatsApp: foto's en video's voor eenmalige weergave voor iedereen beschikbaar

Zie jij de nieuwe functie al in WhatsApp? Ga je het gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Handige WhatsApp-tips 

Wil je meer te weten komen over WhatsApp? Je leest hier hoe je makkelijk meerdere foto's en video's uit chats verwijderd. Wil je weten hoe je deelneemt aan een videogesprek in WhatsApp, nadat deze al begonnen is? Volg dan de eenvoudige stappen in dit artikel.

Je vindt ons complete WhatsApp tipsoverzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto's over WhatsApp op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk